Film


Where the Wild Things Are

Regie: Spike Jonze
Website: http://wherethewildthingsare.warnerbros.com/dvd/
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0386117/

Where the Wild Things Are is de verfilming van het prentenboek uit 1963, hier beter bekend als Max en de Maximonsters, geschreven door Maurice Sendak. Het prentenboek beslaat uit slechts 9 pagina's, logischerwijs is de film een stuk uitgebreider.

In Where the Wild Things Are wordt het verhaal verteld van Max. Max is een jongen die in zijn wolvenpak rondloopt terwijl hij allemaal kattenkwaad uithaalt. Nadat hij eten van zijn moeder eist ("Woman, bring me food!") en haar vervolgens bijt, is voor haar de maat vol en stuurt ze hem zonder eten naar bed. Hier is Max het echter niet mee eens en hij rent weg.

Eenmaal weggekomen van zijn moeder vind hij zichzelf aan het water, waar een bootje voor hem klaarligt. Na een lange reis komt hij aan op een eiland, waar hij vuur ziet branden. Bij het vuur aanbeland treft hij daar een groep 'monsters', of wild things aan. Tijdens hun poging om hem op te eten overtuigd hij hen ervan dat hij magische krachten bezit en ze kronen hem tot hun koning. Hij beloofd al hun verdriet uit te bannen en ze te leiden. Zijn eerste Koninklijke besluit is om met z'n allen 'los te gaan'. Met deze 'monsters' beleefd Max vele avonturen -sommige leuk, sommige niet- totdat hij inziet dat het weer tijd is om naar huis te gaan.

Where the Wild Things Are is zeker geen kinderfilm. Er zijn enkele enge momenten en uitbarstingen van emotie. Mede dankzij de mooi geschoten beelden en de realistische 'wild things' is het een hele goede film geworden, die niet iedereen zal aanspreken.

4 sterren


Avatar

Regie: James Cameron
Website: http://www.avatarmovie.com/
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0499549/

Iedereen zal ondertussen de verhalen gehoord hebben. Avatar, de bestverdienende film ooit. Driehonderd miljoen heeft deze film gekost, maar dat valt in het niets bij de meer dan 2,5 miljard die de film tot nu toe heeft opgebracht.

Avatar, vaak beschreven als een kruising tussen Pocahontas en Dances With Wolves. In deze film wordt Jack Sully, gekluisterd aan een rolstoel, gerekruteerd voor het Avatarproject. Avatars zijn wezens gemaakt met het DNA van mensen en Na'vi, de bewoners van Pandora, de planeet waar het verhaal zich afspeelt. Op deze planeet is een grote hoeveelheid unbotainium (een waardevol mineraal) te vinden en Jack Sully moet hiervoor zijn Avatar gebruiken om het Na'vivolk te infiltreren.

Bij Avatar is het echter niet het verhaal waar alles om draait. Het gaat om de ervaring. En wat een ervaring! Voor deze film zijn geheel nieuwe technieken ontworpen en gebruikt. En dat zie je ervan af. De planeet Pandora oogt prachtig, exotisch, echt. Ook de Avatar's en Na'vi lijken, door motion-capturing, net echt. Niet alleen de beelden dragen bij aan de ervaring, er mag ook van goed acteerwerk worden gesproken.

Heeft Avatar dan helemaal geen minpunten? Nee, eigenlijk niet. Het verhaal is misschien niet heel inventief; goed tegen kwaad, mensen op zoek naar rijkdom waarbij natuur het moet ontgelden en plottwists hoef je ook niet te verwachten, maar de film lijdt hier niet onder en is een groot visueel spektakel.

4,5 sterren


Oldboy

Regie: Chan-wook Park
Website: Nvt.
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0364569/

Old Boy is een (Zuid) Koreaanse film, gebaseerd op de gelijknamige manga. Het is het tweede deel van de “Vengeance trilogy” van regisseur Chan-wook Park, in navolging van Sympathy for Mr. Vengeance en gevolgd door Sympathy for Lady Vengeance.

In Old Boy zien we Oh Dae-su, Oh Dae-su zit op de dag van zijn dochters verjaardag dronken in een politiecel. ’s Avonds wordt hij op straat getrapt, maar wanneer hij later onderweg is naar z’n dochter dan wordt hij ontvoerd en opgesloten in een hotelkamer dienende als cel. Op de tv in zijn cel ziet hij op het nieuws dat zijn vrouw vermoord is, met hem als de grote verdachte. Na vijf jaar in zijn cel te hebben gezeten, zichzelf afvragend wie er zo’n hekel aan hem zou kunnen hebben om hem ‘zomaar’ op te sluiten, besluit hij om te gaan trainen voor het moment dat hij vrijkomt. Wanneer hij op het punt staat om uit te breken, na inmiddels 15 jaar te hebben vastgezeten, word hij opeens vrijgelaten. Als hij later in een restaurant een levende inktvis aan het verorberen is valt hij flauw. Hij word wakker in het huis van Mi-do, de vrouw die hem bediende. Samen met haar vind hij de persoon verantwoordelijk voor zijn opsluiting. Deze stelt een spel voor: als hij er binnen 5 dagen achterkomt waarom hij Oh Dae-su heeft laten opsluiten dan zal hij zelfmoord plegen, zo niet dan vermoord hij Mi-do.

In Oldboy is alles echter niet wat het lijkt en uiteindelijk weet je niet meer voor wie je nou sympathie moet hebben. De film word erg goed neergezet met goed acteerwerk, mooie beelden en een sublieme soundtrack.

4,5 sterren