Schrijven voor het web

Flash en toegankelijkheid.

De toegankelijkheid van Flash content voor mensen met een handicap was lange tijd erg beperkt. De komst van Flash MX 6.0 is een stap in de goede richting. Nieuwe mogelijkheden zijn o.a. het toevoegen van tekst aan beelden en toetsenbordnavigatie. Doordat het gedeeltelijk gebaseerd is op Microsoft's Active Accessibility wordt je wel bijna gedwongen Internet Explorer te gebruiken.

Flash gebruiken?
Flash kan wel degelijk bijdragen aan de toegankelijkheid ondanks de vele alternatieven. Zo kunnen er met visuele beelden/geluid mensen met een beperking geholpen worden bij het begrijpen van de informatie. Ook kan er een zekere ervaring mee gegeven worden om de site interactiever te maken.

Toegankelijkheid en richtlijnen.
Momenteel is Flash MX 2004, zelfs mét de ingebouwde toegankelijkheidopties, nog niet helemaal toegankelijk. Zo is er zonder muis moeilijk gebruik van te maken. Ook bestaan er nog geen richtlijnen voor maar als standaard worden de WCAG richtlijnen gebruikt.

Voorbeelden verbetering
Elk niet-tekstueel Flash-element moet in principe toegankelijk zijn voor een hulpapparatuur zoals een screenreader. Hieronder vallen:
•Afbeeldingen en animaties: bijvoorbeeld tekstuele links creëren.
•Geluid: Geluid ook als tekst in scherm brengen
•Gecombineerde media: Beide media op andere wijze aanbieden.

Niet iedere bezoeker gebruikt een muis om door een website te navigeren.,br> Om hen hierin tegemoet te komen:
•Tab-toets navigatie: Deze tabvolgorde is in te stellen met behulp van ActionScript
•Snelkoppelingen: verwijzingen binnen de site creëren

Flash checken
Het valideren van Flash met HTML-tools zoals Bobby is momenteel nog niet mogelijk. De beste manier om de toegankelijkheid te checken doe je door je Flashmovie na te kijken met verschillende hulpsoftware. Veelal bieden deze softwarepakketten een gratis proefperiode. Probeer daarbij ook eens alleen met het toetsenbord en met je ogen of oren dicht te navigeren.