Lipari

Lipari is het grootste en belangrijkste eiland van de Eolische archipel. Tevens is het het hoofdeiland van de eilandengroep. Op het eiland wonen rond de 10.800 mensen. Het eiland is ongeveer 37,6 vierkante kilometer groot en ligt op ongeveer 40 kilometer ten noordoosten van het Siciliaanse Milazzo. Het eiland kent een aantal kleine plaatsjes. Lipari is het grootste plaatsje. Andere plaatsjes op het eiland zijn Quattrocchi, Pianoconte, Varesana, Quattropani, Acquacalda, Porticello, Pomiciazzo, Canneto en Pirrera.

Het eiland telt maar liefst twaalf vulkaantoppen. Actief zijn de vulkanen echter niet meer. Wel zijn er verschillende warmwaterbronnen waaraan een geneeskrachtige werking wordt toegeschreven. De hoogste vulkaantoppen liggen min of meer centraal op het eiland. Het zijn de Monte Chirica, welke 602 meter hoog is en de Monte Sant'Angelo die 594 meter hoog is. Andere hoge toppen zijn de Monte Pelato (472 meter) en de 369 meter hoge Monte Guardia. Het meest de moeite waard is de beklimming van de Monte Guardia in het zuiden van het eiland. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de kraters van het eiland Vulcano. De wandeling naar de top van de Monte Sant'Angelo is ook zeer de moeite waard. Je kunt de wandeling het beste aanvangen in het plaatsje Pianoconte, maar ook vanuit Canetto loopt een voetpad omhoog.

Als grootste eiland van de archipel ontvangt Lipari ook verreweg de meeste bezoekers. Het centrum van het gelijknamige plaatsje is een toeristische trekpleister. De meeste toeristen komen met de draagvleugelboot aan in de Marina Lunga, wat één van de twee havens van het plaatsje Lipari is.

burcht

Bij aankomst valt meteen de grote burcht die boven de haven uitsteekt op. Deze burcht, genaamd Castello, werd in de vijftiende eeuw gebouwd door de Spanjaarden. Het is gelegen op de top van een rots, waardoor het moeilijk in te nemen was. Vanuit de Marina Corta is de burcht via een steile trap te bereiken. In de burcht vind je een kathedraal, het Eolische museum en het archeologische museum van de eilanden. De kathedraal is gewijd aan de beschermheilige van de eilandengroep; Bartholomeus. Het plafond van de kerk is versierd met een aantal prachtige fresco's. Ook het archeologisch museum (Museo Archeologico Eoliano) in de burcht is een bezoekje waard. De collectie bevat een aantal prachtige stukken die op een goede manier worden tentoongesteld.

Steegje in Lipari

De burcht is via de trap aan de voorzijde van de kathedraal te verlaten. Van hieruit kom je in de Via Garibaldi uit. Dit is de smalle hoofdstraat van het plaatsje. Aan weerszijden van de straat hebben de winkeliers de koopwaar voor de toeristen uitgestald. Natuurlijk wordt er ook heerlijk Italiaans ijs verkocht. Door de bedrijvigheid doet het straatje erg gezellig aan. Vanuit de straat kun je ook verschillende steegjes inlopen. Deze bestaan vaak uit allerlei vrolijk gekleurde huizen, waar ook kleine winkeltjes en restaurantjes gevestigd zijn.

Marina Corta
Marina Corta

Aan het eind van de Via Garibaldi ligt het plein genaamd San Bartolo. Dit plein ligt aan de tweede haven van Lipari; Marina Corta. Het plein is volgebouwd met kleine terrasjes en oogt daardoor erg gezellig. Op het kleine schiereilandje dat aan het plein vast zit staat de Purgatorio-kerk. Deze kerk is slechts 100 jaar oud en recent gerestaureerd. Erg bijzonder is het niet.

uitzicht tijdens rondrit

Vanuit de Marina Lunga kun je met een taxi of minibus een rondrit maken over het eiland. Via de rondweg over het eiland worden een aantal uitkijkpunten aangedaan. Vanuit de stopplaats Quattrocchi heb je bijvoorbeeld een mooi uitzicht op het eiland Vulcano en de rotspunten Faraglioni die Lipari en Vulcano van elkaar scheiden. De tocht voert verder via Pianoconte en Quattropani. Van hier uit heb je uitzicht over een aantal andere eilanden van de archipel. Via Porticello en Canetto. In de omgeving van Porticello vind je de groeven van de Pumex fabriek. Hier wordt puimsteen gewonnen uit de bergen. Dit witte gesteente wordt gebruikt als toevoeging aan cement. Langs het strand van het plaatsje is de zee geheel wit gekleurd door het puimsteen. Het strand wordt dan ook spiaggio bianca genoemd. Vanuit Canetto gaat de weg verder richting Lipari. De rondrit over het eiland neemt ongeveer een uur in beslag.

Faraglioni
Faraglioni, tusen Lipari en Vulcano.

Op zee kun je een rondvaart rond het eiland maken. Ook deze tocht is prachtig. De meeste rondvaarten vertrekken in de Marina Corta. Tijdens de rondvaart worden allerlei steile rotsformaties, grotten, stranden en baaien bezocht.

Lipari telt een aantal uitstekende restaurants. Natuurlijk vormen hier de visgerechten de hoofdmoot van de menukaart. Een aantal restaurants heeft zelfs eigen boten waarmee de vis dagelijks vers gevangen wordt. Ook is er een flink aantal hotelletjes te vinden op het eiland. Deze zijn in het hoogseizoen over het algemeen helemaal volgeboekt. Ook zijn er twee campings op het eiland en is er een jeugdherberg (L'Ostello della Gioventú).