Wapen van de Sovjet-Unie IJzeren kruis

Het Oostfront

Oorlogsmisdaden

Duitsland

Duitsland viel de Sovjet-Unie binnen om Lebensraum voor het Duitse Volk te verkrijgen. De vele miljoenen Slaven en andere volken die er al leefden werden als minderwaardig gezien en in de bezette gebieden dus massaal uitgemoord. Alles moest wijken voor het zogenaamde Meesterras.

De daadwerkelijke omvang van de misdaden die de Duitsers begaan waren werd pas duidelijk naarmate de Sovjets de Duitsers verder terugduwden. Het is dan ook nog steeds een gevoelig onderwerp in Polen en de voormalijke Sovjet-Republieken, bijna iedereen is destijds op zijn minst wel een familielid verloren. De woede onder de Sovjets groeide en groeide naarmate de Duitsers verder teruggedreven werden en stukje bij beetje te zien kregen wat de Duitsers hadden aangericht.

Sovjet-Unie

De Sovjets zinden dus op wraak. Toen het Rode Leger Duitsland binnen marcheerde werden dorpen geplunderd, vrouwen verkracht en veelvuldig brand gesticht. Ook werd doorgaans elke Duitser die zich verzette ter plekke doodgeschoten.

Na de Tweede Wereldoorlog vormt de Sovjet-Unie het door haar bezette deel van Duitsland om tot de DDR, wat het tot 1990 zal blijven.