Vliegvis DIYhttp://home.deds.nl/~karelgol/gfx/banner3.jpg

Werkwijze

Een splitcane blank wordt gemaakt door driehoekige bamboe(tonkin) strips in een bepaald verloop te schaven en deze samen te lijmen tot een massief hengeldeel.

Om zelf een splitcane blank te maken zijn er vele mogelijkheden. Hoe wordt bijvoorbeeld de vorm van de doorsnede van de uiteindelijke blank, vierkant (quad), vijfhoekig (pent), zeshoekig (hex, de "standaard" vorm) of misschien wel opgebouwd uit 13 bamboestrips, zoals ik ook al eens gezien heb?

http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/13strips.jpg 13 strips

Verder is er nog de keus tussen knooploos, de aanhechtingen van de bladeren weggezaagd en daarna de strips weer aan elkaar gelijmd, of uit 1 stuk, waarbij de knopen deels weggevijld/geschaafd en deels samengeperst worden om uiteindelijk een glad, strak hengeldeel te maken.

De werkvolgorde voor een zeshoekige hengel zal moeten zijn:

 

"Ouderwets"

Knooploos

1 Bepaal de gewenste hengel, lengte, lijngewicht, actie, aantal delen
2 Kies(koop) de te gebruiken stam
3 Ergste hobbel van de knopen wegvijlen Knopen ertussenuit zagen, zagen op een afstand van ca. 2 cm, vanaf de knoop.
4 Splijt de stam(metjes) doormidden in de lengterichting
5 Indien een donkerder kleur van de hengel gewenst is kan nu met een gasbrander de buitenkant ven de beide helften "geschroeid" worden. Mocht u geen oven ter beschikking hebben om straks de strips een warmtebehandeling te geven (vocht verdrijven/harden), dan kunt u dit ook bereiken door nu de binnenkant van de helften te branden. (zie Flaming a bamboo culm )
6 De stam splijten in werkbare strips van 5-7 mm breed
7 Strips afplatten op de plaats van de knopen http://home.deds.nl/~karelgol/gfx/1stboo04.jpgKorte stukken strip (chopsticks) met een liplas van 4 graden aan elkaar lijmen tot een strip van volledige lengte
8 Schaaf hoeken van 60 graden aan de strips
9 Bind de 6 strips bij elkaar en geef ze een warmtebehandeling (met een oven, indien in stap 5 de binnenkant niet gebrand is)
10 Schaaf het gewenste verloop in de strips
11 Smeer de tapse strips in met lijm, bind de strips bij elkaar, recht het hengeldeel door rollen over tafel en laat de lijm uitharden, eventueel, als de lijm dit nodig heeft ook met een warmtebehandeling
12 Verwijder het binddraad en de lijmresten en plat de buitenkanten van het hengeldeel af door te schuren
13 Herhaal stappen 7 t/m 12 voor de overige hengeldelen
14 Monteer de bussen
15 Bouw de hengel af (zie de Afbouw pagina's van deze site)
16 Lak de hengel en laat hem drogen

Dit lijkt op deze pagina niet zoveel, maar reken voor een eerste hengel toch op ongeveer 50 manuur werk . Maar dan heb je wel de mogelijkheid om vis te vangen aan je eigengebonden vlieg met je zelfgemaakte hengel. Amerikanen maken overigens een strikte scheiding tussen een "maker", iemand die de complete hengel bouwt en een "builder", iemand die gekochte blanks afbouwt. Nog weer een stap verder is het ook zelf maken van reelhouders, slangeogen en zelfs bussen. Ook hier ben ik voorbeelden van op het net tegengekomen, bijv. een draaier die zijn eigen reelringen uit titanium draait.