<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%> Hobby's
HOBBY'S

Hobby's

Eigenlijk heb ik heel veel interesses. Natuurlijk de computer en internet, muziek luisteren, lezen, lekker wandelen met de hond en zo zijn er eigenlijk nog wel wat dingen op te noemen. Maar mijn grootste hobby is toch wel fotografie. Fotograferen vond ik altijd wel leuk, maar sinds een workshop in 2006 is het nog veel leuker geworden. Soms fotografeer ik samen met mijn man, samen met een paar vriendinnen of volg ik een workshop. Het is gewoon leuk om er meer over te weten. Als je je er al iets meer in verdiept, kun je al snel "betere" foto's maken. Dat is natuurlijk een ruim begrip, wat de ene persoon mooi of leuk vindt, vindt de andere helemaal niets. Toch zijn er wel een paar dingen waar je aan kunt denken, bv:

Let eens op de achtergrond. Een stapje opzij kan betekenen, dat er geen lantarenpaal of rare tak uit iemand's hoofd groeit.

  • Ook de compositie kan verschil uitmaken. Als iemand of iets naar rechts beweegt of kijkt, laat dan aan de rechterkant wat meer ruimte. Of andersom natuurlijk. Als je de horizon niet in het midden zet, kun je ook al een ander effect krijgen. Heb je een mooie lucht en wil je daar de nadruk op leggen, laat dan de horizon een beetje zakken. En ook een mooie bloem hoeft echt niet in het midden te staan. Kijk eens hoe de plant groeit en volg die lijn.
  • Neem eens een ander standpunt. Je hoeft niet direct op je buik te gaan liggen, hoewel dat wel regelmatig gebeurt, maar ga eens een stukje door de knieen, pak dan net een stukje meer lucht mee en zo krijg je een mooie verbinding tussen de voorgrond en de achtergrond. Kinderen en kleine dieren zijn veel leuker te fotograferen als je ze uit een lager standpunt bekijkt dan vanuit de "lucht".
  • In de vakantie nemen we vaak landschapsfoto's. Iets op de voorgrond, zoals bv een tak, zorgt al voor diepte. Maar kijk ook eens naar de lijnen van het landschap. Is er een weg of een rivier? Als je die lijn meeneemt in je foto, kijk je als het ware het landschap in.

Dit zijn zomaar wat voorbeelden. Natuurlijk moet je altijd je eigen idee volgen, als jij vindt, dat die bloem gewoon mooier uitkomt als die in het midden staat, dan moet je dat natuurlijk gewoon doen. In je artistieke vrijheid kun je je alles veroorloven, maar misschien kunnen wat tips soms helpen.

Aanvullende informatie:

Workshops:

De workshops volg ik meestal bij Schoffie. Of eigenlijk luidt zijn echte naam Johan van der Wielen, een echt natuurmens, die je heel veel kan vertellen over zijn passie voor het fotograferen in de natuur. Hij heeft nog meer passies, kijk eens op zijn site, www.schoffie.eu.

Landschapsfoto's:

Tijdens zo'n workshop leerden we bijvoorbeeld het volgende. Je kijkt naar een landschap, zoekt de lijnen en je neemt een foto. De foto is prima gelukt, maar soms mis je iets, het is wel een mooie foto, maar het is net niet af. Ga dan eens op zoek naar een "konijntje". Een konijntje? Dat is het woord wat er tijdens de workshops aan gegeven is en wat op het bijbehorende forum ,waar mensen elkaar de foto's laten zien, een begrip is geworden. Het zou een echt konijntje kunnen zijn, maar je moet het iets ruimer zien. Kijk eens in het landschap of er iets is, zoals bijvoorbeeld een dier, mens of voorwerp en probeer die mee te nemen in de foto. Soms kan dat een foto net wat levendiger maken. Maar soms is het gewoon niet nodig, omdat het landschap voor zich spreekt. Ga naar het begin van de pagina

VEEL PLEZIER!