17025

Reisverslag 1 : Aankomst & eerste indruk : Chinees is echt chinees! (klik voor het eerste verslag)

Reisverslag 2 : Meer indrukken, ontdekkingen en levenslessen! (link naar vorige verslag)

Reisverslag 3 : Zomerpaleis, 3-daagse rondreis, "Kaa le foee!", papa op bezoek, en zoveel meer (link)

Reisverslag 4 : Chinese muur, Pakistaanse huwelijken, Olympic Green, verwijfde Halloween, vrijgezellen markt in Forbidden City, Moslimfeestje, en een beloning! (link)

Laatste reisverslag 5 : Model in China, uiteten, Kerst, Spiderman vs. Batman, Nieuwjaarsceremonie, Stage einde, bagage zorgen en een dansje om de trouwe lezers te bedanken!

Aan alle mooie liedjes komt een einde.. Ik heb een prachtige tijd gehad, veel bijgeleerd, goed geamuseerd, leuke mensen leren kennen,.. maar de 4 maanden zijn om en ik zit nu weer ten huize Aussems; waar ik het natuurlijk ook niet slecht heb ;). Dit is het laatste reisverslag met de nieuwtjes van de laatste maand. Het culturele gehalte is nu helemaal overboord gegooid, aan een kant door de stage/examens die steeds meer tijd gingen eisen, aan de andere kant het meer en meer gezellig samenzijn met vrienden terwijl buiten de koude, droge Beijingse wind zoveel mogelijk oren trachtte eraf te vriezen. Ook heb ik bijna het Guinness Book gehaald met zoveel mogelijk in een restaurant uitgenodigd te worden door Chinezen en nooit zelf te mogen betalen.

Ik ga beginnen met waar ik jullie vorige keer warm over heb gemaakt; mijn photoshoot voor een fotowinkel met trouwfoto's. Ze wilden graag buitenlandse modellen hebben als voorbeeld en kwamen dus o.a. bij mij terecht ;). Hieronder zie je een deel van de winkel, met vele kleren, thee kamertjes en "make-up hoekjes".

Op de bovenverdieping zijn alle "sets", dus variërend van in een kerk, in een bos, theehuis, bed, gezellig hoekje, boekenkamer, motor, struikgewas, etc. Een leuke ervaring waar ik zeker enthousiast "ja" voor zei. Er stonden soms 15 mensen rond ons, hebben 8 keer andere kleren moeten aandoen en honderden keren moeten lachen. Maar het resultaat zorgde voor een nog veel grotere glimlach en ze betalen ook nog eens 60 euro cash erbij, prima deal! De volgende foto's tonen de "Chinese fotocrew" en hun materiaal bij een van de sets. Probeer mij te vinden op de foto...

De volgende filmpjes geven een idee van de opname sfeer :):

 

Het resultaat hebben ze mij cadeau gedaan als "trouwfotoboek" :), het feest volgt nog!.. Heb enkele foto's ingescand, die zien er zo uit:

(KLIK OP FOTO VOOR VERGROTEN)

Tot zo ver mijn modellen ervaring in China ;). Misschien dat ik met mijn "portefolium" eens kan aankloppen ergens, je weet nooit :) maar is toch niet echt mijn roeping denk ik.

De volgende random foto's zijn nog artistieker; eerst een supersonische Chinese scooter die volgend jaar hier pas op de markt komt en de andere met Chinese scholieren in uniform in een museum die ons Chinees beantwoorden met "you are crazy", dat wisten we dan ook alweer:

Zoals ik al zei heb ik nooit zoveel uitgegeten als in Beijing. Vrienden van mijn vader die mij daar hadden binnen geloodst, meisjes van de afdeling, mijn supervisor, twee Chinese vrienden, de professor met enkele phd-studenten,.. naar het einde toe moesten ze me opeens allemaal uitnodigen voor minstens één diner. Allemaal lief en lekker, maar ik mocht absoluut nooit iets betalen omdat ik gast was in hun land. Hoe ging ik dat schuldgevoel oplossen... cadeautjes kopen! 7 dozen Belgische chocolade, bier, Franse wijn, parfum, enz. Ik had zoveel dat ik het nog niet meer gedragen kreeg. Gelukkig had ik het nummer van SPIDERMAN bij de hand! Hij heeft me steeds uit de nood geholpen!:

Maar onze residentie was ook de huisvesting van BATMAN:

De verwachting was dat dit vroeg of laat voor wrijving zou zorgen. Tot het gebeurde; SPIDERMAN en BATMAN die zich op het verkeerde moment troffen en tot een nooit gezien gevecht leidde : (voor de geïnteresseerden :P) (vergeet geluid niet)

 

Na de verzoening besloten wij om de kerstsfeer er toch een beetje in te brengen door een Kerstparty te organiseren in ons gebouw. De affiche is op de volgende foto te bewonderen. "Mei nu" betekent mooie meisjes, maar vooral de "OH!OH!OH!"-spreuk van de Kerstman konden de Chinese leraars niet mee waarderen :p. Dat moesten we dan ook overal doorstrepen anders zou het feestje niet doorgaan.

De foto rechtsonder toont onze klas, druk bezig met het instuderen van een Chinees liedje voor de Nieuwsjaarsceremonie (straks meer hierover).

Kerstkaarten heb ik me niet beziggehouden en zouden nog steeds onderweg zijn, maar gelukkig waren er 2 Chinese kabouters die onze wensen in het Nederlands en het Spaans wilden overbrengen : (< 16 jaar: gelieve naar het volgende onderwerp te gaan:))

 

 

Goed, dit lijkt mij een perfect moment om het niveau weer een beetje op te krikken :). De laatste maand heb ik echt keihard gewerkt. Voormiddag had ik nog gewoon Chinese les met het laatste examen op 29 december. En namiddag en 's avonds was ik druk bezig met mijn stage waar ik nu zelf toch ook wel voor een creatieve inbreng kon zorgen. De professor en supervisor (zie foto) wilden mij graag nog meer leren, maar ik moest ook aan mijn verslag en presentatie denken die ik moest afronden voor mijn vertrek. Kerstdag (en nacht) was ik dus gezellig aan mijn verslag bezig en Nieuwjaarsavond mocht ik mijn presentatie gaan doen. Waarna ze mij uiteraard weer uitnodigden voor een diner om "mij te bedanken voor het goede werk" terwijl ik eigenlijk na de drukke periode eens relax wou gaan uit eten met een meisje dat ik heb leren kennen daar en daarna uit.

De eerste foto is de "hardware-in-loop" opstelling waar een onderdeel uit mijn model vervangen werd door een echte "ultra-capacitor" en daarmee de werkelijkheid beter wordt nagebootst.
De andere foto is met mijn professor en supervisor bij mijn presentatie, op Nieuwsjaarsavond dus.

Een foto van het diner met de professor waarbij je een schort kreeg en zelfs je gsm in een plastiek zakje gedaan werd. Een van de schotels die in de "hot pot" werd klaargemaakt is rechtsonder te zien. Deze vissenkop leefde nog! en was van links naar rechts aan het bewegen toen ik de foto maakte, ongezien zoiets! Ik schrok me rot toen hij opeens omviel en toen maar volledig in het kokend water gegooid werd. Lekker was hij wel !

Een ander diner was met meiden van de afdeling die me o.a. vaker lekkernijen brachten of mijn Chinees probeerden bij te spijkeren. Een ervan kon geen Engels, maar toch bouw je na enkele maanden een goede band op en blijft afscheid nemen moeilijk. Met basis Chinees, lichaamstaal en vertaalsoftware kom je mekaars geheimen toch te weten. De andere foto is van mij in actie tijdens de eindpresentatie:

De volgende foto is van de Ierse dansgroep "Riverdance". Dit leek me wel eens de moeite en ben dus met 2 vriendinnen gaan kijken. Jullie waarschijnlijk wel bekend, echt een aanrader als je nooit geweest bent. De andere foto is van mijn laatste avond in ons favouriete danscafé "Solutions", waar we vaker met "Open Bar" gingen. Ofwel voor 5 euro de hele avond zoveel cocktails als je wou (meisjes 2 euro), niet voor niets onze favoriet dus.

Alle studenten met talent mochten voor de "Nieuwjaarsceremonie" iets opvoeren. Daar moesten we natuurlijk bijhoren. Het werd geen standaard gitaarstukje of culturele zang, maar een dansje waar we de Belgische cultuur mee op de kaart hebben gezet! Sommigen geloofden echt dat iedereen zo is in België :). De leraars, VIP-mensen en andere studenten van de universiteit konden live genieten wat het volgende filmpje jullie toont: Ik ben trouwens in het rood.. moesten mijn dansmoves je niet zo bekend zijn ;).

 

Nog een foto van onze outfit, waarbij de meesten wel dachten dat eronder nog een surprise zat, met een Chinese lerares waarvan wij ook wel les wilden hebben. De andere foto is met een meisje van Belarus, Natali, die ik eigenlijk de eerste week al leren kennen had. Naar het einde toe werd het iets meer en we zien wel of ik hun gehate dictator Lukashenko nog eens een bezoekje zal brengen..

Een prachtige tijd gehad, lekker gegeten, nooit verveeld, goede vrienden, veel bijgeleerd, etc.. maar dit maakt de 4 maanden nog minder dan het al was en de tijd om mijn koffer te maken was een feit. Hier had ik eigenlijk al weken over gepiekerd aangezien ik zoveel had bijgekocht/gekregen en al met 18 kg gekomen was. Voor het koffer ging ik voor 21.5 kg (max. 20) en een glimlach. Dit moest natuurlijk nauwkeurig vooraf gemeten worden met kwaliteitsmateriaal zoals de eerste foto toont. Zware boeken had ik in mijn jas geduwd en verder droeg ik 2 jeans broeken en 3 truien. Ze snapten bij de security niet helemaal voorwat het bleef "piepen" terwijl mijn zakken leegwaren, dit kwam door de metalen knopen van de onzichtbare broek. Maarja "In België is het koud hoor!!" klonk geloofwaardig genoeg;).
Behalve dat ze mijn fietsslot hadden afgenomen, kwam ik met heel m'n hebben en houden heelhuids thuis waar me een warme welkom te wachten stond. Mijn zusje had de kamerdeur versierd, ik wist wel dat ze van me hield! ;)

Dit was het weer en dit keer definitief. Ik wil jullie enorm bedanken voor me zo trouw op te volgen! Ik zal nu weer voor een jaar naar Eindhoven gaan (afstuderen, 1 jaar project) om daarna misschien nog een jaar terug te keren om me fulltime op het Chinees te concentreren. Het is nu of nooit, maar ik ga het eerst allemaal een beetje laten bezinken, we zien wel.

Tot ziens en allen een gelukkig leven gewenst!

Groeten
Johan