Er zitten verstrekkende gevolgen aan het hacken van websites en/of systemen. Er zijn bijvoorbeeld hackers die de voorpagina van websites vervangen in hun eigen pagina’s. Dit wordt website defacement genoemd. Voor de hackers is dit maar een kleine ingreep, maar het bedrijf waar de website van is zal dit moeten herstellen en dat brengt ook kosten met zich mee, dat zijn de directe kosten. Er komen echter ook nog indirecte kosten bij. Dat is als de klanten zien dat de website niet bereikbaar is, of als het logo vervangen is, ze opzoek gaan naar een ander bedrijf. Dat schaadt het imago van het bedrijf en dat kan veel kosten met zich mee brengen.

hacken is geen misdaad

Er zijn ook programma’s die al jouw toetsaanslagen opslaan, die worden keyloggers genoemd. Als jij nu via internet jouw bankzaken gedaan hebt, en je hebt daarvoor een rekeningnr. en een wachtwoord nodig, kan een hacker d.m.v. zo’n keylogger gemakkelijk die gegevens ertussen uit pikken en jouw rekening leeghalen. Dit kan tot gevolg hebben dat mensen en/of bedrijven failliet gaan.

Zo zijn er nog veel meer gevolgen te ontdekken, maar het gaat voornamelijk om de privé-gegevens van mensen die gestolen kunnen worden. Ook kunnen er belangrijke documenten van de overheid gestolen worden, en dit kan weer tot gevolg hebben dat dossiers van bijvoorbeeld criminelen op straat komen te liggen.