In 1978 had Ruud Joinking zijn Eureka moment. Na jaren trouwe dienst ging de horlogefabrikant waar hij als vertegenwoordiger werkte failliet. Omdat Ruud niet meer voor een baas wilde werken en iets wilde gaan doen wat hij echt leuk vond besloot hij zich eens goed te gaan oriƫnteren rond de verschillende mogelijkheden om als zelfstandig ondernemer aan de gang te gaan. Uiteindelijk besloot hij enigszins op zeker te spelen door een parttime baan te nemen en daarnaast als marktkoopman voor een aanvullende inkomen te zorgen. Na met kettingen en kralen, posters en andere attributen de markt onveilig te hebben gemaakt kwam dan uiteindelijk het Eureka moment. Via een kennis hoorde hij over iemand die stroopwafels verkocht op de markt. Dat is het (Eureka), dacht Ruud. Dat ga ik doen! En zo geschiede.
Omdat de meeste wafelbakkers een eigen en specifiek recept hebben ging Ruud op zoek naar een echte kenner. Waar anders zou deze te vinden zijn dan op de plaats waar de Goudsche Siroopwafel zijn oorsprong vond; Gouda! Nico Steenwinkel, wafelbakker in hart en nieren en vanwege zijn leeftijd op het punt om te stoppen met zijn grote liefde het wafelbakken zag in de enthousiaste Ruud een waardige voortzetter van zijn met liefde gekoesterde en door hemzelf met de jaren verfijnde wafelrecept. Aan Ruud wilde hij het vak graag leren. Na eerst nog enkele jaren samen te hebben gewerkt en Ruud de fijne kneepjes van het wafelbakken te hebben bijgebracht brak het moment voor Nico aan om met pensioen te gaan. Ruud werkt toen inmiddels full time als zelfstandige en had naast zijn plek op de markt een route van klanten opgebouwd waar hij op bestelling versgebakken wafels ging brengen. Toen Nico met pensioen ging heeft hij zijn geheime recept als kado aan Ruud overgedragen en hiermee was Ruud in het bezit gekomen van iets bijzonders. Een heel oud en volgens kenners het lekkerste stroopwafelrecept van Nederland.
Nu anno 2009 wordt deze heerlijke wafel nog steeds met het oorspronkelijke recept dagelijks vers gebakken en heeft zo in de afgelopen ruim 30 jaar heel wat trouwe fans uit alle delen van het land opgeleverd. Maar niet alleen in Nederland. De Stroopwafels van de Albert Cuyp zijn wereldwijd bekend, staan vermeld in touristguides, luchtvaartmagazines, krantenartikelen, diverse websites en forums en worden getoond in verschillende programma s op televsie. Regelmatig komen er televisieploegen van over de hele wereld die op de Albert Cuyp de typisch Nederlandse producten komen filmen met vaak als hoogtepunt de stroopwafel. Het is geen onbekend gegeven dat al deze mensen specifiek naar de Albert Cuyp komen omdat de stroopwafels daar simpelweg het lekkerst zijn.