Schrijven voor het web

Optimaliseer de inhoud!

Maak een lekker hapje voor de zoekspiders
Wat kunnen we precies allemaal doen om onze site aantrekkelijk te maken voor niet alleen onze bezoekers maar ook voor de zoekmachine spiders. M.a.w. waar houden deze spiders van? En vervolgens, hoe maken van onze site een lekker hapje, hoe verkrijgen we een hoge positie in zoekmachines? In het hiernavolgende wordt i.h.b. de zoekmachine Google in gedachten gehouden, omdat veruit de meeste mensen op dit moment gebruik maken van die zoekmachine.

Focus op content: spiders houden van tekst!
Veel tekst, om precies te zijn. In principe wordt alle tekst van de pagina in de cache van de spider opgeslagen. Alle tekst draagt daarmee in potentie bij aan de vindbaarheid van de site. Tekst vroeg in de pagina echter, wordt meer gewaardeerd dan de overige tekst. Zorg er daarom voor dat uw trefwoorden/zoekwoorden sowieso hoog in de pagina, zeker in de eerste paragraaf, voorkomen. Houd er rekening mee dat hetgeen wat op het beeldscherm hoog in de pagina staat, op het niveau van de html-code soms een stuk lager kan staan (en omgekeerd). Dit heeft te maken met het feit dat pagina's op html-niveau vaak zijn opgebouwd aan de hand van tabellen, die de boel nogal kunnen omgooien. Met de opmerking dat u uw zoekwoorden op een hoge positie in de pagina moet plaatsen, wordt dus bedoeld dat u uw zoekwoorden hoog in de html-code van de pagina moet plaatsen, en niet hoog op het beeldscherm. Mensen lezen van het scherm, spiders lezen de html-code. Tekst in afbeeldingen of andere grafische elementen (zoals Flash) zijn onzichtbaar voor de spider. Dit betekent dus ook dat de tekst op grafische buttons die doorlinken naar een andere pagina van uw site ook onzichtbaar zijn voor de spider (de link is overigens wel zichtbaar). Als u van dergelijke buttons gebruik maakt is dat in het bijzonder jammer omdat spiders de zogenaamde 'anchor-text' (de tekst tussen a href in de html-code) in een link hoog waarderen. Vaak zijn dergelijke grafische buttons ook helemaal niet nodig. Door goed gebruik van html-code zijn professioneel ogende links prima te realiseren. Een voordelig neveneffect hiervan is het feit dat de pagina bovendien sneller wordt geladen. Het is verder zeer raadzaam bij de afbeeldingen die u toch in de site gebruikt, zoals bijvoorbeeld het logo en eventuele buttons, uw zoekwoorden in de alt-tag op te nemen. De tekst die daar wordt opgegeven wordt zichtbaar in de browser als u met uw muis over de afbeelding beweegt. Het wordt algemeen aangenomen dat spiders de inhoud van deze tags als een soort anchor-text zien, indien er vanaf de afbeelding een link ligt naar een andere pagina.

Maak goed gebruik van de html-tags
Een html-element waar u goed gebruik van kunt maken zijn de h1 en h2-tags. De tekst die in deze tags staat wordt zwaar gewaardeerd door zoekmachines. Het mooiste is als u uw pagina kunt beginnen (d.w.z. zo snel mogelijk na de body- tag) met een h1-zin van woorden waarop u graag gevonden zou willen worden. Ook hier geldt dat het niet handig is om de openingszin van de pagina in een grafisch element op te nemen. Gebruik de h2-tag voor bijvoorbeeld titels of kopjes van alineas. Als u de vormgeving van deze tags niet mooi vindt kunt u die altijd (bv. via de .css stylesheet) aanpassen. Ook vetgedrukte (bold) tekst en soms ook cursief gedrukte tekst wordt door een spider zwaarder gewaardeerd. Let op dat u niet uw hele pagina gaat volstrooien met dit soort elementen. Het moet een mooie pagina blijven voor uw bezoekers van vlees en bloed. De veruit belangrijkste tag is de title-tag. Zorg dat de titel van de pagina begint met uw belangrijkste zoekwoord.

Title en Meta tags
In de head-sectie van een html-pagina dient u de title- en een aantal meta-tags te specificeren. Via deze tags kunt u (o.a.) de robots uitleggen waar uw pagina over gaat. Naast de title-tag zijn er twee meta-tags in het bijzonder van belang: de description- en de keywords-tag. De te optimaliseren zoekwoorden dienen vanzelfsprekend in deze drie tags verwerkt te worden. Indien uw site uit meerdere pagina's bestaat en u iedere pagina door de zoekmachine wilt laten indexeren, zorg dan dat u deze tags optimaliseert op de kenmerken van iedere individuele pagina. In hiernavolgende tabel zijn de belangrijkste wetenswaardigheden opgenomen. De belangrijkste bron van deze informatie is Googlerankings.com