Bereikbaarheid

Ferry

Siremar Ferries
draagvleugelboot

Per ferry zijn Linosa en Lampedusa te bereiken vanuit de Siciliaanse plaats Agrigento. Vanuit de haven Porto Empedocle vaart een schip van Siremar ferries via Linosa naar Lampedusa. Het schip vaart steeds rondjes. Het vertrekt de ene dag om 23:59uur uit Porto Empedocle. De volgende ochtend om 5:45uur komt het aan in Linosa. Van Linosa vertrekt het schip om 6:30uur naar Lampedusa (aankomst: 8:15uur). Om 10:15uur vangt het schip de terugweg naar Linosa aan. Hier komt het om 12:00uur aan. Het vertrek naar Porto Empedocle is om 12:15uur, waarna het om 18:00uur aankomt in de haven van Agrigento. De kosten van de overtocht zijn afhankelijk van de luxe die je wenst. Zo kun je al een enkeltje kopen voor ongeveer EUR 30,00. Wens je een hut om in te slapen dan ben je snel enkele tientjes meer kwijt.

Ustica lines

Ustica lines, een andere maatschappij, vaart op dezelfde route. Normaalgesproken vaart de supersnelle boot van deze maatschappij 2 maal in de week, maar in de zomermaanden wordt er alleen op dinsdag niet vaker gevaren. Het vertrek vanuit Porto Empedocle is om 15:00uur. Aankomsten op Linosa en Lampedusa zijn respectievelijk om 18:00uur en uur19:15uur. De terugvaart vertrekt om 7:30uur vanuit Lampedusa en om 8:45uur vanuit Linosa. Aankomst in Porto Empedocle is om 11:45uur. Een enkeltje van Porto Empedocle naar Linosa kost ongeveer EUR 30,00. Een enkeltje naar Lampedusa kost EUR 50,00.

Siremar en Ustica Lines hebben natuurlijk beiden ook een eigen website, waar je meer informatie over de overtochten kunt vinden. De website van Siremar kun je bereiken door hier te klikken. De webiste van Ustica bereik je door hier te klikken.

Vliegtuig

Meridiana Airlines

Het enige vliegveld van de pelagische eilanden ligt op Lampedusa. Dit vliegveld ligt op slechts enkele honderden meters van de hoofdstad. Vanaf geen enkel Nederlands vliegveld is Lampedusa rechtstreek bereikbaar. Maar, vooral vanaf Sicilië kun je gemakkelijk een vlucht naar het eiland nemen. Met low-cost vliegmaatschappij Meridiana kun je voor ongeveer EUR 75,00 (inclusief belastingen, per retour) van het Siciliaanse Palermo naar Lampedusa vliegen. Meridiana vliegt in de zomermaanden minimaal twee maal per dag op deze route. De vlucht neemt ongeveer een uur in beslag. Ook vliegt Meridiana één maal per dag van Catania naar Lampedusa en terug. Een retourtje van Catania naar Lampedusa kost ongeveer EUR 70,00 (inclusief belastingen) en neemt iets meer dan een uur in beslag.

Bij verblijf op Sicilië is het wellicht leuk een paar dagen naar Lampedusa te gaan. Dit kan dus gemakkelijk per vliegtuig. Wanneer je vanuit Nederland per vliegtuig naar Lampedusa wilt kun je het beste eerst met Transavia naar Catania vliegen. In de zomermaanden vliegt Transavia vier maal in de week (via Lamezia Terme) naar Catania. Een retourvlucht kost ongeveer EUR 270,00 per persoon. Hierna kun je doorvliegen naar Lampedusa. Een duurder alternatief is een vlucht met KLM naar Palermo. Vanuit Palermo kun je dan met Meridiana doorvliegen naar Lampedusa.

Via de website van Meridiana (www.meridiana.it) kun je overigens ook hotels boeken op het eiland.