Gereedschap
Er zijn kant en klare wikkel/droogbanken waar alle onderdelen op gemonteerd kunnen worden. Om een beetje flexibel te zijn en alles wat makkelijker te kunnen transporteren (naar een hengelbouwavond van de NNVV bijvoorbeeld) heb ik gekozen voor losse onderdelen. Bijvoorbeeld voor de draadhouder had dat als consequentie dat hij antislip gemaakt en/of verzwaard moest worden. In 1 van de nummers van "De Nederlandse Vliegvisser" is een beschrijving van een zelf te maken multitool uit 1 stuk opgenomen.
Wikkelsteunen
Deze zijn zelfgemaakt, maar een beetje stevige doos met aan beide kanten een V erin geknipt werkt ook. Omdat ik graag zittend werk is de werkhoogte waarop je blank ligt ongeveer 12cm boven je werkblad | Maar zo kan het ook! 2 V-vormige uitsparingen in een kartonnen doos, het wikkelgaren in een beker en de spanning van het garen regelen door dit door een boek te laten lopen. |
Droogmotortje
Alternatief hiervoor is volgens Tom Kirkman het 180° draaien van de blank, elke keer dat je de lak ziet zakken, en dat dan ca. 3 uur volhouden. |
Wikkeldraadhouder
Ik mag graag een extra contrasterend wikkelingetje tegen de gewone wikkeling zetten, vandaar dus hier ruimte voor 2 klosjes wikkelgaren. Het aandraaien van de schroef geeft je de mogelijkheid om de draadspanning in te stellen. De montage van een klosje wikkelgaren van beneden naar boven:
|
Als alternatief kun je je wikkelgaren in een jampotje leggen, waarna je de draad tussen de bladzijden van een (oud) boek laat lopen. De draadspanning kun je dan regelen door op het boek meer of minder gewicht te plaatsen.
Spine finder
Ben ik nog niet erg blij mee, misschien moet ik de lagers wat verder uit elkaar zetten. |
Schaar
Neem de simpelste, maar wel scherpe, schaar die je kunt vinden, het echte precisiewerk doe je toch met het mesje.
Mesje
Ik gebruik tegenwoordig een ouderwets scheermesje in een houdertje, vlijmscherp. Je hoeft de draad maar aan te raken en je bent erdoor. Hiervoor gebruikte ik een scalpel naar tevredenheid en waarschijnlijk zal ook een klein afbreekmesje voldoen. Hoofdzaak hierbij is: vlijmscherp en nauwkeurig!
Kwast(en)
Neem zachte schilderspenselen vanaf ca. 2 mm breed tot ca. 7 mm.
Fohn
Ik heb inmiddels de beschrijving van het lakken aangepast met een beter alternatief, waarbij een fohn gebruikt wordt om de 2 componenten lak te verwarmen om:
luchtbellen de gelegenheid te geven om te ontsnappen
de lak zo dunvloeibaar te maken dat hij heel makkelijk te verwerken is
Omdat een fohn een beperkte maximumtemperatuur heeft is hij veiliger en nauwkeuriger te sturen dan de hitte van een aansteker.
Schuurpapier
Om de vorm in je zelf te maken handvat te schuren. Je werkt van grof naar fijn. Begin met P80 en neem een paar velletjes van elke volgende fijnheid. Bij ongeveer P400 zit je wel op het fijnste wat je nodig zult hebben, al zijn er ook mensen die uiteindelijk met waterproof P1000 aan de gang gaan.
Staalwol
Om je blank iets op te ruwen op de plaats waar de reelhouder en het handvat gelijmd zullen worden.
Vijlen
Deze worden gebruikt voor het eventueel uitruimen van het gat in je kurken handvat. Meestal wordt hiervoor een zgn. rattestaart gebruikt, neem 1 groffe en 1 fijnere rattestaart. Op de laatste kun je ook de onderkant van de voetjes van de ogen vlak met de blank vijlen.
Plat vijltje of slijpsteentje
Om de voetjes van je ogen schuin af te vijlen, zodat bij het wikkelen het garen geleidelijker tegen het voetje oploopt. Als alternatief wordt ook wel een stukje schuurpapier om een lineaal gevouwen gebruikt.
Mengbakjes
Dit kan een wegwerpartikel zijn, vandaar dat ik bij de kantine van de plaatselijke sporthal een stelletje afdekkapjes van Aquarius sportdrank gehaald heb. Een middagje tafeltjes in de kantine afstruinen en je hebt voor een half jaar genoeg! Hoewel ik er nooit last van heb zijn er mensen die bang zijn voor siliconen in de lak. Neem in dat geval een paar kleine glazen asbakje (bij bijv. een kringloopwinkel) en maak die na gebruik met thinner of aceton schoon.
Schuifmaat
Een gewone schuifmaat, als je wilt digitaal, als je niet wilt ook prima.
Rolmaat
Aangezien een normale vliegenhengel tot ca 10 voet lang is, 1 voet is ca. 30 cm zou je het kunnen redden met een rolmaat van 3 meter. Ik denk dat het handiger en voor de levensduur van de rolmaat beter is om een rolmaat van ca. 5 meter te nemen. En als deze toch aangeschaft moet worden, neem er een met een verdeling in centimeters en in inches.
Spatel(s)
Vind ik makkelijk om mee te mengen en eventueel te dik opgebrachte lak te verwijderen. Mengen kan ook met cocktailprikkers, te dik opgebrachte lak kun je ook afstrijken met een "bankpasje", een verlopen lidmaatschapskaart van de ANWB of iets dergelijks.
Injectiespuitjes
Om de mengverhouding van 2 componentenlak goed te kunnen afmeten. Ik gebruik Gudebrod lak waarvan deel A en deel B in gelijke hoeveelheden gemengd moeten worden. Met injectiespuitjes (2 van 2ml en 2 van 5ml) gaat dat nauwkeurig en schoon. Ik heb ze opgehaald bij de plaatselijke dierenarts, die daarvoor ik meen 1 euro rekende.
Mijn Bouwdoos
Onderste rij v.l.n.r:
|
Middelste rij:
Bovenste rij:
|
Deksel:
|