De geschiedenis van het parachutespringen.
 

In 1890, sprongen Paul Letteman en Kaethe Paulus, Duitse demonstratiespringers voor het eerst met in bags gevouwen parachutes uit een ballon als onderdeel van een stunt. Maar Grant Morton was in 1911 de eerste die uit een Wright Model B vliegtuig sprong boven Venice Beach, Californië. Hij had de parachute gewoon opgevouwen onder zijn arm en tijdens de sprong gooide hij deze gewoon in de lucht.

Al deze parachutes werden vlak na de afsprong geopend of door middel van een openingssysteem verankerd aan het object waar vanaf werd gesprongen. Deze methode bleek niet altijd even geschikt voor emergency exits uit vliegtuigen en in 1908 ontwikkelde Leo Stevens de eerste parachute die in de vrije val door de springer geopend kon worden door middel van een "ripcord". Toch werd dit systeem nauwlijks gebruikt tot 1920. In het verlengde hiervan ontwikkelde een Italiaan genaamd Pino in 1911 de "pilotchute". Een klein opgevouwen parachuutje die door de springer in de luchtstroom wordt gegooid en de grote parachute opentrekt. De eerste vrije val sprong werd in 1914 gemaakt door Georgia "Tiny" Broadwick, maar voorlopig bleef het hierbij, want men leefde in de veronderstelling dat de belasting voor het menselijk lichaam te groot was en er na meer dan een paar seconden vrije val een black-out zou optreden.

Tot WO I was parachutespringen een rariteit en werd vooral als stuntwerk en waaghalzerij gezien, wat gezien de onbetrouwbaarheid van het materiaal naar de huidige maatstaven ook wel terecht was. WO I zorgde voor een grote ommekeer. Alhoewel men parachutes eerst niet "eervol" vond (de jachtvliegers van toen indetificeerden zich zeer sterk met de ridders uit de middeleeuwen en hielden er een vergelijkbare erecode op na) beseften de Duitsers als eersten dat het in een oorlog verstandiger is om zuinig om te gaan met hoogopgeleide en ervaren vliegers. De eerste ontsnapping uit een beschadigd vliegtuig komt op naam van een Australische piloot aan het Russische front in 1916 tijdens WO I. En aan het eind van de oorlog waren parachutes gemeengoed bij alle strijdende partijen.

Meer geschiedenis.
2Klassieke ronde bol met apex.
De klassieke ronde bol met "apex".