Schrijven voor het web

Valkuilen

Zoekmachines en gevonden worden, de valkuilen.
Veel SEO aanbieders willen u laten geloven dat zij u onmiddelijk en gegarandeerd in de topposities van de zoekresultaten kunnen laten opnemen. De ene aanbieding nog mooier dan de andere. Met allerlei trucs en agressieve marketing technieken trachten zij uw bedrijf op een hogere positie te brengen. Uw opname bij de zoekmachines kan zelfs verwijderd worden en uw domeinnaam / URL op een blacklist geplaatst.

Nr. 1 Garantie
Veel bedrijven garanderen een nummer 1 positie binnen een week bij grote zoekmachines als Google en Yahoo. Dit is zonder gebruik te maken van trucs, niet mogelijk.

Let op!
Een van de trucs is het optimaliseren van een pagina op 'bogus' trefwoorden. Een trefwoord dat niet, of nauwelijks gebruikt wordt en waarbij het dus niet echt moeilijk is om een top 10 positie te verwerven. U kunt zich daarbij wel voorstellen dat als het trefwoord niet, of nauwelijks gebruikt wordt, ook uw bezoeker dat niet zal doen. De optimalisatie is gelukt en tegelijk ook mislukt, omdat het optimaliseren niet alleen het behalen van een hoge positie is, veel meer is het, het gericht positioneren van uw pagina zodat uw pagina voldoende bezoekers krijgt. Aantal zoekmachines

Lijkt het allemaal te mooi voor woorden en duizelt het u bij de aantallen die genoemd worden? Ergens ging er bij u een alarmbelletje rinkelen, u weet alleen niet meer wat dat nou precies was. Dat alarmbelletje had eigenlijk een kanonschot moeten zijn. U weet net zo goed als ik dat dergelijke beloften niet waar gemaakt kunnen worden.

Cloaking
Vrij vertaald uit het Engels betekent 'Cloaking' verborgen. Het bezoek aan een pagina door een zoekrobot, zoals die van Google bijvoorbeeld, is te herkennen. Op het moment dat deze voorbij komt, krijgt de zoekrobot een andere pagina voorgeschoteld dan u en ik, als normale bezoeker van de pagina, te zien krijgen. Deze vorm van misleiding wordt door zoekmachines makkelijk herkend en beslist niet op prijs gesteld.

Linkfarms
Linkfarming is 'vrij' vertaald: het verbouwen/telen van links. Bij 'Linkfarms' bestaat de website enkel en alleen maar om zoveel mogelijk links naar websites op te nemen. Deze links hebben onderling geen enkele samenhang en/of waarde tot elkaar. Zoekmachines als Google, kunnen dergelijke websites herkennen en bestraffen de daarop middels een link opgenomen websites. Dit kan gebeuren middels een mindering op bijvoorbeeld de Pagerank, maar ook uitsluiting van het domain komt voor.

Linktekst bombing
Bij zoekmachines, vooral bij Google, is het aantal links naar een website van belang om de waarde van die pagina te kunnen bepalen. Daarbij is ook de tekst waarmee de link wordt aangegeven, zeer belangrijk. Dit kan er toe leiden dat bij het zoeken naar een bepaald begrip, bijvoorbeeld 'inrichting', als eerste resultaat een pagina verschijnt die niets met dit begrip van doen heeft en waarbij het zoekwoord niet eens in de tekst op die pagina voorkomt. De verklaring moet gezocht worden in het feit dat er veel links naar deze pagina gezet zijn, waarbij het woord 'inrichting' in de linktext is opgenomen. Bij het zogenaamde 'Bombing' wordt exact dit principe uitgebuit. Door simpelweg zéér veel links te plaatsen op ander pagina's, met het gewenste zoekwoord erin, zal deze pagina in de resultatenlijst een vrij hoge plaats verkrijgen.

Verborgen tekst
Een veel toegepaste truc, is het verbergen van tekst. Het liefst in combinatie met woordkettingen. Het veelvuldig herhalen van keywords. Dit kan door de tekst dezelfde kleur te geven als de achtergrond van de pagina. U als bezoeker ziet deze tekst niet direkt. Een zoekrobot, kan niet herkennen welke kleur de tekst heeft en ziet deze tekst dus wel als onderdeel van de pagina. Veelal kunt u dergelijk misbruik wel herkennen doordat er een grote hoeveelheid witruimte (vaak onderaan) op de pagina aanwezig is. Deze tekst wordt pas zichtbaar als u met de linker-muisknop ingedrukt over de pagina sleept, net alsof u tekst wilt selecteren om te kopiëren. Ook een blik in de bronvermelding (sourcecode) van de pagina, geeft een verhelderende kijk op dergelijke praktijken.

Een van de varianten die alleen op die wijze te herkennen is, is het verbergen van de tekst middels CSS. CSS - Cascading Style Sheets, geeft de mogelijkheid om codering HTML, te scheiden van opmaak. Middels opmaakregels is het ook mogelijk om bepaalde delen van de tekst, die wel in het HTML-document staat, niet te laten zien op het scherm.

Misbruik van advertentie sites
Veel verwijzingen naar een pagina, betekenen ook een hogere waardering door de zoekmachines. Door advertentie pagina's te bombarderen met voor die rubriek onzinnige reclame-uitingen waarin de eigen site wordt gepropageerd, tracht men een hogere ranking te bekomen. Veelal wordt het oneigenlijk gebruik van de desbetreffende site oogluikend toegestaan. Soms echter is er zelfs sprake van een bewust vervuilen van de site.

Een uiterst kwalijke zaak en zeer zeker niet in het belang van zowel de zoekmachines als haar gebruikers. Op den duur zal er door de zoekmachines opgetreden (moeten) gaan worden tegen hen die op deze wijze misbruik maken van advertentie pagina's, en hen die het misbruik toestaan. Zoeklijsten die dichtslibben met niet terzake doende resultaten schaden het imago van de zoekmachine.