Salina

Salina

Salina is een eiland met een oppervlakte van ongeveer 27 vierkante kilometer en ligt op ongeveer 4 kilometer ten noordwesten van Lipari. Het is het enige eiland van de Eolische archipel dat niet onder het bestuur van Lipari valt. Het eiland telt ongeveer 2300 inwoners die wonen in drie verschillende gemeenten die ook nog eens allemaal een eigen burgemeester hebben.

Het eiland is vernoemd naar de zoutpan die zich op een landtong vlakbij de haven van Salina bevindt. Het Italiaanse woord van zoutpan is 'salina'. Vroeger werd het eiland Didymè genoemd. Dat betekent zoiets als tweeling. En dat slaat weer op de twee vulkaantoppen die het eiland telt. De twee vulkanen delen het eiland in twee gelijke delen. De toppen van deze vulkanen zijn de Monte Fossa delle Felci, wat met 963 meter de hoogste vulkaan van de Eolische archipel is, en de Monte de Porri (860 meter).

Erg veel is er niet te doen op Salina. Ondanks dat er wat hotelletjes en restaurantjes zijn is het toerisme niet erg ontwikkeld. Toeristen komen over het algemeen aan in de Marina Salina. Van hieruit kun je een taxi of busrit (erg goedkoop!) over het eiland maken naar bijvoorbeeld de andere haven van het eiland in Rinella. Dit is een kleine vissershaven, waar ook gezwommen kan worden.

In tegenstelling tot de andere eilanden in de archipel beschikt Salina wel over natuurlijke waterbronnen. Hierdoor is het mogelijk gewassen te verbouwen op het eiland. Vooral kappertjes worden veel verbouwd. Ook worden er druiven verbouwd op goed onderhouden terrassen.

Ondanks dat er geen vulkanische activiteit meer is is de beklimming van de vulkaan Monte Fossa delle Felci de moeite waard. Het is een hele klim om de top te bereiken. Maar, vooral bij helder weer is dat de moeite waard. Vanaf de top kun je dan de gehele archipel overzien en soms zelfs de Etna op Sicilië zien. Neem bij de klim wel warme kleding mee. Op de top kan het behoorlijk koud zijn!

Pollara

In het dal tussen beide vulkanen (Valdichiesa) kun je een bedevaartskerk vinden welke is gewijd aan de heilige Madonna del Terzito. De kerk is niet echt de moeite waard. Een bezoek aan het plaatsje Pollara is enigszins de moeite waard. Hier vind je een strand dat bestaat uit rotsen waarin een trap en enkele woningen zijn uitgehouwen.