Wapen van de Sovjet-Unie IJzeren kruis

Het Oostfront

De Weg Terug

De Sovjet-Unie was nu aan zet. De Duitse opmars mocht dan wel tot stilstand zijn gebracht, ze hadden nog steeds een groot en erg belangrijk deel van de Sovjet-Unie bezet. Er was dus flink werk aan de winkel en de propagandamachine van de Sovjets ging draaien op volle toeren.

Prachtige Sovjet propaganda

Het zou een lange en bloedige terugtocht worden, voor beide kanten. De Duitsers wilden redden wat er te redden viel en verdedigden dus elke meter gebied dat ze veroverd hadden. De Sovjets aan de andere kant had een onervaren legerleiding waardoor er met enige regelmaat dure fouten gemaakt werden. Al met al duurde het tot begin 1945 voor de Sovjets aan de oorspronkelijke grens met Duitsland stonden.

Van het ooit zo machtige Duitse leger was nu nog maar weinig over en de Sovjets hadden Berlijn in het vizier. Toch wilden de Sovjets zeker zijn van de overwinning bij de aankomende Slag om Berlijn en ruimen ruim de tijd om voorbereidingen te treffen. 16 april was het zover en lanceerderden de Sovjets de aanval. Een halve maand later, op 2 mei, was Berlijn volledig bezet, had Hitler en meerdere andere hoge Duitse functionarissen zelfmoord gepleegd en het Derde Rijk dus hersendood. Niet veel later volgde de volledige overgave ervan en was de Tweede Wereldoorlog in Europa over.