Getwijnde leaders
De hangende methode
Materiaal
- 10/00 soepel nylon b.v. Platil strong
- Twee gewichtjes van ca. 50 gram voorzien van een haakje, makkelijk is om aan de onderkant een pennetje te hebben.
- Een haakje aan het plafond of aan de wand. De afstand tot de vloer moet ca.2,30 meter zijn.
- Voor de maataanduidingen is het gebruik van een touwtje van 2,2 meter met daarin knopen op 1m en 1,7m handig. Een tweede haakje geplaatst op ca.20 cm van de andere zorgt in dit geval ervoor dat het maattouwtje en de te maken leader zich niet verwarren.
Werkwijze
Maak in het nylon een lus van ca. 10 cm en hang deze in het haakje. Maak nu drie lussen nylon. De onderkant van deze lussen moet tot ongeveer 15cm boven het maatstreepje 1m reiken. Er hangt nu 6x nylon en u bent met de klos bij het haakje bovenaan. Ga van hieraf weer naar beneden tot ca. 10 cm boven het 1,7m merkteken. Hang een gewichtje op deze plaats in het nylon, waarmee u nu twee lussen maakt door de bovenste drie lussen en het haakje aan het gewichtje heen. Ga met de klos nylon naar beneden(naar 2,2m) en maak 1 lus door de middelste twee lussen heen. Hang het gewichtje in deze lus en maak een eindlus in het nylon. Haak deze eindlus ook aan het gewichtje. Hiernaast kunt u schematisch zien wat de bedoeling is. Dit was de voorbereiding van de eerste "halve" leader. Hang deze opzij zodat hij geen belemmering vormt voor het maken van de andere "halve" leader.
Maak nog een halve leader met dit verschil dat de lussen nu resp 15cm. en 10 cm onder de maatstreepjes moeten uitkomen. Dit "verspringen" komt het tapse verloop van de leader ten goede.
Vervolgens wordt elke halve leader met het gewichtje 20cm. tegen de klok in in elkaar gedraaid(de halve leader wordt dus 20cm korter)
Als beide halve leaders zijn opgedraaid worden de lussen van de ene overgebracht op het gewichtje van de andere. Wel dicht bij het uiteinde vasthouden omdat anders de halve leader weer uit elkaar draait.
Als beide halve leaders aan 1 gewichtje zitten dan dit gewichtje loslaten en de twee halve leaders zullen mooi in elkaar draaien.
Voordat je de lussen van de ontstane leader van het haakje en het gewichtje neemt, doe eerst een druppel secondenlijm op het nylon dicht bij de lussen om het uit elkaar springen van de leader te voorkomen. Wel zorgen dat de nylon niet aan de haakjes of de vingers gaat plakken.
De beschreven leader is standaard, maar er zijn allerlei variaties mogelijk,bijvoorbeeld met 4-3-2-1 lussen of het mee laten draaien van een koperdraadje om een zinkende leader te maken. Wil je deze leader drijvend gebruiken, zorg dan dat hij goed ingevet wordt.
De plank methode
In plaats van het moeilijker maken van alle lussen zoals hierboven beschreven kun je ook een plank met klossen gebruiken. Maak de plank ongeveer 2,5 m lang en schroef hierop klossen op de gewenste plaatsen. Voor de klossen kun je een bezemsteel in stukken van ongeveer 20 cm zagen. Leg de plank op een tafel, vorm je lussen om de klossen(1 rij links en 1 rij rechts voor de verschillende leaderhelften), zet de plank rechtop tegen een muur en draai je leaderhelften met je gewichtjes in elkaar net als bij de hangende methode.
Hieronder een link naar een tekening met de maten
Natuurlijk is een plank van 2,5 meter wat onhandelbaar. Vandaar de tip om de plank in 2en te zagen en de delen met een pianoscharnier aan elkaar te verbinden.
De V-methode
Een nadeel van de hangende methode, al dan niet ondersteund door het gebruik van een plank is dat er in je tip sectie 2 knoopjes en 8 draden dichtbij de punt zitten, terwijl je dat deel juist zo vloeiend mogelijk wilt laten verlopen. De oplossing is het gebruik van de V-methode. In plaats van 2 leaderhelften te maken, maak je de leader uit 1 stuk!
De klossen heb ik aangegeven met rode stippen. BL en BR zijn de "Butt" klossen links en rechts. T is de klos waar je tip gevormd wordt. Hoe bedraad je je plank bij de V-methode?
- Maak een simpele overhandse lus(ca. 5-10 cm) in je draad en haak deze om klos BR.
- Maak nu 3 lussen tussen BR en R1. Ga nu met je draad van BR naar R2, eigenlijk heb je nu 3,5 lus(7 draden) tussen BR en R1.
- Maak dan 2 lussen tussen R1 en R2 waarbij je om R1 gaat en door de lussen(BR-R1) die daar al omheen liggen. Je eindigt bij R1
- Tot zover niks spannends. Ga nu van R1 langs R2(daar liggen nu 2,5 lussen, 5 draden), om T naar L2 en maak 1 lus tussen R2 en L2 om T. Eigenlijk eindig je nu je tiplussen van de ene leaderhelft en begint gelijk aan de tiplussen van de andere leaderhelft
- Ga nu door vanaf R2 naar L1 om T(tussen R2 en L2 zit nu 1,5 lus, 3 draden, die een bocht maakt bij T) en maak tussen L2 en L1 weer 2 lussen, eindig bij L2.
- Vanaf L2 ga je naar BL(tussen L2 en L1 zitten 2,5 lus, 5 draden) en maak tussen L1 en BL 3 lussen, eindig bij L1.
- Breng de draad nu naar BL, sla hem daar dubbel en maak een overhandse lus die je om BL slaat. Oftewel ook tussen L1 en BL zitten nu 3,5 lus(7 draden).
- Je plank is bedraad!
Je kunt nu de plank rechtop zetten, met de tip kant naar boven, dus eigenlijk andersom dan bij de hangende methode, eventueel met een klemmetje om klos T en met je gewichtjes de beide leaderpoten in elkaar draaien.
Tip: vervang klos T door een haakje, dan blijft er aan je tip een kleiner lusje over.
Flexibele leaderopbouw
Om meerder lengtes en opbouwen van leaders te kunnen maken zou het makkeljk zijn om je klossen te kunnen verplaatsen.
Het simpelst is om in deze plank van 2,5m 20cm breed een lijn te trekken op 5cm afstand van de zijranden en op deze lijn om de bijvoorbeeld 5 cm een gat te boren en bij een andere leader gewoon de klossen met een schroef door de gewenste gaten van onderaf vast te schroeven.
Een meer flexibele oplossing bood de eerste versie van mijn gemechaniseerde leaderboard. Deze is wat hoger omdat ik graag in de plank zelf opbergruimte voor mijn leadertwijnspullen wilde hebben.
Het board, gemaakt van latten, trespa bovenkant, overstekende randen, rubber bekleding. | |
De klossen die ik bij dit board gebruik, de klemmen worden door elektriciens gebruikt om kabelgoten in fabriekshallen aan I profielen op te hangen | |
Het leaderbord in gebruik. |
Bij de volgende versie van mijn leaderboard ben ik weer teruggegaan naar een plank, waarop ik aluminium T-track gemonteerd heb. De klossen hebben op het eind een stuk draadeind ingelijmd. In het track worden metalen plaatjes met schroefdraad geplaatst. In deze plaatjes worden de klossen vastgedraaid, zodat er geklemd word op de randen van het T-track.