Mocht men toch onverhoopt slachtoffer worden van inbraak in de woning, caravan of de auto, doe dan altijd aangifte bij uw politiebureau. Zonder aangifte heeft de politie geen zicht op de criminaliteit en geen zicht op nieuwe ontwikkelingen. Bovendien kan via de aangifte een onderzoek worden gestart naar de mogelijke daders. Wanneer zij gepakt worden en er meerder aangiften tegen deze personen lopen, kan dat extra strafverzwarend werken in een later strafproces. Zonder aangifte heeft de politie "geen zaak". Doe dus altijd aangifte, ook al lijkt het in eerste instantie nutteloos.
Grijp nooit zelf in bij de constatering van een inbraak. Daar is de politie voor. Noteer daarom altijd de kentekenplaten van de auto's of leg vast welke personen zich verdacht hebben opgehouden in of rond de panden.
Bij het zien van inbraak of mogelijke inbraak: altijd 112 bellen!
In 2004 werden in Nederland meer dan 1000 boten ontvreemd, waarbij een groot deel niet werd teruggevonden. Daarbij maakt het niet zoveel uit of de boot in de jachthaven ligt, of ergens in de achtertuin van de eigenaar is gestald. Beide categorieën worden gestolen. Als u een kapitale boot in de jachthaven hebt liggen, informeer dan bij de havenmeester of er een z.g. ACSAS-systeem wordt gebruikt en of uw boot erop kan worden aangesloten. Wanneer er wordt ingebroken, wordt er een signaal naar de havenmeester gestuurd, die dan in staat is om alle sluis en bruggenwachters te informeren via e-mail (compleet met foto van uw boot). Tevens wordt de waterpolitie geïnformeerd. Het grote voordeel is, dat uw boot beter beveiligd is tegen diefstal, braak en brand. Er bestaan voor pleziervaartuigen al aardig wat beveiligingsmiddelen waarvan ACSAS vrij nieuw is. Informeer verder hoe u uw vaartuig kunt "merken", zodat de boot ongeschikt wordt om door te verkopen.
In 2005 werd er via de vakliteratuur in de beveiligingswereld en de televisie (27 april 2005 via televisieprogramma Nova) alarm geslagen over de z.g. "slag" of "klop"sleutel. Een vakman (dus geen amateur) kan dan via een bepaalde "blank" (kopiesleutel) het slot openmaken door de bewerkte "blank" in het slot te steken, er vervolgens een klap op te geven waardoor het slot braakvrij open gaat. De inbreker moet bij deze methode eerst vaststellen welk merk én type cilinderslot in de deur zit. Vervolgens moet de "blank" worden gekocht en moet hij weer terugkeren om het slot open te maken. Gelegenheidsinbrekers hebben niet zoveel tijd: zij willen zeer snel een "kraakje" zetten en zo snel mogelijk met de buit ervan door te gaan. In werkelijkheid gaat de truc van de "slag"sleutel niet bij alle sloten en sleutels op. Bovendien vergt dit een behoorlijke ervaring en kennis van het betreffende slot en is - zoals reeds eerder gezegd - zeker niet weggelegd voor de gelegenheidsinbreker. Wie toch zijn voordeur of achterdeur wil beveiligen tegen deze z.g. "lock-picking" kan het beste te rade gaan bij de vakman of sleutelcentrale waar men advies kan inwinnen. De "slag" sleutel werkt overigens niet bij sleutels met meerdere actieve stiftparen en elektronische sloten. Volgens de gegevens van de politie komt deze inbraakmethode nauwelijks voor in Nederland. Mocht dit later toch als inbraakmethode doorzetten, dan zal het keurmerk veilig wonen (wat een dynamisch keurmerk is) worden aangepast.
Met Hang en sluitwerk van goede kwaliteit kan inbraak vaak voorkomen worden. Het SKG-keurmerk voor sloten heeft één, twee of drie sterren. Bij twee of drie sterren is het slot stevig zodat het niet zomaar afgebroken of doorgezaagd kan worden, maar volgens de officiële opgave kan zo'n slot toch in 3 minuten geopend worden. In de meeste gevallen echter is dit voldoende omdat de gemiddelde inbraak ongeveer 30 seconden duurt. Om er zeker van te zijn dat u een goed slot aanschaft voor uw deur of raam, kunt u ook letten of het slot getest is volgens de eisen van het Politiekeurmerk. Dit is te herkennen aan het keurmerkje "een rondje met een R erin" wat zich achter de sterren bevindt. In 99% van de gevallen probeert de inbreker via deuren en/of ramen binnen te komen. Zo'n 1% probeert via de ruiten binnen te komen. 90% Van alle inbrekers zijn z.g. gelegenheidsinbrekers. Zij proberen via kleine werktuigen (combinatietang, bandenlichters, schroevendraaiers of ander gereedschap) binnen te komen. Wie goede SKG-keurmerk sloten heeft, is in staat om de meeste gelegenheidsinbrekers tegen te houden.
Heeft u kostbare spullen thuis, dan is het merken van deze spullen met een grafeerstift of UV-stift mogelijk. Hierbij vermeldt u uw postcode en huisnummer. Voor kostbare spullen is het tevens raadzaam om deze te fotograferen (waarbij ook de serienummers te zien zijn). Bij een eventuele vermissing kan er een stuk makkelijker worden opgespoord, aangezien de politie dan zelf ook precies weet waar naar gezocht moet worden. Het kan voorkomen dat na inbraak of diefstal van kostbare goederen men lange tijd niets meer verneemt van het onderzoek. Het komt geregeld voor dat de buit van inbrekers wordt gevonden, waarbij ook kostbaarheden van andere "kraakjes" boven komen drijven. Misschien dus ook kostbaarheden afkomstig van úw woning.
Als eerste is het belangrijk om geen gelegenheid te geven. Onder andere geen ladder buiten laten staan, alle ramen en deuren sluiten als de woning verlaten wordt, en niet duidelijk laten merken wanneer er niemand thuis is. Het is beter als waardevolle voorwerpen (laptop, mobiele telefoon, elektronische apparatuur) en ook rijbewijs en paspoort niet zomaar van buiten te zien zijn.
Het is onmogelijk om een woning leefbaar te houden en volledig inbraakvrij te maken. 100% Beveiliging bestaat namelijk niet. Het is wel goed mogelijk om een eventuele inbreker het zo lastig mogelijk te maken. Hierbij moet worden opgemerkt, dat het vrij eenvoudig is om niet-professionele inbrekers te weren. De professionele inbreker (10%) komt altijd binnen. Een goede verzekering is het enige wapen om de (financiële) schade hiervan te minimaliseren.
Tel: 073 6560400
Vught
Geopend:
ma t/m vr 9.00-17.00
za 10.00-14.00