Tandemparachutespringen?



  Tandemspringen is het visitekaartje van het parachutespringen. In Nederland is het geen opleidingsmethode maar wordt het puur gebruikt om mensen kennis te laten maken met het parachutespringen, ook wel skydiving genoemd.


Wat is tandemspringen?
Met het parachute tandemspringen zit je vast aan een instructeur waarmee je samen uit het vliegtuig springt. De instructeur doet al het werk, dus jij hoeft alleen maar te genieten. Omdat de instructeur in principe alles doet hoef je niet veel te kunnen en is er dus ook weinig instructie nodig. Daarom is het een ideale manier om kennis te maken met het vrije val parachutespringen.

Is die instructeur een beetje goed in zijn werk?

In Nederland zijn alle tandeminstructeurs lid van de KnvvL, de organisatie die toeziet op de regelgeving van het parachutespringen en die als enige instantie de brevetten uit deelt. Om tandeminstructeur te worden moet je minimaal 1000 sprongen hebben en een aantal uur vrije val gemaakt hebben. Daar komt bij dat je een aparte opleiding moet volgen om de tandemparachute te kunnen bedienen en moet je een bepaald aantal sprongen per jaar maken om je brevet geldig te houden. Die instructeur is dus wel te vertrouwen.
 
Hoe ziet zo'n tandemsprong er uit?
Na een korte instructie op de grond krijg je een harnas aan waarmee je later in het vliegtuig aan het harnas en de parachute van de instructeur gehaakt kunt worden. De instructeur zit dus achter je en zal je nog het een en ander vertellen. Nadat je in het vliegtuig bent vast gehaakt spring je samen uit het vliegtuig en begin je aan de vrije val. Tijdens de vrije val ga je ongeveer 200 km/u. Hoe lang die vrije val duurt hangt af van de hoogte, maar in Nederland wordt over het algemeen vanaf ± 3000 meter gesprongen, wat je 30 seconden vrije val geeft. Dan moet de parachute geopend worden. Hierbij voel je dat je in het harnas gedrukt wordt en sterk wordt afgeremd. Het gedeelte onder de parachute gaat rustig en duurt ongeveer 3 tot 4 minuten. De landing is zacht.

Met wat voor parachute springen we?

Met een matrasparachute, ook wel squareparachute genoemd. Deze is extra groot om het gewicht van 2 mensen te kunnen dragen. Deze parachutes zijn zeer goed bestuurbaar, gaan rustig en betrouwbaar open en er kan heel zachtjes mee geland worden.

Gaat het weleens mis?

In Nederland worden ongeveer 10.000 tandemsprongen per jaar gemaakt. Hierbij is nog nooit een dodelijk ongeluk gebeurd, maar dit wil niet zeggen dat het compleet zonder gevaar is. Als er letsel is is dit meestal beenletsel. Dit komt doordat de passagier zijn / haar benen niet genoeg omhoog trek bij de landing en daardoor op de eigen benen gaat zitten. Bij zware mensen is het dan mogelijk dat het onderbeen of de enkel breekt.

Wat kost het?
Dat verschilt per springcentrum en per afspringhoogte. Gemiddeld zal het rond de €190,- zitten. Dat is niet goedkoop, maar het materiaal kent een hoge afschrijving en vliegen is hoe dan ook niet goedkoop. Achteraf zal iedereen vinden dat het meer dan de moeite waard is.

Moet ik een medische keuring hebben om een tandemsprong te kunnen doen?
Nee, dit is niet nodig. De instructeur bedient de parachute en zorgt ervoor dat je veilig beneden komt. De instructeur heeft dus wel iedere 2 jaar een medische keuring. In principe kan iedereen dus een tandemsprong maken, ook als je een handicap hebt. Heeft u een handicap of twijfelt u hierover, neem dan even contact op met het springcentrum. Enkele voorbeelden:
Met astma kunt u gewoon een tandemsprong maken, hou er wel rekening mee dat het hoog in de lucht koud en droog is, dus onder de parachute en na de landing kun je je wat benauwd voelen. Ga geen extra medicijnen vooraf nemen.
Met een hypermobiel gewricht (arm uit de kom) kan gewoon worden gesprongen, maar vertel het wel vantevoren aan de instructeur.
Met verlamming aan de benen of ernstigere vormen van invaliditeit kan onder voorwaarden worden gesprongen. Neem hiervoor altijd contact op met een springcentrum en leg de situatie uit. Vaak zal een instructeur zelf ook nog een beoordeling ter plaatse willen maken en kan hij je alsnog weigeren. Als dit helaas gebeurt zal dit altijd voor je eigen veiligheid zijn.

Hoe zwaar mag ik maximaal zijn?

Dit verschilt een beetje per springcentrum. Bij de grote centra met zeer ervaren instructeurs ligt de grens iets hoger dan bij de kleinere centra, maar over het algemeen is 100kg het maximum. Bij twijfel is het nuttig om even van tevoren te bellen, want anders kom je misschien voor niks. Dit wil overigens niet zeggen dat iemand van 105kg niet zou kunnen springen, maar dan wordt wel gekeken naar de bouw van iemand.

 










Ben ik niet te oud?
Als je tussen de 2 en 90 bent kun je in principe springen. Je bent dan in ieder geval niet de eerste. Wel moet je een beetje fit zijn, je moet tenslotte in en uit een vliegtuig kunnen klimmen.
Voor kinderen is het verstandig om te wachten tot ze rond de 6 tot 8 jaar zijn. Dit in verband met hun geestelijke ontwikkeling. Een vrije val parachutesprong is een nogal heftige ervaring en in plaats van een mooie herinnering kunnen ze er anders ook een trauma aan overhouden. Neem in geval van twijfel even contact op met het springcentrum.
 

Moet ik vantevoren reserveren?

Soms wel, soms niet. Bij de grote springcentra kun je zonder afspraak binnen komen wandelen als het weer goed is. De kleinere centra werken over het algemeen op afspraak. Bij zo'n vooraf gemaakt afspraak loop je dan het risico dat je niet kunt springen door het weer.

Waar kan ik springen?
Er zijn meerdere plekken in Nederland, maar Skydive Zeeland en Skydive Texel zijn 2 centra met een snelle service en een geweldig uitzicht, wat niet onbelangrijk is natuurlijk.

Tip:
Bij je tandemsprong kun je ook een foto/video reportage laten maken, zodat je een letterlijk onvergetelijke herinnering over houdt aan je tandemsprong. Tijdens zo'n reportage filmt en fotografeert een extra springer met veel ervaring je sprong van begin tot eind, zodat je de beelden zoals hiernaast krijgt te zien.

Zelf leren springen?
Je kunt natuurlijk ook zèlf leren parachutespringen. Dit kan met een AFF-opleiding voor vrije val of staticline.