Static Line opleiding parachutespringen.
  Static Line is nog altijd de meest gebruikelijke manier om te leren parachutespringen. Static Line betekent dat je met een lijn aan het vliegtuig vast zit en als je er uit springt zal deze lijn de parachute open trekken. Je hebt dus géén vrije val en je hoeft "alleen maar" te sturen en te landen.


Hoe ziet de Static Line-opleiding er uit?

Static Line Opleiding bestaat uit een grondgedeelte en een springgedeelte. Eerst begin je met de grondopleiding die 1 tot 1½ dag duurt . Hierin leer je hoe een parachute in elkaar zit en hoe deze bedient moet worden en wat je moet doen als hij niet goed open gaat. Ook wordt je geleerd hoe je de parachute moet besturen en hoe je ermee moet landen. De parachute is een rechthoekige goed bestuurbare parachute waar je bij juist gebruik zachtjes mee kunt landen.
Het springgedeelte van static-line bestaat uit 5 tot 8 sprongen. Je springt alleen, je zit dus niet aan een instructeur vast en er gaat er ook niet eentje met je mee het vliegtuig uit, zoals dat wel het geval is bij AFF. Doel bij de sprongen is om het allemaal nog eens na te kunnen vertellen. Wat je hiervoor moet weten en kunnen heb je natuurlijk eerst geleerd in de grondopleiding. Alle static line sprongen worden uitgevoerd vanaf 3000ft tot 4000ft, dat is tussen de 900 en 1200 meter. Een sprong duurt ongeveer een minuut of 3 / 4. Na sprong 5 heb je je static line brevet gehaald. Na deze 5e sprong bieden sommige centra je nog 3 static line sprongen aan, anderen geen een en weer anderen bieden een Total Jump Experience, waarbij je na je static-line sprongen een AFF-sprong maakt, zo maak je dus goed kennis met parachutespringen en ben je misschien zo enthousiast dat je de hele AFF opleiding wilt doen.

Geen vrije val? Is dat dan niet een beetje saai?
Valt wel mee. De staticline opent je parachute weliswaar direct, maar voordat deze helemaal open is ben je toch zo'n 50 tot 100 meter gevallen en dat is nog altijd ruim meer dan bij een gemiddelde bungyjump. Verder moet je zelf je parachute controleren tijdens het openen en als hij dat niet goed doet moet je ook zelf handelen. Het sturen en landen kan ook een uitdaging zijn en voor veel mensen is dit meer dan genoeg. Door de vele indrukken kan AFF (door de vrije val) zelfs iets teveel indrukken geven, waardoor sommigen dit nogal als "stressy" ervaren. Dan is static line juist een prima manier om te wennen aan het springen uit een goed vliegend vliegtuig en heb je minder problemen als je daarna AFF zou willen doen.

Gaat het weleens mis?
In Nederland worden ongeveer 90.000 parachutesprongen per jaar gemaakt. Hierbij valt gemiddeld 1 tot 2 doden per jaar. Het aantal gewonden is groter. Static Line is een veilige opleiding met betrouwbaar materiaal, daar zal het niet aan liggen. Maar dit wil niet zeggen dat het compleet zonder gevaar is. Jij bent vooral degene die bepaalt hoe de sprong zal gaan.

Hoe zwaar mag ik maximaal zijn?
Over het algemeen is 100 kg het maximum. Bij twijfel is het nuttig om even van tevoren te bellen, want anders kom je misschien voor niks. Dit wil overigens niet zeggen dat iemand van 105kg niet zou kunnen springen, maar dan wordt wel gekeken naar de bouw van iemand.

Moet ik een medische keuring hebben om static line te kunnen doen?
Ja. Je hoeft echt geen supermens te zijn om te kunnen parachutespringen, maar als je een beetje sportief bent helpt dat wel. Belangrijk is dat je gezond bent, het in je bovenkamer goed op een rijtje hebt en je rustig blijft onder hoogspanning. Heb je een handicap of probleem dan hoeft dit parachutespringen niet uit te sluiten. Bijvoorbeeld:
Met astma kun je in principe springen maar houd er wel rekening mee dat het hoog in de lucht koud en droog is, dus onder de parachute en na de landing kun je je wat benauwd voelen. Ga geen extra medicijnen vooraf nemen.
Als je twijfelt neem dan even contact op met een springcentrum of maak je probleem duidelijk kenbaar bij een arts.
De keuringseisen kun je HIER vinden.
Even voor de duidelijkheid: een duikkeuring is geen springkeuring en wordt ook niet geaacepteerd.

Ben ik niet te oud?
Om een staticline cursus te mogen doen moet je minimaal 16 jaar zijn. Als je tussen de 16 en 18 bent moeten je ouders wel een krabbel voor akkoord geven. Een maximum leeftijd is er niet, maar hoe ouder je bent des te moeilijker is het om iets nieuws te leren. Dit geldt vooral voor motorische vaardigheden zoals parachutespringen. Cursisten van 50+ komen bijna niet voor, maar verboden is het zeker niet.

En wat na je static line?
Je staticline brevet halen is als het maken van een proefrit: je weet nu een beetje of het iets voor je is, hier begint het pas. Na je staticline mag je zelfstandig staticline parachutespringen, maar dit blijkt snel saai te worden. Voor de meeste mensen zijn er maar 2 werkelijke opties: 1. stoppen of 2. doorgaan met AFF, de vrije val opleiding. Op sommige centra krijg je korting op AFF als je je staticline opleiding daar ook gedaan hebt en verkopen ze complete pakketten die je helpen toewerken naar je echte A-brevet vrije val parachutespringen.

Hoe lang duurt een static line cursus?
Dat is lastig te zeggen. Dat verschilt van centrum tot centrum. Voor een complete cursus van 8 sprongen moet je een klein weekje uittrekken, maar als het goed weer is kan je in 4 dagen klaar zijn met alles.

Wat kost het?

Parachutespringen is niet goedkoop. Het materiaal en het vliegen maken het een dure hobby. De prijzen verschillen licht per centrum, maar zal rond de €500,- liggen, maar kijk goed wat er wel en niet bij is inbegrepen. Extra losse sprongen kosten ongeveer €30,- tot €40,- inclusief materiaalhuur. Achteraf zal iedereen vinden dat het meer dan de moeite waard is. Vindt je dit toch te gek, dan kun je voor €190,- een tandemsprong maken.

Moet ik vantevoren reserveren?
Ja, vaak wel. De opleidingscapaciteit van springcentra is beperkt. Vooral in het hoogseizoen. Reserveren is dus wel verstandig.

Waar kan ik springen?

Er zijn meerdere plekken in Nederland, maar Skydive Zeeland en Paracentrum Texel zijn 2 centra met goede professionele instructeurs en goede faciliteiten. Daarnaast hebben ze een geweldig uitzicht, wat niet onbelangrijk is natuurlijk.
 

Alle foto credits in deze kolom:
Martin van den Berg.Terug naar boven