Schrijven voor het web

Effectief inhoudelijk ontwerp

Een hoofddoel van een ThinkQuest site is om op efficiënte wijze deze informatie helder over te brengen. Je moet dus aandacht geven aan de zaken die bij kunnen dragen om dit hoofddoel te bereiken.Deze zaken hebben betrekking op inhoudelijk en grafisch ontwerp.

Kort en bondig
Zorg ervoor dat je teksten kort en bondig zijn. Als je toch veel tekst wilt presenteren over een specifiek onderwerp, dan kun je onderstaande technieken toepassen:

Lettertypes
Let op het gebruik van lettertypes, gebruik leesbare typen die standaard door browsers worden ondersteund. "Arial", "Helvetica","Verdana" en "Sans-serif" zijn de meest gangbare lettertypes. Deze kun je als serie specificeren in je HTML-code, waardoor je op verschillende besturingssystemen hetzelfde uiterlijk behoudt.

Natuurlijk dien je er ook voor te zorgen dat de kleur van je lettertype goed is. Zorg voor contrast tussen de letter en de achtergrond, bijvoorbeeld zwarte letters op een witte achtergrond.

Scanbare teksten
Uit onderzoek is gebleken dat de meeste bezoekers van websites de neiging hebben om teksten te "scannen" in plaats van rustig woord voor woord alles door te lezen.

Technieken die je kan toepassen om de "scanbaarheid" van je tekst te verhogen: