4-02-04  11-02-04 18-02-04 3-03-04 10-03-04  24-03-04  31-03-04 07-04-04 14-04-04
 

 

PSYCHOLOGIE VAN DE TIJD  het zal je nog lang heugen

printversie, klik

er zijn vele biologische klokken in ons lichaam die van alles regelen, alle mogelijke processen, die zich steeds opnieuw herhalen. Dat heeft natuurlijk zijn invloed op de psyche van de mens. Het zou wel eens kunnen zijn dat deze biologische klokken onze tijdsbeleving bepalen.

Wanneer we de tijd psychologisch benaderen, dan zijn de volgende begrippen van belang: begeerte, verlangen, verwachting, verveling, angst. Het heeft allemaal te maken met de manier waarop we de tijd beleven. De tijdsbeleving is het sleutelbegrip binnen de psychologie van de tijd.

 

Een van de belangrijkste zintuigen van de tijdsbeleving is het geheugen. Het geheugen is een instrument, die het nu in een soort archief vastlegt. Maar het geheugen is hoogst zelfstandig en actief en zelfwerkzaam. Het selecteert, heeft voorkeuren, maar wil ook bepaalde nu's verdonkeremanen.
Onze begeertes, verlangens, behoeften, verwachtingen, idealen worden tot herinneringen. De herinneringen zijn producten van het geheugen. Het geheugen is een soort zintuig die het verleden in herinnerde ogenblikken kan vastleggen.
Het geheugen is een archief, dat haast wel oneindig lijkt. Onder de herinneringen liggen weer herinneringen. Onder de straten, liggen weer onderaardse straten.  Draaisma vergelijkt het geheugen met steden die onder het as van de Vesuvius bedolven lagen. Daar heeft men sporen aangetroffen  van nog oudere steden. Hun bewoners bouwden op de aslaag van de vorige stad. Zo ontstonden allerlei lagen van steden. Het zelfde gebeurt in onze hersenen; ons huidige leven bedekt ons voorbije leven, dat functioneert als steun en verborgen fundament. Als we afdalen in onze innerlijke herinneringen, dwalen we temidden van puin.

welkom * reader * toevoegingen * forum * links * email  * zinzoeken in een bodemloze put