Panarea

Panarea

Panarea is het kleinste eiland van de Eolische archipel. Het meet slechts 3,3 vierkante kilometer en ligt op ongeveer 15 kilometer van Lipari. Het eiland telt ongeveer 300 inwoners die leven in drie kleine plaatsjes; San Pietro, Drauto en Ditella. In het verre verleden zou Panarea een 1300 meter hoge vulkaan zijn geweest. Bij een grote uitbarsting bleef van deze vulkaan maar een klein gedeelte over. Panarea vormt samen met nog een aantal andere rotsachtige overblijfselen in zee een archipel op zich. De namen van de andere rotsen zijn: Basiluzzo, Bottaro, Dattilo, Le Pormice, Lisca ianca, Lisca Nera, Panarelli en Spinazolla.

Net als vele andere Italiaanse eilanden werd Panarea pas recent ontdekt door de toeristen. Dit heeft er voor gezorgd dat er in rap tempo is ge´nvesteerd in de voorzieningen voor hen. Er werden hotels en restaurants gebouwd. Echter, het betoverende karakter is gebleven. Panarea is het groenste eiland van de archipel en straalt een romantische sfeer uit. Bovendien is het wat betreft luxe nogal behelpen. Zo zijn gemotoriseerde voertuigen niet toegestaan op het eiland en ook elektriciteit is niet onbeperkt beschikbaar. Hierdoor ontstaat de indruk dat je enorm ver van de moderne beschaving verwijderd bent. Naast genieten van de zon en de natuur kun je hier weinig doen. De natuur van het eiland heeft echter enorm veel te bieden. Er is een grote verscheidenheid aan vegetatie. Zelfs bananenbomen kun je vinden op Panarea.

Panarea beschikt over prachtige intieme baaitjes die slechts via zee bereikbaar zijn. Voor een paar euro brengen de lokale vissers je er naartoe en halen ze je later op de dag weer op. Via land te bereiken zijn de stranden van Cala Junco en Cala degli Zimmari. Hier vind je hagelwitte stranden die grenzen aan super helder zeewater. Het strand van Cala Junco ligt in een prachtige baai. Hier kun je zwemmen tussen enorme kliffen en machtige rotsformaties.

Langs de west- en noordkust van het eiland bevinden zich erg hoge kliffen. Het hoogste punt van het eiland bevindt zich ook aan deze zijde van het eiland. Dit is de 421 meter hoge Pizzo del Corvo. Deze berg is te voet te beklimmen. De wandeling vanuit Drauto omhoog duurt ongeveer twee uur en is zeer de moeite waard. Onderweg is de natuur prachtig en vanaf de top heb je een gigantisch mooi uitzicht. Zo kun je bijvoorbeeld de actieve vulkaan Stromboli vanaf dit punt aanschouwen. In het zuiden van het eiland kun je een archeologische nederzetting vinden. Deze Villaggio de Capo Milazzese bestaat uit de restanten van 23 kleine ronde woningen. Deze zouden ongeveer 14 eeuwen v. Chr. bewoond zijn geweest door ongeveer 100 inwoners. De wandeling vanaf het strand van San Pietro naar de Villaggio de Capo Milazzese neemt ongeveer een uur in beslag. Aan de noordzijde van het eiland kun je de Calcara vinden. Hier komen door vulkanische activiteit gassen en dampen uit de grond. Men beweert dat er uit de 50 graden warme bron heilzaam water naar boven komt.

Wanneer je het eiland met de boot bereikt nader je de haven genaamd Contrada San Pietro in het gelijknamige plaatsje San Pietro. Van hieruit vertrekken ook de rondvaarten waarbij je de archipel kunt bekijken. Kaarten voor deze rondvaarten zijn te koop in de hotels op het eiland. Vanuit het vliegveld van Reggio Calabria, in de punt van de laars van het vaste land van Italië, is het eiland eveneens per helikopter bereikbaar. Vanzelfsprekend is deze vlucht niet goedkoop. De vluchten worden namelijk vooral gebruikt door de internationale jetset. VIP's weten het eiland steeds beter te vinden en velen hebben er een vakantieoptrekje.

Van de rotsen die bij de kleine archipel van Panarea behoren is Basiluzzo de meest indrukwekkende. Deze rots ligt op ongeveer 3,5 kilometer ten noordoosten van Panarea. Het bestaat uit een gesteente, genaamd spiazzo, van ongeveer 165 meter hoog. Via een pad dat begint in het natuurlijke haventje kun je deze rots beklimmen. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je vanaf de top van deze rots een wonderschoon uitzicht hebt over de zee en Panarea en Stromboli.