Vliegvis DIYhttp://home.deds.nl/~karelgol/gfx/banner3.jpg

Gereedschap

Splijtgereedschap

http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/splijtmes.jpg

Om de bamboe stam te splijten in strips. Dit splijtmes heb ik op een rommelmarkt op de kop getikt. Belangrijk is dat de scherpe kant gehard is en de bovenkant niet. Anders zou het mes kunnen knappen als er met een hamer bovenopgeslagen wordt. De amerikanen noemen dit een froe

Blokschaaf en toebehoren

http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/schaaf_en_slijp.jpg

  1. Via eBay in Engeland heb ik een Stanley G12-020 (opvolger van de 9 1/2) blokschaaf gekocht omdat deze hier bij de normale bouwmarktketens niet te koop is. Dit is een schaaf met een instelbare bekopening en een beitelhoek van 20 graden. De Stanley 9 1/2 is de oerschaaf van dit type, zozeer dat bij andere merken bij de type omschrijving vaak wordt opgenomen "like the Stanley 9 1/2". Inmiddels zijn er ook andere merken die dit model leveren en naar het schijnt betere kwaliteit hebben (en dus ook duurder zijn).  Enkele van deze merken zijn: Lie-Nielsen, Veritas en Record. De standaard beitel in de Stanley schijnt snel stomp te worden en het wordt aangeraden om deze te vervangen door een Hock beitel (hoger koolstof gehalte, meer gehard, dikker, maar ook roestgevoeliger). Ook Lie Nielsen levert betere vervangingsbeitels voor de Stanley 9 1/2.
  2. Bij deze schaaf heb ik ook een Stanley slijpset (tweezijdige wetsteen, beitelhouder en olie)gekocht. Voor de wetsteen die hierbij zat heb ik inmiddels een hardhouten kistje gemaakt zodat de steen niet zo snel zal uitdrogen en bij vallen beschermd is tegen breuk.
  3. De beitelhouder die bij de slijpset zat.
  4. Een stopper die ik gemaakt heb van 2 stukken plexiglas. Hiermee plaats ik elke keer de beitel op dezelfde afstand (= dezelfde slijphoek) in de beitelhouder.

Een ander manier van slijpen is de zgn. "scary sharp" methode. Verschillende grofheden van schuurpapier (van 180 tot 2000) worden op een vlakke ondergrond (glasplaat, stuk marmer, vlakke werkbank van een houtbewerkingsmachine) gelegd(soms m.b.v. spuitlijm) en m.b.v. de beitelhouder wordt de beitel op de verschillende groftes geslepen. De vouw wordt spiegelglad en vlijmscherp. Een gebruiker van dit systeem gaf, misschien wat overdreven, aan dat hij de haren van de rug van zijn arm kon scheren terwijl hij de beitel op 1 mm boven zijn huid hield.

Inmiddels ben ik qua slijpen overgestapt op een 600 grit diamant slijpsteen (DMT) en een 1200 grit merkloze diamantsteen. Als volgende stap neem ik de korrel 2000 waterproof schuurpapier van de scary sharp methode en daarna haal ik de beitel nog een keer over een leren strop (ca. 2mm dik leer, bevestigd op een plankje).

Meetgereedschap

http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/meetgereedschap.jpg
  1. Een 60 graden kaliber om de geschaafde hoeken aan de bamboe strips te controleren. Merk Pratt & Whitney. Gekocht via eBay voor ca. 5 US$ incl. verzend kosten. Zoek op eBay naar center gage.

  2. Een meetklokje voor het instellen van de diepte van de uiteindelijke schaafmal waarin de driehoekige strips voor de hengel gemaakt moeten gaan worden. Het voetje is zelf gemaakt van een blokje messing. Het is een standaard meetklokje met ook (in rood, helaas slecht te zien) teruglopende cijfers. De standaardpunt heb ik vervangen door de volgende van Mitutoyo. Starret schijnt het standaardmerk in Amerika te zijn voor zowel de 60 graden kaliber als voor de 60 graden punt..

    http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/mitutoyopunt.jpg
  1. Een digitale schuifmaat, met klokje had ook gemogen, maar deze zijn haast niet meer te krijgen. Bovendien vind ik digitaal makkelijker.

Schaafmallen

http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/schaafmallen.jpg

De rechter is een schaafmal om hoeken van 4 graden aan de uiteinden van bamboe strips te kunnen schaven. Bij een knooploze hengel worden eerst de knopen tussen de bamboe uitgezaagd. De overgebleven bamboestukken worden gespleten in strips die weer onder een hoek van 4 graden geschaafd worden. Met de 4 graden "lippen"die zo onstaan worden deze strips weer aan elkaar gelijmd tot er weer een strip van de volle lengte van een hengeldeel ontstaat. Niet nodig als je geen knooploze hengel wilt bouwen.

De linker is een schaafmal om de eerste hoek van 60 graden aan de bamboe strips te maken. Hieronder een bouwtekening voor deze mal. Klik op de mini afbeelding om de volledige afbeelding in beeld te krijgen. Bij afdruk op A4 zou de tekening schaal 1:2 afgedrukt moeten worden.

1e schaafmal

Verder moet ik nog een schaafmal maken om ook de andere hoek van 60 graden te kunnen schaven. De vorige mal was zoals je op de tekening hebt kunnen zien 60 cm. Deze zal ongeveer 150cm moeten worden.

http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/staalmal1.jpg

Ik heb inmiddels 2 schaafmallen om het verloop van de hengel in de bamboe strips te schaven te leen van de NNVV. Deze zullen wel werken, maar ik was ondertussen al begonnen om zelf een schaafmal te maken met inbusbouten. Dit is inmiddels de afbeelding van de eigengemaakte schaafmal. Dit zijn in principe 2 staven staal van ongeveer 1 meter 60 van 20 bij 20 mm, waarvan de onderlinge afstand met de bouten geregeld kan worden. Aan de onder en bovenkant zit een (60 graden)V-vormige groef. Door de bouten te verstellen kun je instellen hoe diep de bamboe strip in de mal zal zakken en dus hoe dik hij uiteindelijk wordt. De schaafmallen van de NNVV zijn 2 staven van 20 bij 40 mm, met een ander instelmechanisme (ZWAAR!)

Lijmklemmetjes

http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/klemmen.jpg

Om de onder 4 graden geschaafde chopsticks te klemmen wanneer ze weer tot een complete strip gelijmd worden bij een knooploze hengel. Niet te groot, maar wel veel, reken op 3 klemmen per verbinding.

Lijmblok

Een handiger manier om de onder 4 graden geschaafde chopsticks te klemmen wanneer ze weer tot een complete strip gelijmd worden bij een knooploze hengel is het gebruik van een klemblok. Dezelfde klemmetjes als boven kunnen gebruikt worden om voor druk te zorgen, maar met dit blok heb je minder kans dat de chopsticks ten opzichte van elkaar gaan schuiven bij het verlijmen. Ook zal het eindresultaat rechter zijn. Ik heb mijn blokken gemaakt van kunststof snijplanken(10mm dik en 5mm dik) uit de kringloopwinkel

http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/spliceclamp01.jpg http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/spliceclamp02.jpg
http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/spliceclamp03.jpg http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/spliceclamp04.jpg
http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/spliceclamp2.jpg

Binder

http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/bbinder9b.jpg Deze moet ik nog gaan bouwen en is bedoeld om de 6 bamboestrips te omwikkelen voordat ze een warmtebehandeling krijgen of nadat ze ingesmeerd zijn met lijm. De tekening heb ik al.

Garrison binder