Vliegvis DIYhttp://home.deds.nl/~karelgol/gfx/banner3.jpg

Mechanisatie

Het opdraaien en twijen met behulp van gewichtjes zal altijd een verschill in draaiingen tussen de beide leaderpoten opleveren. Vandaar dat diverse twijners een manier hebben gevonden om te kunnen garanderen dat er geen sprake van verschil in twists is. Het principe is altijd twee of drie haken die via een middentandwiel door een motortje worden aangedreven.

http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/waltons.jpg Een beschrijving van een handmatige versie is te vinden door op het internet te zoeken naar "Waltons engine". De afbeelding hiernaast is van een replica, gemaakt door Eclecticguy. De bouwbeschrijving is hier te vinden.

http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/hairbraider.jpgJim Williams, oprichter en moderator van het furled leader forum gebruikt hiervoor de zgn. hair braider. Deze kosten haast niets, gaan dus ook niet zolang mee, maar geven voor je leader wel het gewenste resultaat. Op de foto is het voorstuk verbonden met een Dremel. Zelf werken deze hairbraiders meestal op batterijen. Voor het twijnen gebruikt zijn deze zo leeg en zijn ook niet zulke hoge toerentallen bereikbaar.

http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/twister.jpgMijn eigen twister, voor de netheid ingebouwd in de behuizing van een kapotte acculader.
http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/twisteropen.jpgDe twister opengewerkt, een 24V DC motortje die ongeveer 250 rpm draait. Als ik het goed heb is de overbrengingsverhouding tussen het middelste tandwiel en de beide buitensten ongeveer 2,8. De haken draaien dus ongeveer 700-750rpm. De meeste twijners gebruiken 900-1000rpm. Ik moet hier dan ook nog iets anders voor vinden.
http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/twistcounter.jpgVan een fietscomputer heb ik de opnemer op de middelste as gezet. Door het instellen van de wielomtrek op 2,8 m kan ik dus het toerental van de buitenste haken aflezen. Omdat er ook een functie voor de afgelegde afstand opzit, kan ik ook het aantal draaiingen aflezen.
http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/endpully.jpgOm spanning op de leader te houden tijdens het twijnen heb ik 2 methoden geprobeerd, een katrol waar een koord doorloopt waaraan het uiteinde een gewicht hangt en een zware uitvoering van een rolspeld, de officiele naam is keycaddy(US). De keycaddy is compacter, maar niet in te stellen op een bepaalde spanning. Onderzoek op het furled leader forum heeft opgeleverd dat voor elk materiaal er een optimale spanning is om te gebruiken. Vandaar dat ik weer teruggekeerd ben naar de katrol met koord en een kruidenierssetje gewichtjes. Voor polyester draad gebruik ik ca. 8% van de theoretische breeksterkte, voor nylon 2%. http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/keycord.jpg
De touwslagertechniek is een verder geautomatiseerd systeem. Na het opzetten van de draad op het leaderboeard wordt aan het tip einde een verbinding gemaakt met een gewichtje door middel van een vrij draaiende wartel. Om te zorgen dat de draden gecontroleerd in elkaar draaien wordt tussen beide draden een schijf gezet. Door het samendraaien van de draden wordt de schijf langzaam in de richting van de twister geduwd. Als de schijf daar is aangekomen, is de leader klaar. Op de eindknopen na natuurlijk.
Twee filmpjes met de opstelling om de "touwslagertechniek" te gebruiken. Meer info volgt. Dubbelklik om te starten, klik om te pauzeren