Linosa

Linosa

Linosa is een klein vulkaaneilandje. Het bestaat in feite uit niets anders dan donkergrijze rots, waarop een klein dorpje is gebouwd. Het dorpje bestaat uit een aantal pastelkleurige huizen rond de haven van het eiland. De top van de vulkaan, Vulcano genaamd, ligt op 186 meter hoogte.

Op Linosa is vrij weinig te doen. Ook hier komen de mensen voor hun rust of om te duiken. Vanuit de haven worden rondvaarten aangeboden. Hierbij vaar je eerst naar Fili. Dit zijn grote rotsen in zee waarbij een natuurlijk zwembad is ontstaan. Hierna kom je allerlei adembenemende kliffen en rotsen tegen. Later kom je langs een ander strand; Cala Pozzolana genaamd. Dit strand wordt ommuurd door steile kliffen met verschillende kleuren.

Linosa
Huis in voor Linosa typische kleuren.

In het verleden verdiende de mensen van het eiland geld in de landbouw. Tegenwoordig is er van landbouw weinig meer over.

Tijdens de zomers is het voor toeristen verboden een auto mee te nemen naar het eiland. Maar, een auto heb je hier ook eigenlijk helemaal niet nodig. Het eiland is zo klein dat je alles lopend of met de fiets bereiken kunt.

Linosa is gemakkelijk met de boot te bereiken vanaf zowel Sicilië als Lampedusa. De vaart vanaf Sicilië neemt bijna zes uur in beslag. De vaartijd vanuit Lampedusa is ongeveer een uur met de draagvleugelboot.

Lampione

Lampione is een klein verlaten eiland. Het heeft steile kliffen van 60 meter hoog. Op het eilandje staat alleen een vuurtoren. Lampione is een beschermd natuurgebied. Vooral de onderwater flora en fauna zijn spectaculair. Het is een paradijs voor duikers. Op Lampedusa kun je een duiktour naar het eiland boeken. Lampione is tevens een gebied waar veel haaien voorkomen. Zelfs de grote witte haai kun je hier aantreffen.