<Home> <Bo> <Yke> <Aanschaf Pup> <Gezondheid> <Geschiedenis> <Links>
Rasstandaard Goede Fokker Honden ziektes Erfelijke afwijkingen v/d Labrador
Opvoeding Training Voeding Chippen

 

Training

Jachttraining
Breitensport
--------Gehoorzaamheid
------ -
Behendigheid

Jachttraining: De jachthond is voor de jager een onmisbaar hulpmiddel bij het bemachtigen van het wild. De hond doet het werk waar de jager niet toe in staat is. Honden kunnen nu eenmaal beter zien en horen dan de mens. Het apporteerwerk De hond haalt daarbij het geschoten wild op. Soms kan dit wild zich nog (voort)bewegen en is het zaak dat de hond zo snel mogelijk het wild weet te vinden. Soms moet hij zoeken, een andere keer ziet hij het vallen en moet hij het weten te markeren en soms moet hij over water. Daarbij is zijn uitstekende neus het hulpmiddel bij uitstek. Uiteraard is het van wezenlijk belang dat de hond gebruik weet te maken van de wind. Het apporteren zit bij een Labrador Retriever in zijn bloed. Wat hij van ons moet leren is dit apporteren te doen op ons commando en zonder zich te laten afleiden door wat er verder in het veld nog gebeurt. Door hun kalme natuur en het feit dat zij niet voor het zoeken van onbeschoten wild worden gebruikt, zijn de Labradors de aangewezen honden. Uiteraard zijn er meerdere rassen die hiervoor geschikt zijn, maar het gaat hier tenslotte over de Labrador. Het belangrijkste tijdens de jacht is de steadiness (rustig op het schot), het rustig plaats houden zonder het uiten van zenuwen, markeren, op bevel vlot in de aangegeven richting zoeken en met zachte bek snel apporteren. Het goede appèl is hier een van de belangrijkste factoren. De Labrador behoort een uitstekende markeerder te zijn, vanwege de selectie op aanleg en kopvorm (de plaatsing van de ogen).

Breitensport: komt uit Duitsland. De"Deutscher Hundesport Verband" had het idee om het zgn. "africhtingsprogramma" een meer toegankelijk en ontspannend programma te ontwikkelen. Het is een gezellige ontspannende sport, voor een breed publiek toegankelijk. Breitensport is opgezet voor alle hondeneigenaren die sportief en gezond bezig willen zijn met hun hond. Doordat de basis van "Breitensport" eenvoudig van opzet is, leert men het programma snel. Voor de honden is het speels van opzet. Doordat de de geleiders in leeftijdsgroepen ingedeeld worden, is het mogelijk dat iedereen aan wedstrijden deelneemt. Ook worden man- en vrouwlijke deelnemers gesplitst in twee groepen. Het spreekt vanzelf dat men regelmatig moet trainen als men wil deelnemen aan de wedstrijden. Zeker omdat enkele onderdelen op snelheid beoordeeld worden.
Met bijna alle honden, van groot tot klein, kan men deze sport beoefenen. Ook als men reeds eerder getraind heeft, volgens een ander programma, kan men eenvoudig het "Breitensport" programma aanleren. Eerlijksheidshalve heeft men de honden in groepen verdeeld. Groep I is voor honden met een schofthoogte tot 50 cm. Groep II is voor honden die een schofthoogte van meer dan 50 cm hebben. "Breitensport" bestaat uit verschillende onderdelen:

Gehoorzaamheid: De hond moet hierbij in verschillende tempo kunnen volgen, zowel los als aangelijnd. Gelet wordt op perfectie en de houding van de hond. Verder moet de hond alleen kunnen blijven liggen en zitten. Ook het voorkomen en aan de voet zitten is hierbij een onderdeel.Een bepaalde volgorde en manier van lopen is verplicht.

Hordeloop: Bij dit onderdeel moeten hond en geleider samen, op snelheid, over een uit drie horden bestaand parcours lopen. Deelnemers van 41 jaar of ouder zijn niet verplicht zelf over de horden te springen. Vrij volgende honden krijgen bonuspunten.

Slaomloop: Bij de slaomloop moet men samen met de hond door een vijftal poortjes heenlopen. Ook hier krijgen vrij volgende honden weer bonuspunten.

Hindernisbaan: Misschien wel het leukste onderdeel van de "Breitensport" is de hindernisbaan. De hond moet over een lengte van 75 meter 8 hindernissen nemen nl; een horde, een schutting, een tunnel, een brug, een band, een ton een hoog-wijd-sprong, en tot slot wederom een horde. Uiteraard doet ook hier de baas mee door naast de hindernissen met de hond mee te lopeen.

Duurloop: De hele sportieve deelnemers kunnen een duurloop doen van 2 of 5 kilometer. Hierbij loopt de hond verplicht aangelijnd mee.

Behendigheid: Op de Cruft's Dog Show in 1977 werden er behendigheidsoefeningen aan het publiek getoond door werk- en politiehonden. Deze oefeningen werden geïnspireerd op de paardensport. Zo is behendigheid geboren. Behendigheid is de pleziersport en vrijetijdsbesteding voor honden en bazen. Het sluit aan bij de natuurlijke wil tot beweging, en aard en gedrag, van de hond. De hond (en baas) moet zich lichamelijk inspannen, al zijn spieren worden getraind. De hond wordt zelfbewuster en de band met de baas wordt versterkt. Opdrachten die de hond zelfstandig moet uitvoeren, prikkelen zijn zintuigen, versterken zijn geheugen en concentratie.
Klassement bij behendigheid: De kleine en de grote honden worden in klassen verdeeld, na kwalificatie kom je steeds een klasse hoger. De klassenindeling begint bij de A-klasse, gevolgd door de B1-klasse en dan de B2-klasse tot aan de C-klasse.
Parcours: Een behendigheidsveld kan uit verschillende toestellen en elementen opgebouwd worden. Het parcours bestaat altijd uit 10 tot 20 hindernissen, van tenminste zes verschillende typen.

 


 

 

  • labradors zijn goede apporteurs

 

 

 

 

 

  • Horde/hoogtesprong



  • Tunnel