ontwikkelingsprogramma's
2.3.1 Verschillende systeemontwikkelingsprogramma’s
Voorbeelden van systeemontwikkelingsprogramma’s zijn:
Programmeertalen
Een belangrijk voorbeeld van systeemontwikkelingsprogramma’s zijn programmeertalen, zoals C++, Java, Python en VB NET.
CASE-tools
Een ander belangrijk voorbeeld van systeemontwikkelingsprogramma’s zijn CASE-tools. CASE-tools zijn specifieke gereedschappen die worden toegepast bij softwareontwikkeling. Voorbeelden van CASE-tools zijn Rational Rose, SiSy en Umbrello.
Workbench
Een ander voorbeeld is een workbench of IDE.
2.3.2 IDE
Een IDE is een applicatie voor de ontwikkelaar van software.
Hoewel je een programma in een primitief tekstprogramma (zoals kladblok in Windows) kunt schrijven, zijn er IDE’s die het de ontwikkelaar een stuk gemakkelijker maken.
Voordelen
Enkele voordelen van IDE zijn:
- Een IDE heeft een debugger. Dat is een tool waarmee systematisch de code getest kan worden.
- Een IDE levert vaak een aantal compilers voor verschillende programmeertalen mee. Een compiler is een vertaalprogramma dat de code van een programmeertaal omzet in machinetaal.
- Tijdens het typen worden je typefouten gecontroleerd, of je krijgt suggesties halverwege het typen.
- Sommige IDE’s hebben een GUI-builder. Daarmee kan de ontwikkelaar een scherm ontwerpen met de muis.
Voorbeelden
van veelgebruikte IDE’s zijn:
- Eclipse
- Netbeans
- Microsoft Visual Studio
- Delphi
- DevC++.
2.3.3 Emulatoren
Met een emulator is het mogelijk om een computersysteem na te bootsen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een software-emulator. Dit is een computerprogramma waarmee software kan worden uitgevoerd die voor andere hardware is gemaakt.
Emulatoren worden bijvoorbeeld gebruikt ter ondersteuning bij het ontwikkelen van een smartphone applicatie. Het programmeren van de app gebeurt bijvoorbeeld in Windows, terwijl de app bestemd is voor een smartphone met Android. Het is dan handig om die smartphone in Windows te kunnen emuleren. De ontwikkelde applicatie kan dan direct op de computer van de ontwikkelaar worden getest, die daarbij de volledige interface van de smartphone en van de app op het scherm ziet. Dit geeft ontwikkelaars een groot voordeel. Ze hoeven immers niet voor iedere test de applicatie naar een smartphone met Android te kopiëren.
Ook oude systemen, zoals MS-DOS, kunnen met een emulator worden gestart. Een bekend voorbeeld hiervan is DOSbox. Met deze emulator kunnen oude DOS-spellen op een moderne Windows- of Linuxcomputer gespeeld worden.