Vliegvis DIYhttp://home.deds.nl/~karelgol/gfx/banner3.jpg

Versieringen

BeletteringDiverse
GeschrevenFeather inlays
Voorgedrukte labelsSierwikkelingen
Dymo labels
Geweven letters

Feather_inlays

Tijdens het pinksterweekend zag ik de T&T van Frans, afgebouwd door Roman Moser. Vlak boven de greep en bij elke overgang tussen de hengeldelen was een jungle cock veertje op de wikkeling gelegd en meegelakt. Ik vond dat er erg gelikt uitzien en ben eens op Internet gaan zoeken naar manieren om dat ook voor elkaar te krijgen. Het blijkt dat hier verschillende methoden voor zijn, maar ik zal hier beschrijven op welke manier het me gelukt is om iets dergelijks op een donkerblauwe blank te doen met een tipje van een vlaamse gaai veer ( zie foto).

http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/inlay.gif

Maak eerst de blank goed vetvrij op de plaats waar de inlay moet komen. Smeer de blank op deze plaats in met onverdunde color preserver (ik gebruik zelf Gudebrod). Leg de veer in de nog natte colorpreserver en breng correcties aan met een penseel wat ook in de CP is gedoopt en daarna afgestreken. Ligt de veer goed, dan 2 uur laten drogen. Breng dan nog een laagje aan bestaande uit 75% color preserver en 25% water. Dit zorgt ervoor dat de veer goed door de CP doordrongen wordt. Laat dit ongeveer 8 tot 12 uur drogen. Breng nu de eerste laklaag aan, ik gebruik nu epoxy (Gudebrod high build) maar ook bootlak gaf een mooi glanzend resultaat. Ik weet echter niet of bootlak ook op de lange duur mooi blijft. Als de eerste laag droog is kun je eventuele fibertjes of het veerschachtje die boven de lak uitsteken weg snijden met een scheermesje en de tweede laklaag aanbrengen.

 

 

 

http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/tiger0001.gif Uiteraard is dit een heel simpel begin, je staat versteld wat je op internet aan voorbeelden voorbij ziet komen, van verschillende patronen die gelegd worden met junglecock veren tot eenvoudige hackles die in meerdere lagen gelegd worden. Van heel stijlvol en eenvoudig tot wat Jan Schreiner destijds hoerige opschik noemde als hij het over Japanse hengels had. Nog een paar tips:
  1. Smeer de plaats waar de veer moet komen ruim in met CP, zodat je nog wat ruimte overhoud om eventueel de veer aan het schachtje recht te kunnen trekken.
  2. Als de eerste CP laag droog is, kun je over het uiteinde van de schacht een wikkeling leggen en die meelakken in de rest van de bewerkingen, dit geeft een mooi "begrensd" effect.
  3. Werk niet overhaast, werken in meerdere lagen kan las je de onderliggende laag maar voldoende droogtijd geeft.
  4. Draai de hengel regelmatig tijdens het drogen om een mooie vlakke afwerking te krijgen. Het is net als met het laten drogen van de wikkelingen van je hengelogen.
  5. Waarom zou je niet een inlay op je eigen gekochte hengel maken om hem te kunnen onderscheiden tussen de rest van de Sages, T&T's, Redingtons enz.?

 

 

 

Sierwikkelingen

Patroon A

helemaal primaire kleur (zwart) met afwerkrand(goud).
http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/versie1.gif

Patroon B1

Overgang van een donkere primaire kleur (zwart) naar een lichtere secondaire kleur (rood) met afwerkrand (goud).
http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/versie2.gif

Patroon B2

Overgang van een lichtere secondaire kleur (rood) naar een donkere primaire kleur (zwart) met afwerkrand (goud).
http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/versie3.gif

Patroon C

1-4 draden van de primaire (zwarte) en de secundaire kleur(rood) in het midden van de primaire kleurwikkeling met afwerkrand (goud)
http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/versie4.gif

Patroon D

Draden (1/3 van de wikkeling) van een lichte secundaire kleur (rood) gemengd met donkere primaire kleur (zwart) in het midden van een donkere wikkeling met afwerkrand (goud)
http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/versie5.gif

Patroon E

Een draad van de afwerkrandkleur (goud), gevolgd door 2 draden van de primaire kleur (zwart), gevolgd door 3 wikkelingen van de primaire en de secundaire kleur(rood), 2 draden van de primaire kleur, gevolgd door 1 wikkeling van de afwerkrandkleur, gevolgd door de primaire kleur.
http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/versie6.gif

Patroon F

Verscheidene wikkelingen van de secundaire kleur (rood) in het midden van de donkere primaire kleur (zwart) afgewerkt met een goud randje
http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/versie7.gif

Patroon G

wikkelingen van de secundaire kleur (rood) aan het begin en eind van de donkere primaire kleur (zwart) afgewerkt met een goud randje
http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/versie8.gif

Andere mogelijkheden, teveel om op te noemen, maar kijk eens in de photo gallery van http://www.rodbuilding.org voor meer juweeltjes van wikkelingen. Als ik uitgevogeld heb hoe dit gedaan wordt beschrijf ik het hier .

De eerste beginselen heb ik gevonden op Leapin' Bass Custom Fishing Rods , waar ook de bovengenoemde basis sierwikkelingen beschreven worden.

http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/cork_and_wrap_match.jpg http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/3rods1.jpg http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/Diamond_wrap_1.jpg http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/fishwrap1.jpg

 

Belettering

Geschreven

http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/rotring.jpg Deze heb ik geschreven met een Rotring tekenpen en een tekensjabloon op de eerste laklaag(die goed droog was!). Na het schrijven goed laten drogen en daarna de volgende laklaag aanbrengen. Het voordeel van het schrijven op een laklaag is een betere hechting, als de lak vervuild is met siliconen zie je dat meteen en kun je de laag beter verwijderen en opnieuw lakken. Mocht je later de belettering weer weg willen halen is er ook een kleinere kans om de blank te beschadigen. Inmiddels zijn er ook verfstiften verkrijgbaar in vaste diktes, die vast ook goed werken. Ik heb tenminste met een goudkleurige stift al eens een nep sierrandje boven een wikkeling gemaakt, wat geen enkel probleem opleverde in combinatie met 2 componenten epoxylak. Altijd goed laten drogen voordat je gaat overlakken!

Voorgedrukte/gesneden Labels/letters

Op bestelling is alles leverbaar, een nadeel is de prijs. Om de prijs per label betaalbaar te houden ben je eigenlijk wel verplicht er een paar honderd te bestellen. Eigenlijk dus alleen geschikt voor je naam en logo die je op een paar honderd hengels wilt aanbrengen, niet voor de individuele hengelgegevens zoals lengte en aftma nummer.

In deze categorie zou ik ook de Pick Up letters willen plaatsen, die echter weer als nadeel hebben dat de minimummaat 5mm is, wat ik te grof vind voor een hengel.

Dymo labels (letra tag)

http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/letratag.jpg Dymo, je weet wel van de lettertangen, maakt tegenwoordig een electronische versie van deze lettertangen. Ik heb de Letra Tag. voor dit model is het alleen mogelijk met zwarte letters te printen op verschillende kleuren achtergrond (rood, blauw, geel, groen, transparant en metallic grijs en groen). Voor het duurdere (kantoor)model zijn meer opties beschikbaar, waaronder goud als achtergrond en als letter. Er zijn een paar opties voor lettertype en grootte. Al met al simpel en toch een net resultaat, zeker als je een handschrift als ik hebt. Ik heb een rolletje zwart op transparant in bestelling en wil nog proberen wat hiervan het resultaat is op een met een spuitbus gespoten goud achtergrond.

Sticker op de blank plakken, aan de boven en onderkant een smal wikkelingetje (anders loop je de kans dat de sticker door de lak opkrult) en aflakken.

Geweven letters

In combinatie met sierwikkelingen is dit toch wel de mooiste manier, maar ook de meeste tijd kostende. In principe is elke rechtopstaande lijn een wikkeling met je achtergrondkleur. Misschien dat de beschrijving van de letter A meer duidelijk maakt. Leg 7 draden in de lengterichting op je blank en overwikkel die met je achtergrondkleur. Voor de linker poot, leg draad 2 t/m 6 naar links en draad 1 naar rechts en maak een achtergrondwikkeling. Het middenstuk, leg draad 1 en draad 4 naar links, de rest naar rechts en maak 4 achtergrondwikkelingen. Voor de rechterpoot hetzelfde als voor de linkerpoot en om de letter af te maken alle draden naar rechts en maak 2 achtergrondwikkelingen. Je zou nu aan de volgende letter kunnen beginnen

http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/weefletters.jpg