ship

4 continenten: Europa, Azië, Zuid- en Noord-Amerika

11 landen: Nederland, Duitsland, Nederlands-Indië, Signapore, Polen, België, Paraguay, Uruguay, Brazilië, Rusland, Oekraïne.

De Postma-kinderen hielden allen van reizen, soms brachten de omstandheden hen op verre plaatsen.

Jacob, de oudste broer, was vele jaren zeeman op de zeevaart naar Nederlands-Indië en vice-versa. Op die manier ontmoette hij ook zijn vrouw.

Hennie, de tweede broer, heeft verscheidene jaren gevaren alvorens hij leraar werd in Nederlands-Indië, de "Gordel van Smaragd": Nederlands-Indië  Hij en zijn vrouw verhuisden enkele keren van het ene eiland naar het andere.
Na de bevrijding van de Jappen op 15 augustus 1945(het is vreselijk maar waar: de atoombom op Hiroshima bezorgde hen de vrijheid), gingen ze naar Signapore, en vandaar terug naar Nederland.

Klaas, de derde broer, verliet zijn thuisstad Emmen en ging in Den Haag wonen, later in Utrecht. Ik vond enig - onbevestigd - bewijs dat hij kort gewerkt en gewoond heeft in Antwerpen, België.

Frouwkje, het enige meisje, bleeft haar hele leven in Emmen wonen. Desondanks reisde ze veel in de jaren na de oorlog. Als ongetrouwde vrouw hoefde ze in haar planning weinig rekening met anderen te houden.

Joop, het vijfde kind, deed wetenschappelijk onderzoek naar de Mennonieten in de buurt van Gdansk/Danzig, nu Polen, toen Duits grondgebied. Na zijn veroordeling in 1947 vluchtte hij naar Duitsland, en van daaruit per schip - onder de naam Heinz Wiebe - naar Zuid-Amerika. Hier onthulde hij zijn eigenlijke identiteit, en leefde onder de Mennonieten in Paraguay, Uruguay en Brazilië.
Veel mensen die hij kende migreerden vandaar door naar de Verenigde Staten en Canada, hij bezocht ze geregeld en had er vele contacten.

Bert, de jongste, vocht met de  "Viking"Waffen SS-brigade in Rusland en de Oekraïne. Hij zal wel vreselijke dingen gezien en gedaan hebben, en grote afstanden afgelegd.

Terug naar het hotel
Naar het familieportret