Elten Duitsland

Bij aankomst in Elten vraagt men zich gauw af of men al daadwerkelijk in Duitsland is, want dit lijkt toch een vreemd stukje buitenland.
Het voormalige dorp Elten (4.400 inwoners) is aan drie kanten ingesloten van Nederlands gebied en tegenwoordig een stadsdeel van Emmerich. Van 1949 t/m 1963 lag Elten in Nederland, en werd per 1 augustus 1963 (Nederl.-Duits Verdrag) weer aan Duitsland overgedragen. Vanuit Spijk heeft men een mooi uitzicht op de Eltenberg, met de fiets staat u met 10 minuten op het markplein in Elten.

afbeelding afbeelding afbeelding

Hoch-Elten (Nederlands: Hoog-Elten) is een deel van het Duitse dorp Elten op de top van de Eltenberg in de Duitse grensgemeente Emmerich. Hoch-Elten en de Eltenberg zijn landschappelijk gezien een onderdeel van het Nederlandse bosgebied Montferland.
De 57 meter diepe Drususbrunnen bovenop de Eltenberg is genoemd naar de Romeinse veldheer Drusus. Deze waterput werd aangelegd om de in 980 gebouwde vrouwenabdij van water te voorzien en diende tot de ingebruikname van het waterleidingnetwerk (1931) als waterverzorging voor de bevolking van Hoch-Elten.

Het Pieterpad en het Noaberpad lopen door Hoch-Elten en Spijk.