Ferry

De meeste toeristen komen met een boot die volgens de dienstregeling vaart op de Eolische eilanden aan. Maar, ook per cruise ferry, privéjacht of helikopter komen toeristen op de eilanden terecht. Op dit deel van de website bespreken we vooral de mogelijkheid om de eilanden per normale ferry te bezoeken bezoeken.

Er zijn verschillende plaatsen waar vandaan grote vervoersmaatschappijen overtochten naar de Eolische eilanden aanbieden. Zo is Milazzo (op Sicilië) de plaats waarvandaan de overtocht naar het hoofdeiland Lipari het minste tijd in beslag neemt. Wanneer je echter vanuit Nederland met de auto Italië bezoekt kan de overtocht vanuit Napels de totale reistijd verkorten.

Vertrek vanuit Milazzo

Draagvleugelboot

Dagelijks vertrekken er meerdere schepen vanuit Milazzo naar de eilanden van de Eolische archipel. De meeste van deze schepen zijn draagvleugelboten (aliscafi). Ook zijn er 'langzame' schepen (navi) die naast passagiers ook auto's vervoeren. Vooral is de zomer is er een uitgebreide dienstregeling voor de draagvleugelboten van kracht. De maatschappijen Ustica en Siremar voeren beiden een eigen dienstregeling uit.

Hoofdbestemming van de draagvleugelboten is Lipari. De meeste boten doen ook Vulcano aan. Vanuit Lipari varen de boten weer terug naar Milazzo of naar de andere eilanden van de archipel.

Siremar Slow

Een kaartje kopen voor de overtocht kan eenvoudig bij het kantoor van de rederij. Erg duidelijk staat dat echter niet aangegeven in de haven. De kantoren zijn gesitueerd in de kantoren tegenover de kade waar vandaan de boten vertrekken. Op de boot zelf kun je dus geen vervoersbewijs aanschaffen (!). Vooraf een overtocht boeken is eigenlijk niet nodig. Er is vrijwel altijd plek op de boten.

Ustica

Maatschappij Ustica vaart het gehele jaar, wanneer het weer het toe laat, 8 maal per dag via Vulcano naar Lipari. De prijs voor de overtocht naar Lipari is EUR 13,30. In de wintermaanden kost de overtocht EUR 12,20. De overtocht naar Lipari neemt ongeveer 40 minuten in beslag. De exacte prijzen en vertrektijden zijn te vinden op de website van de maatschappij.

Siremar

Rederij Siremar vaart in het hoogseizoen zelfs 9 maal per dag met draagvleugelboten naar Lipari. De overtocht vanuit Milazzo kost EUR 12,80. Buiten het hoogseizoen kost de overtocht EUR 11,30. Siremar vaart ook vijf maal per dag met langzamere schepen naar de eilanden. Dit is best aantrekkelijk, vanwege het uitzicht dat je bij mooi weer vanaf de boten op de eilanden hebt. Met de langzame boot kost de overtocht kost de overtocht EUR 9,90 en in de wintermaanden EUR 8,40.

Argo Ferries

Ook Argo ferries biedt drie maal daags een overtocht vanuit Milazzo naar Lipari en Salina aan. Een enkeltje Lipari met de boot kost EUR 8,80. Een enkeltje Salina kost EUR 12,00.

Via deze link kun je je enigszins oriënteren op de vertrekplaats. Let op: De grotere boten vertrekken vanaf de overzijde van de baai. De draagvleugelboten vertrekken in Milazzo vanaf de kade waar een overkapping is. Hier vlak naast is de steiger waar vandaan de langzame boten vertrekken. Voor wanneer je moet wachten is er een barretje aanwezig. Wanneer je vanuit de haven de straat in noordelijke richting volgt kom je op de boulevard van Milazzo terecht. Aan het eind hiervan staat een fotogeniek fort.

Milazzo is met de auto gemakkelijk te bereiken vanaf het vasteland van Italië. Vanuit Napels neem je de A3 / E45 in zuidelijke richting. Aan deze snelweg wordt erg veel onderhoud uitgevoerd. Maar, toch is de weg goed begaanbaar. Naarmate je zuidelijker komt vormt de weg een aaneenschakeling van bruggen en tunnels. Vanaf de bruggen heb je een schitterend uitzicht over de Calabrische kust. Bij helder weer kun je tevens het eiland Stromboli zien liggen. Bij de plaats Villa San Giovanni verlaat je de snelweg en vervolg je je weg door de borden richting de veerboten naar Sicilië te volgen. In de haven zijn verschillende maatschappijen die overtochten naar het op Sicilië gelegen Messina aanbieden. De meest betrouwbare is Caronte & Tourist, die vaart met de oude Nederlandse veerboten die vroeger naar Texel voeren. Bij het kantoortje van de maatschappij kun je vervoersbewijzen kopen, waarna je de boot op kunt rijden. De stad Messina, aan de overzijde, verlaat je via de tolweg A20 / E90. De rit over Sicilië naar Milazzo neemt afhankelijk van de drukte ongeveer 25 minuten in beslag. Doordat je in Milazzo eenvoudig de kust bereikt kun je gemakkelijk de haven van waar de boten vertrekken vinden.

Vertrek vanuit Napels

Voor vertrek vanuit Napels zijn er verschillende maatschappijen actief. Meest aantrekkelijk is de overtocht met de supersnelle boot van rederij Siremar. Deze vaart enkele malen per week in vier en een half uur naar Lipari. Voor de exacte dienstregeling verwijzen we je door naar de website van de maatschappij. Ook andere maatschappijen bieden overtochten aan.

Per helikopter

Vanaf het vliegveld van de stad Reggio Calabria (l'Aeroporto dello Stretto) op het vaste land van Italië is het mogelijk het Eolische eiland Panarea per helikopter te bereiken. Dit is natuurlijk vooral bedoeld voor de VIP's die het eiland bewonen. De overtocht duurt ongeveer 25 minuten en wordt aangeboden door verschillende maatschappijen. Namelijk, Dedalus en Air Panarea. Voor de exacte vertrektijden en tarieven kun je terecht op de websites van de maatschappijen.