Schrijven voor het web

Presentatie van een site

Het voorkomen van een site wordt in belangrijke mate bepaald door de achter grond van de pagina waar de tekst op staat. De kleur van links van tekst, en achtergrond kun je eenvoudig instellen. De meeste grafische browsers kunnen ook een bitmap als achtergrond laten zien. Een klein plaatje is genoeg om de hele achtergrond te vullen. Dit komt dat het plaatje herhaald word in de pagina.De standaard kleur van je browser is lichtgrijs. Je ziet dit op puur tekstgeörienteerde pagina's.

De eenvoudigste manier om je achtergrond te veranderen is het instellen van de bgcolor optie in de body tag. Deze pagina gebruikt bgcolor="#FFFFFF", wit voor de kenners. De kleuren worden hexadecimaal aangegeven, met twee posities voor de kleuren rood groen en blauw. Je kunt kiezen uit een spectrum van 16,7 miljoen kleuren. Een beeldscherm kan vaak niet meer dan 256 kleuren weergeven. Je moet daarom een kleur kiezen met een beperkt spectrum. Dit kun je makkelijk doen door voor elke hexadecimale kleur code 00,33,66,99,CC of FF te zetten dan weet je dat je range van je kleur binnen een veilig gebied valt. Als je dit niet doet dan kiest het beeldscherm zelf de kleur die het dichtste bijkomt.

Als je de achter grond verander hou dan de leesbaarheid van je tekst goed in de gaten. Een drukke achtergrond gaat al snel concurreren met de tekst. En dit is niet de bedoeling De tekst moet de overhand hebben. Soms is het aan te raden om de tekst iets groter te maken om te leesbaarheid te bevorderen. Je moet zorgen dat er genoeg contrast is bij gekleurde of drukke achtergronden. Als er onvoldoende verschil is in helderheid, dan kunnen kleurenblinden mensen de tekst sowieso niet meer lezen. Vele ander zullen dan moeite hebben om ook de tekst te lezen.

Vermijd het gebruik van contrastkleuren, zoals rood op blauw, cyaan op oranje, of blauw op geel. Dit kan misschien mooi uitzien maar het is lastig en onprettig lezen voor je ogen. De letter gaan dansen en zweven op de achtergrond, door verschil in brekingsindex van de ooglens bij deze kleuren. Kijk je wat langer naar de zelfde plek dan gaan de letter vervloeien met de achtergrond.