webquest  Eerste Wereldoorlog
Inleiding Opdracht Werkwijze Bronnen Beoordeling Terugblik
          Leerkracht
 
Welkom op deze website.

Dit is niet zomaar een website, maar een webquest!
Dat betekent dat je aan de hand van deze site op zoek gaat naar een aantal antwoorden. In dit geval gaan we dieper in op de Eerste Wereldoorlog.

De Eerste Wereldoorlog (WOI) begon in 1914. De Oostenrijkse kroonprins Franz Ferdinand wordt in Sarajevo (Bosnië) vermoord door een nationalistische Serviër.
Duitsland, een bondgenoot van Oostenrijk, wilde een onderzoek naar de moord op de Oostenrijke troonopvolger. Dit was in feite een verkapte oorlogsverklaring aan Serviërs.
Hoe dit uiteindelijk tot een wereldoorlog leidt, dat ga je zelf uitzoeken aan de hand van een aantal vragen die je in de Werkwijze vindt.

Er zijn veel verschillende bronnen over WOI, maar heel wat minder over Nederland in WOI. Dit heeft te maken met de houding van Nederland in die tijd. Ze bleven neutraal. Toch betekent dat niet dat ze geen rol hadden in de oorlog. Er waren vluchtelingen uit bijvoorbeeld België die naar Nederland vluchtten. Maar als Nederland neutraal wilde blijven, dan moesten er wel een aantal regels worden nageleefd. Als je deze opdracht met succes hebt afgerond, dan weet je beter hoe Nederland zijn neutrale rol kreeg én behield; hoe WOI een wereldoorlog werd en waarom de Eerste Wereldoorlog een typische 20e eeuwse oorlog was.

We wensen je veel succes en plezier!   Klik hier voor de opdracht