Pesten bij kinderen
an120.gif
Film
In dit onderdeel worden twee voorbeelden van pesten uit de media besproken. Het eerste voorbeeld betreft een film die betrekking heeft op het thema pesten. Het tweede is een persoonlijk verslag van iemand die in het leven te lijden heeft gehad van pesterijen.
SPIJT!

De film Spijt! (Schram, 2013) is een verfilming van het boek van Carry Slee over een jongen die wordt gepest op school.
Korte samenvatting van de film (Pestweb, 2013):

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. Klasgenoot David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. De klassenleraar, die gymnastiek geeft, grijpt ook niet in. Hij heeft een hekel aan dikke Jochem. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Als de klas weer eens dubbel ligt, lacht hij zelfs mee. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig. Waarom heeft hij zijn mond ook nooit opengedaan? Samen met een vriendin gaan ze Jochem zoeken om te zeggen dat het hen spijt. Dan vinden ze Jochems tas in het meer...

Het verhaal is zeker een aanrader. Op middelbare scholen kan het verhaal worden gebruikt om aan te duiden dat er iets aan pesten gedaan moet worden. Het verhaal laat op indrukwekkende wijze zien wat pesten met iemand kan doen.
Welkom
Casus
Planning en bronnen zoeken
Wat is pesten?
Vóórkomen van pesten
Vormen van pesten
Gevolgen van pesten
Film
Ego-document
Taken JGZ
Evaluatie
4-MC
Literatuur onderzoek
Bronnen
Waarom deze film?

Dit verhaal is er een voorbeeld van hoe het leven van een gepest kind kan eindigen, hoe mensen reageren op het nieuws hiervan en hoe zij er op terugkijken dat er niets gedaan is door degenen die het pesten hebben zien gebeuren.
De film "Spijt!" (Schram, 2013).