Alicudi

Absolute rust is te vinden op het eilandje Alicudi, dat slechts 5,1 vierkante kilometer meet. Het eiland ligt op 45 kilometer ten westen van Lipari en telt slechts 120 bewoners. Feitelijk is het eilandje de top van de vulkaan Filo d'Arpa (Montagnola) welke 662 meter boven de zee uitsteekt.

Het eiland is vernoemd naar het Italiaanse woord erica. Het eiland heette in de oudheid Erykusa, wat zoiets betekent als 'begroeid met erica'. Erica is een soort heidekruid, waarmee het eiland inderdaad begroeid is. Vooral in het voorjaar ziet dit er prachtig uit.

Het eiland is nog erg primitief en biedt weinig ruimte aan toeristen. Er is slechts een hotel met 12 kamers. Ook zijn er geen gemotoriseerde voertuigen op het eiland te vinden. De bewoners vervoeren hun spullen met muilezels. Pas sinds enkele jaren beschikt men over vers drinkwater en elektriciteit. Voor de bewoners heeft dat soort luxe weinig waarde. Ze leven van de visvangst en de voeding die het eiland hen biedt.

Voor toeristen is er weinig te doen op het eiland. Mensen die absolute rust zoeken kunnen hier prima terecht. Liefhebbers van mooie wandelingen door totaal eenzaam gebied zouden het hier naar hun zin hebben. Maar, ook duikers kunnen hier prima terecht. De enige noemenswaardige bezienswaardigheid die te benoemen valt is de Timpone delle Femmine. Dit is een schuilplaats waar de vrouwen van het eiland naartoe vluchtten wanneer piraten het eiland bedreigden.