Pesten bij kinderen
an120.gif
Planning
Keuze voor het onderwerp: “pesten bij kinderen”.
Kinderen in Nederland moeten in een veilige omgeving kunnen opgroeien en niet verwaarloosd worden of mishandeld, en als het zo is moeten ze geholpen worden door de omgeving.
De door mij beschreven situatie van een kind dat wordt gepest staat niet op zichzelf. Pesten bij kinderen blijkt veelvuldig voor te komen.
Ik heb dan ook voor dit onderwerp gekozen, omdat de schoolverpleegkundige in de praktijk vaak wordt geconfronteerd met kinderen die in het verleden gepest werden (en die daar nog steeds mee zitten) of kinderen die op school nog steeds gepest worden en niet weten hoe ze daarmee om moeten gaan. De kinderen voelen zich heel onzeker en weten meestal niet wat ze moeten doen. Ook geef ze aan soms thuis met ouders of met de leerkracht te hebben gesproken, maar meestal worden ze niet serieus genomen en krijgen ze als antwoord dat ze stevig in hun schoenen moeten staan; of er wordt in de klas over gesproken, maar er worden verder geen andere acties ondernomen etc. Kinderen raken hun zelfvertrouwen snel kwijt en durven niet meer bij de leerkracht of bij de ouders aan te geven dat ze gepest worden. Ook de leerkrachten zijn zich er vaak niet van bewust hoe kwetsbaar kinderen zijn als ze gepest te worden. De leerkrachten vinden veelal dat het kind zich niet meer moet aanstellen als het kind niet meer gepest wordt. Meestal worden de littekens vergeten die achter zijn gebleven bij een kind.
Ik wil uitzoeken hoe ik kinderen in deze nare situatie kan ondersteunen.
Plan van aanpak
Er is in het voorgaande een concreet voorbeeld van “pesten bij kinderen” beschreven. Aan de orde is geweest dat pesten bij kinderen veel vaker voorkomt.
Om kinderen die gepest zijn of worden beter te kunnen ondersteunen ga ik op zoek naar achtergrondinformatie over pesten bij kinderen. Op het zoekproces naar bronnen ga ik hieronder in.
De gevonden informatie ga ik bundelen, analyseren en op een zo overzichtelijk mogelijke manier presenteren.
Vervolgens beschrijf ik wat ik over het onderwerp pesten bij kinderen heb geleerd.
De twee laatstgenoemde delen komen aan de orde in volgende onderdelen van het E-book.
Doel is te weten hoe je als verpleegkundige het kind het beste kan ondersteunen, hoe je het beste gesprekken kunt uitvoeren, welke disciplines en instanties je wanneer moet inschakelen, welke richtlijnen hiervoor bestaan en wat de overheid doet om het probleem aan te pakken.
pesten_bij_kinderen004001.jpg
Welkom
Casus
Planning en bronnen zoeken
Wat is pesten?
Vóórkomen van pesten
Vormen van pesten
Gevolgen van pesten
Film
Ego-document
Taken JGZ
Evaluatie
4-MC
Literatuur onderzoek
Bronnen
1/3