AFF opleiding vrije val parachutespringen.




  AFF betekent Accelerated Free Fall en is de snelste manier om goed te leren vrije val parachutespringen. Met persoonlijke begeleiding en een opleiding in je eigen tempo leer je sneller en beter dan met andere opleidingsmethoden. Heb jij ook een vogeltje in je hoofd?

Wat is er accelerated aan AFF?
Een andere manier dan AFF om vrije val te leren parachutespringen is volgens de conventionele methode, waarbij je in je eentje uit het vliegtuig springt en je een steeds langere vrije val maakt. Doordat er niemand is om je te begeleiden in de vrije val moet je zelf het wiel uitvinden en dit blijkt niet voor iedereen mee te vallen. Hoe anders is dit bij AFF. Hier gaan je instructeur(s) mee in de vrije val en geven je instructie onderweg. Hierdoor leer je veel sneller en ben je ook eerder over je angst heen.

Hoe ziet de AFF-opleiding eruit?

AFF bestaat uit een grondgedeelte en een springgedeelte. Eerst begin je met de grondopleiding. Hierin leer je hoe een parachute in elkaar zit en hoe deze bedient moet worden en wat je moet doen als hij niet goed open gaat. Ook wordt je geleerd hoe je de parachute moet besturen en hoe je ermee moet landen. De parachute is een rechthoekige goed bestuurbare parachute waar je bij juist gebruik zachtjes mee kunt landen.

Het springgedeelte van AFF bestaat uit 7 levels. Ieder level is een soort niveau waaraan voldaan moet worden voordat je verder mag naar het volgende level. Voor ieder level krijg je een aparte instructie waarin de oefeningen worden besproken en geoefend ie je in de vrije val moet gaan doen. Na de sprong wordt de sprong geëvalueerd. In eerste instantie gaan er 2 instructeurs mee en is het alleen maar wennen aan de vrije val, maar al snel zal er gepresteerd moeten worden: oefeningen moeten goed worden uitgevoerd om door te gaan naar het volgende level. Zo niet, dan moet het level over. Vanaf level 4 gaan er geen 2 instructeurs mee, maar nog maar 1. Level 7 is de "examensprong", hierin moet je laten zien dat je veilig van boven naar beneden kan komen en dat je basiscontrole over je lichaam hebt.

Vrije val? Wat moet ik me daar bij voorstellen?
Met het vliegtuig ga je naar ongeveer 4 km hoogte. Op 4 km gaat de deur open en ga je in de deur opening staan. De instructeurs houden je vast. Je telt af en gaat samen met ze naar buiten zoals je hiernaast op de foto's kunt zien.
Eerst zul je een heel sterk gevoel van vallen hebben en kan het zelfs zwart voor je ogen worden, maar na een paar seconden zal dit over gaan en "drijf" je op een soort luchtkussen. Je gaat dan met 200 km/uur omlaag, en er is een hoop herrie van de wind en je voelt die ook tegen je aan drukken.
Door de vele indrukken is je gevoel van tijd wat vervormd en daarom zullen de eerste sprongen om zijn voor je er erg in hebt. Maar na 50 seconden moet de parachute echt open. Dat moet je zelf doen, maar als dat niet lukt is de instructeur er voor je.
Enne ja....spannend en eng is het ook wel, maar dat laatste gaat vanzelf weg, echt waar!

Gaat het weleens mis?
In Nederland worden ongeveer 90.000 parachutesprongen per jaar gemaakt. Hierbij valt gemiddeld 1 tot 2 doden per jaar. Het aantal gewonden is groter. AFF is een heel persoonlijke opleiding en in Nederland is nog nooit een AFF leerling verongelukt, maar dit wil niet zeggen dat het compleet zonder gevaar is.

Hoe zwaar mag ik maximaal zijn?
Over het algemeen is 100 kg het maximum. Bij twijfel is het nuttig om even van tevoren te bellen, want anders kom je misschien voor niks. Dit wil overigens niet zeggen dat iemand van 105kg niet zou kunnen springen, maar dan wordt wel gekeken naar de bouw van iemand.

Moet ik een medische keuring hebben om AFF te kunnen doen?
Ja. Je hoeft echt geen supermens te zijn om te kunnen parachutespringen, maar als je een beetje sportief bent helpt dat wel. Belangrijk is dat je gezond bent, het in je bovenkamer goed op een rijtje hebt en je rustig blijft onder hoogspanning. Heb je een handicap of probleem dan hoeft dit parachutespringen niet uit te sluiten. Bijvoorbeeld:
Met astma kun je in principe springen maar houd er wel rekening mee dat het hoog in de lucht koud en droog is, dus onder de parachute en na de landing kun je je wat benauwd voelen. Ga geen extra medicijnen vooraf nemen.
Als je twijfelt neem dan even contact op met een springcentrum of maak je probleem duidelijk kenbaar bij een arts.
De keuringseisen kun je HIER vinden.
Even voor de duidelijkheid: een duikkeuring is geen springkeuring en wordt ook niet geaacepteerd.

Ben ik niet te oud?
Om een AFF cursus te mogen doen moet je minimaal 16 jaar zijn. Als je tussen de 16 en 18 bent moeten je ouders wel een krabbel voor akkoord geven. Een maximum leeftijd is er niet, maar hoe ouder je bent des te moeilijker is het om iets nieuws te leren. Dit geldt vooral voor motorische vaardigheden zoals parachutespringen. Cursisten van 50+ komen bijna niet voor, maar verboden is het zeker niet.

En wat na je AFF?
Je AFF-brevet halen is als het halen van je rijbewijs: hier begint het pas. Na je AFF mag je zelfstandig vrije val parachutespringen. Op sommige centra verkopen ze pakketten die je helpen toewerken naar je A-brevet. Zo leer je de basis van het formatiespringen en leer je meer over het vliegen en landen met je parachute.

 
AFF deur



AFF hoogtemeter check

Aff opening pilot dump

AFF line stretch

AFF separatie



Hoe lang duurt een AFF cursus?
Dat is lastig te zeggen. Als het goed weer is en je leert snel, dan kun je 7 levels in 7 sprongen doen en ben je in ongeveer 3 dagen klaar. Dit komt echter zelden voor, vooral ook door het weer en het is verstandig om er 1 tot anderhalve week voor uit te trekken.

Wat kost het?
AFF is niet goedkoop. Persoonlijke begeleiding en het vliegen maken het een dure hobby. De prijzen verschillen licht per centrum, maar zal rond de €1200,- liggen. Extra levels kosten ongeveer €90,- Achteraf zal iedereen vinden dat het meer dan de moeite waard is.

Is je dit even te gek?
Je kunt natuurlijk ook kennis maken met het parachutespringen door middel van een tandemsprong of een staticline opleiding. Deze varianten zijn veel goedkoper en minder veeleisend.

Moet ik vantevoren reserveren?

Ja. De AFF-opleidingscapaciteit van springcentra is beperkt. Vooral in het hoogseizoen. Reserveren is dus wel verstandig.

Waar kan ik springen?
Er zijn meerdere plekken in Nederland, maar Skydive Zeeland en Paracentrum Texel zijn 2 centra met goede professionele instructeurs en goede faciliteiten. Daarnaast hebben ze een geweldig uitzicht, wat niet onbelangrijk is natuurlijk.

Tip:
Bij je AFF sprong(en) kun je ook een foto/video reportage laten maken, zodat je een letterlijk onvergetelijke herinnering over houdt aan je sprong. Tijdens zo'n reportage filmt en fotografeert een extra springer met veel ervaring je sprong van begin tot eind, zodat je de beelden zoals hiernaast krijgt te zien. Behalve dat het leuk is kan het ook extra nuttig zijn in je leerproces. Zo kan de instructeur je namelijk heel goed laten zien wat er goed gaat en wat er verbetert moet worden.


Terug naar boven
 
AFF foto / video