Schrijven voor het web

Kleurgebruik

Kleurgebruik:

Omdat je tekst het beste leest op een lichte achtergrond, is de achtergrond (gebroken) wit. We hebben gekozen voor donkergrijze letters om het contrast tussen de kopjes, die zwart zijn, te vergroten. Een andere vorm van contrastvergroting is het plaatsen van de kopjes in bold en hoofdletters: hoofdletters lijken groter ook al is de fontgrootte hetzelfde (wat op de pagina's ook zo is). Soms gebruiken we extra een afwijkende achtergrondkleur voor een ander soort contrast, bijvoorbeeld bij citaten of highlights. Dit houdt het letterbeeld rustig (constant) wat de leesbaarheid ten goede komt, terwijl er toch contrast is tussen inhoudelijk verschillende dingen.

De menubalk en het submenu zijn in duidelijk contrasterende kleuren met de overige tekst gezet: deze zijn juist licht op donker, om het contrast met de tekst zichtbaar te maken. De kleuren zijn volgens een 'analoog kleurenschema' gekozen: dit zijn tinten die dicht bij elkaar liggen, iets wat in de natuur ook frequent voorkomt (denk aan de tintverschillen van gras) en daarom als 'natuurlijk' (niet aandachttrekkend) kan worden ervaren.

Bij de kleurenkeuze is ook rekening gehouden met kleurenblindheid: Dit komt weinig voor maar ca. 8% van de mannen (0.5% van de vrouwen) heeft wel moeite met het onderscheiden van (meestal) rood en groen. Een website om dit te testen is www.vischeck.com, die je laat zien hoe deze (of een andere) website gezien wordt door de ogen van zo iemand. Ik vind kleurgebruik op de pagina Goed om te lezen Goed om te lezen, maar niet mooi Slecht te lezen

Indeling van de informatie:

Bij het indelen van de onderwerpen zijn we uitgegaan van jou als gebruiker. Welke informatie heb je nodig over welke onderwerpen? Dit heet 'user mapping' : niet uitgaan van de interne structuur van de informatie maar van de 'informatiebehoefte' van de gebruiker. We zijn daarin geslaagd als je niet teveel hebt hoeven zoeken naar waar iets staat. Dat horen we graag van je!

Als je een betekenis aan een kleur geeft wees dan consistent met het gebruik van deze kleur bij de betekenis. Ga geen verschillende soorten kleuren gebruiken voor een betekenis. De meeste kleurenblinden zien kleuren – het zijn bepaalde kleurcombinaties die de boosdoeners zijn. Voor zowel bezoekers zonder oogafwijkingen als voor kleurenblinde bezoekers kan het consistent gebruik van kleur een belangrijke factor zijn om bezoekers vertrouwd te laten worden met de Grafische User Interface van de site: als foutmeldingen bijvoorbeeld rood zijn met een rood symbool, dan dient dat in de hele site het geval te zijn, om verwarring te voorkomen.