Vliegvis DIYhttp://home.deds.nl/~karelgol/gfx/banner3.jpg

Accessoires

Hengelkokers

Een hengelkoker moet de hengel beschermen tijdens het transport. Hij moet als het even kan licht zijn, er een beetje uitzien en niet te duur zijn. Het evenwicht tussen deze eigenschappen wordt grotendeels bepaald door het materiaal wat je kiest.

Lengte

Neem als te bereiken vrije binnenlengte maximaal de lengte van je hengeldelen plus ongeveer 2cm. Niet meer, want hoe meer je hengel kan schuiven, hoe meer snelheid hij kan krijgen en hoe groter de kans op schade als hij tegen de bodem of dop stuit. Een stukje schuimrubber op de bodem en dop is ook niet verkeerd.

Diameter

http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/kokers03.jpg

De diameter van de koker is natuurlijk afhankelijk van het aantal delen van je hengel, de dikte van je handgreep en de grootte van je stripoog. Ik heb een aluminium koker voor een 2-delige #4 holglashengel met een diameter van 40 mm. Dit komt rechtstreeks uit de winkel, ook het foudraal, dus er is weinig extra ruimte nodig om dikkere zomen en grotere flappen en zo op te vangen. Voor de gerepareerde Hardy splitcane #6 waarvan de foudraal uit wat dikkere stof bestaat en die ook een wat grotere flap heeft heb ik een PVC koker gemaakt van 1.40m lang en rond 50mm (de langste op de foto). De korte grijze is voor de 4-delige 7 voets Forecast en is ook rond 50mm. De donkerbruine (2e van links) is bedoeld voor de 3 delige splitcane (omgebouwd van spin/vlieg naar puur vliegenhengel) en is 60 mm in doorsnede. Verder is er nog de uiterst linkse die rond 70 mm is en waar 2 4-delige hengels in passen. Dikker dan rond 60 per hengel hoef je niet te gaan. Ik heb een 5 delige Cabelas stowaway met een standaard bijgeleverde koker die ook niet dikker is dan rond 60mm. Bovendien ziet rond 70 er al erg lomp uit.

Doppen en bodems

http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/kokers01.jpg http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/kokers02.jpg

Pvc rond 50 is een standaard rioleringsbuis. Dit houdt in dat er ook verbindingsstukken en zelfs schroefdoppen voor te krijgen zijn. Helaas maar in 1 kleur (grijs) te krijgen. De wanddikte is dikker dan regenpijp. Voor 1 koker heb je nodig:

Bij elkaar ongeveer 14 euro. Wat vast moet zitten, gewoon vastlijmen met PVC lijm

Rond 60 is een regenpijp. Wel in meerdere kleuren te krijgen (grijs, groen, bruin en zwart), maar geen bruikbare hulpstukken. Hier op de foto, de middelste koker. De bodem is een zwarte dop van een spuitbus en zit vastgelijmd met PVC lijm (helaas, dat werkte niet, dus nu gelijmd met Bison Marathon), het deksel is een 8 hoekige dop van een spuitbus PUR-schuim. Deze klemde uit zichzelf wat beter, vandaar dat dat het deksel is geworden.

De groene, rond 70 is ook een regenpijp. Het deksel en de bodem zijn hier zgn. speciekappen die in de bouw gebruikt worden om afvoerbuizen tijdelijk af te sluiten (inderdaad, zodat er geen specie in kan vallen). Ik heb de bodem geprobeerd vast te zetten met PVC lijm, dat liet weer los. Vervolgens geprobeerd met secondenlijm, ook dat werkte niet. De laatste poging was met Bison Marathon en dat lijkt te werken. Ik denk dat ook gewone Bison Kit (in ieder geval een contactlijm) zal werken

Materiaal

Hierboven heb ik voornamelijk PVC genoemd, omdat dit zo makkelijk te verkrijgen is. En persoonlijk vind ik, behalve de grijze ook het uiterlijk redelijk. Natuurlijk kun je deze kokers overtrekken met stof, leer, skai etc. zodat het uiterlijk verbeterd. Op internet (bijv. Cabelas) zijn cordura hengel"kokers" te krijgen waarbij je zelf alleen nog maar de goede lengte en diameter buis hoeft toe te voegen. Qua stevigheid bij normaal gebruik boven het vriespunt voldoen deze kokers prima. Al zijn ze niet bestand tegen een auto die er overheen rijdt (uit persoonlijke ervaring ! :-( ). Ga je deze kokers gebruiken voor buitenlandse trips met het vliegtuig dan zijn er wat problemen te verwachten:

Alternatief in de kunststoffensfeer is misschien polyethyleen (volgens mijn broer) maar ik heb daar geen ervaring mee.

In metaal, qua gewicht is natuurlijk aluminium het aangewezen materiaal. Met een draaibank kunnen daar messing bodem en deksel voor gemaakt worden en dat ziet er prima uit. Helaas heb ik in een standaard bouwmarkt nog geen aluminium buis kunnen vinden met voldoende diameter.  Misschien moet ik mijn vrouw maar eens een nieuwe droogmolen geven, zodat ik de oude kan gebruiken voor een hengelkoker. Als iemand een andere bron voor geschikte aluminium buis weet hoor ik dat graag.

In "handcrafting a bamboo fly rod" staat een bouwbeschrijving voor een zeshoekige houten koker. Gemaakt van een houtsoort met een mooie tekening, natuurlijk prachtig passend bij een splitcane hengel.

Voor 2-delige hengels lijkt me zo'n koker wat te zwaar te worden door de grote lengte.

http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/hexhengelkoker.jpg
Inmiddels heb ik zo'n koker gemaakt voor mijn 2 delige Hardy. Geen hardhout gebruikt maar wel in eiken kleur gebeitst. Het gewicht valt me mee. http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/hex hengelkoker1.jpg

Overige materialen.... In principe lijkt me alles wat hol is bruikbaar. Waarom geen rechthoekig kistje met een triplex verdeling erin voor meerdere hengels? Misschien een bamboe tuinpaal waar je de tussenschotten verwijderd, met wat sierwikkelingen die gelijk het splijten tegengaan? De Cabelas hengel werd me opgestuurd met ter bescherming 3 stroken hardboard er omheen, dus waarom geen driehoekige koker?

Foudralen

Foudralen zijn te maken van eigenlijk elke stof die je wilt. Zelf gebruik ik veel de stof van een oud windscherm (kringloopwinkel). Die is niet te dik en toch stevig.

Knip een stuk stof volgens tekening, zoom het aangegeven deel om (de flap), sla dan de stof dubbel volgens de vouwlijn en naai de zijkanten vast. Trek dan de genaaide "zak" binnenstebuiten en naai de scheiding tussen de hengeldelen.

http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/foudraal.jpg

Lijnwinder

http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/lijnwinder2.jpg Om een zijden lijn te kunnen opspoelen vanaf de reel
http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/lijnwinder3.jpg Als de lijn opgespoeld is kan de lijnwinder worden opgevouwen. Je haalt dan de lijn eraf en kunt deze dan in losse lussen weghangen