Warmte transport
Je hebt 3 soorten van het registreren van warmte:
Geleiding: Als je met aluminium of zilver in warme vloeistoffen roert ,brand je snel je vingers. dit is geleiding.
Warmte verspreid zich van warm naar koud. Aluminium is een goede geleider. Een metaal is een goede geleider.
Je kunt dit niet andersom zeggen.
Stroming: Je kunt door stroming warmte verspreiden. bijvoorbeeld de warme golfstroom is een voorbeeld daarvan.
Je hebt voor stroming een vloeistof of gas nodig.
Straling De derde vorm is straling. zomers is het lekker warm en je voel de zonnen warmte in de vorm van straling.
Als je bij een kampvuur of kachel zit. voel je de straling. als je bij een kampvuur of kachel zit voel je de stalling allen aan
de kant waarmee je naar het vuur zit.
Proef 7: bi-metaaltje
Benodigdheden: waxinelichtje, bi-metaaltje.
Werkwijze: steek het waxinelichtje aan, en houw het bi-metaaltje erboven.
Waarneming: het plaatje trekt krom. als het afkoelt is het weer recht.
Conclusie:Bij het verhitten van de middelste staaf, zet deze uit. waardoor de vleugel voren naar buiten kunnen worden gedraaid. Bij het afkoelen neemt de middelste staaf zijn oorspronkelijke lengte weer aan waardoor het giet ijzeren staafje breekt
Een aantal toepassingen hiervan:
Bijvoorbeeld van een strijkijzer is de onderkant helemaal ontwikkeld met een draad. als hier elektriciteit op komt te staan
dan word hij warm. hij kan niet te warm worden omdat er een soort bi-metaaltje krom trekt en het contact verbreekt.
Nu koelt het tot op een zekere hoogte af en buigt weer terug. Nu maakt hij weer contact en zo gaat het van voren af aan.
Proef 8: Tindall
Je zet de opstelling van Tindall op en stopt een gietijzeren staafje in het gaatje. je draait de schroefjes vast, en zet
hem onder de brander.
Na een tijdje kun je de schroefjes wel weer veder draaien.
Nu laat je alles afkoelen en naar een tijdje knapt het gietijzeren staafje.
Conclusie:Bij het verhitten van de middelste staaf, zet deze uit. waardoor de vleugel voren naar buiten kunnen worden gedraaid.
Bij het afkoelen neemt de middelste staaf zijn oorspronkelijke lengte weer aan waardoor het giet ijzeren staafje breekt.
Lineare uitzetting:
Bij verhitting zetten de meeste stoffen uit. Rubber en elastiek krimpen integendeel daarvan. teinreals is gemaakt van ijzer, bruggen deels ook. Dit levert een groot probleem op voor de bouw van een hoop grote constructies.
Bij treinrails: hierbij hebben ze de ijzeren onderdellen net iets uit elkaar gelegd zodat het uit kon zetten. in celeforna park nogwat……. echter niet. hier liep een groot fiasco op uit. Het enigste nadeel is dat als je met je trein van 10ton over een stukje onderbroken rails rijd dat het dan een luide beng geeft! (hierop is de eerste hit van guus meeuwers op gebaseerd.) ook hierop hebben ze weer en slim iets op bedacht. ze liepen de rails schuin overlopen zodat je daar geen last van hebt.
Bij bruggen: Bij bruggen zouden de peilers breken als de brug zou uitzetten dus hebben ze op de pilaren een soort rollers. Die rollen met het uitzetten van de brug me. Ook is aal de rand van de brug een constructie bedacht. Een soort tand sisteem. Dit zijn horizontale stalen tanden die in of uit elkaar schuiven. Ook is een brug uitgerust met bewapend beton.
Gewapend beton:Het beton kan slecht tegen trekkracht en goed tegen druk. IJzer kan goed tegen trekkracht maar slecht tegen duwkracht. Nu kan je hier een ijzersterke combinatie van maken. Als het warm is zetten de stoffen precies evenveel uit. In de natuurkunde heet dat”: het heeft hetzelfde uitzettings coëfficiënt.