Vulcano

Vulcano

Vulcano is het meest zuidelijk gelegen eiland van de Eolische archipel. Het interessante eiland heeft een oppervlakte van ongeveer 21,6 kilometer. Er wonen ongeveer 715 mensen in de kleine dorpjes die verspreid over het eiland te vinden zijn. Daarnaast bezitten er ook veel mensen een vakantiewoning op het eiland, waardoor het aantal mensen dat in de zomer op het eiland verblijft veel hoger ligt. Vulcano wordt van Lipari gescheiden door een ondiep stuk zee. Op ongeveer 800 meter van Vulcano zijn de eerste rotsen van Lipari te vinden.

In vroeger tijden werd het eiland 'Hiera' (Grieks: Ἱερά) genoemd. Dat betekent zoiets als 'gewijd aan'. Volgens een Romeinse legende was het eiland dan ook de woonplaats van niemand minder dan de vuurgod Vulcanos (of Hephaestos); de wapensmid van de goden. Deze Vulcanos maakte de harnassen van Hercules en de wapens voor Mars (de God van de oorlog). Het woord 'vulkaan', zoals wij dat gebruiken, is dus afkomstig van het eiland Vulcano.

Aankomst en zwavelbaden

Porto de Levante

De boot arriveert in het haventje van het plaatsje Porto Vulcano in de haven genaamd Porto de Levante. De haven is gelegen in een baai in het noordoosten van het eiland en ziet er niet erg fraai uit. Vanaf de boot is al goed te ruiken dan er op dit eiland vulkanische activiteit plaatsvindt. De zwaveldampen komen je namelijk tegemoet. Zwaveldamp ruikt verschrikkelijk naar rotte eieren en de geur is in eerste instantie dan ook niet te harden. Die geur is afkomstig van het openbare zwavelbad. Hier kas kosteloos een bad genomen worden in het natuurbad dat is gevuld met bruinkleurig water met een temperatuur van ongeveer 40℃. Dit schijnt erg goed te zijn voor de huid en reumaklachten zouden door een bad worden verminderd. Voor een optimaal resultaat is het van belang zo lang mogelijk in het bad te blijven zitten. Een waarschuwing vooraf is wellicht op zijn plaats. De geur van het water krijg je de eerste dagen na het bad met geen mogelijkheid van je lijf.

Vulkanische activiteit

Behalve de zwavelbaden is er nog meer vulkanische activiteit. Vlakbij de baden komen, bij het strand Spiaggia de Acquacalda, in zee allerlei gasbellen naar boven. Deze komen uit openingen in de aardkorst die fumarole worden genoemd. Via de poreuze ondergrond worden de gassen enigszins verspreid, waardoor een constante stroom van bellen in zee (en soms op het strand) ontstaat. De bellen kunnen een temperatuur van wel 100℃ bereiken. Andere bellen zijn weer erg koud.

De Fumarole-activiteit is ook waar te nemen op andere plaatsen op het eiland. Zoals op de top van de Gran Cratere (ook wel Fossa de Vulcano genoemd). De krater van deze top heeft een doorsnee van ongeveer 500 meter. De top van de Gran Cratera ligt op 375 meter hoogte. Vanuit de haven van Vulcano is het mogelijk om naar de rand van de krater (op 319 meter hoogte) te lopen. De wandeling naar de krater duurt ongeveer een uur en loopt via een mooi en goed begaanbaar pad.

Vulcanello

Bij aankomst van de boot in het haventje, is aan de noordzijde een kleiner schiereiland te zien. Dit is Vulcanello. Dit deel van het eiland bestaat uit drie kleine kraters die zijn ontstaan 183 jaar voor het begin van onze jaartelling. De vulkaan is goed te beklimmen. De top ligt op slechts 123 meter hoogte. De wandeling naar de kraterrand is goed te doen en bovendien erg mooi. Andere inactieve vulkaantoppen zijn Monte Aria (499 meter hoog), Monte Saracenno (481 meter hoog) en Vulcano Vecchio (300 meter hoog). Deze laatste is de vulkaan met de grootste krater. Wanneer je met de boot aan komt varen zie je deze vulkaan liggen. Hieraan valt op dat het bovenste plateau geheel vlak lijkt, als een tafelberg. Feitelijk is dan de rand van de krater van de vulkaan te zien.

Bereikbaarheid van de dorpjes

Over het eiland loopt een grotere weg die vrijwel alle dorpjes met elkaar verbindt. Dit is de Strada Provinciale. Deze begint op Vulcanelo, loopt langs het haventje en vervolgens langs de westkant van de vulkaantop. Daar komt de weg uit op de hoger gelegen vlakte Vulcano Piano waar vooral landbouw plaatsvindt. De weg eindigt aan de zuidoostkant waar enkele prachtige standjes zijn te vinden.

Overige bijzonderheden

De eerste keer dat over vulkaanuitbarstingen op Vulcano werd gesproken, was vier eeuwen voor het begin van onze jaartelling. Deze uitbarsting zou dermate hevig zijn geweest dat zelfs het buureiland Lipari erdoor onder de stenen en as bedolven werd. De uitbarsting in het jaar 1771 schijnt eveneens erg hevig zijn geweest. En tussen het jaar 1888 en het jaar 1890 vond er een anderhalf jaar durende uitbarsting plaats. Hierbij werd vrijwel alle begroeiing en bebouwing op het gehele eiland verwoest. Vrijwel zeker zullen er in de toekomst opnieuw erupties plaatsvinden op het eiland. De vraag is alleen wanneer dit zal gebeuren.

Bijzonder op het eiland is de zonne-energiecentrale bij Piano Grillo. Deze centrale kan energie leveren aan 40 huishoudens en werd in het jaar 1984 geopend. Het is een prototype waar onderzoek wordt gedaan naar het opwekken van zonne-energie.

Op de website van Google Maps is een prachtige satellietfoto van Vulcano te vinden. Deze foto is te bereiken door hier te klikken.