Kinderen en Jongeren

Kind fluistert

Op de boerderij De Essenburg bieden wij plaats aan kinderenen jongeren in de leeftijd van 0 tot 18 (begeleiden naar zelfstandigheid) is mogelijk in overleg met pleegzorg en begeleiding.

De Essenburg is een zorgboerderij in combinatie met een groot pleeggezin-situatie, een zogeheten jeugd-enpleegzorgboerderij. Wij zijn een particulier iniatief.

Ons uitgangspunt is altijd een reguliere gezinssituatie. Met alle keuzes die wij maken wegen wij af hoe het in een 'gewoon gezin'zou gaan. Waar het mogelijk is richen wij het dagelijkse leven op De Essenburg op die wijze in die bij u thuis ook gebruikelijk is.

Sinds de openingvan de boerderij in januari 2005 hebbben wij aan47 kinderen, jongeren en (jong)volwassenen onderdak geboeden. Wij hebben ervaring met diverse soorten diagnoses zoals hechtingstoornissen, ADHD, PddNOS, autistsch verwante stoornissen een PTSS.

Voor welke kinderen staan onze deuren open?
Procedure bij particuliere opvang.
Contra indicaties voor plaatsing op De Essenburg
Wat wij belangrijk vinden: een thuis, geen tehuis.
Ons logo,de Es

kinderen in keuken

Voor welke kinderen staan onze deuren open?

De Essenburg biedt in eerste instantie plaats aan pleegkinderen. Via pleegzorg kan een kind bij ons terecht voor:

  • weekendopvang en/of vakantieopvang
  • Crisisopvang, opkort termijn voor een korte periode
  • De opvang-variant. Dit is een periode tot 6 maanden
  • De opvoed-variant. Wat voorheen perspectief biedende opvang werd genoemd. Dit betreft periodes langer dan 6 maanden, dus gaat over wonen en opvoeden.

Een plaatsing van een pleegkind verloopt altijd in overleg en alleen via onze pleegzorgwerker van Parlan. Aanvragen voor een pleegzorgplaatsing kunnen doorgegeven worden aan het kantoor van Parlan in Alkmaar, telefoonnummer 072-5143900. Afhankelijk van de gezinssamenstelling hebben wij plaats voor maximaal 8 pleegkinderen tegelijkertijd.

Daarnaast hebben wij ook plaats voor een beperkt aantal kinderen (maximaal 4 kinderen) met  een persoons gebonden budget (PGB) voor weekend of vakantieopvang. In een enkel geval bieden wij ook de opvoed variant aan kinderen met een PGB. Voor deze aanvragen verzorgen wij de matching en plaatsing zelf. Dit noemen wij een particuliere aanvraag. De procedure kunt u vinden op de pagina “procedure bij particuliere opvang. naar boven


Procedure bij particuliere opvang.

Via de pagina contact op onze site kan een eerste aanvraag (via e-mail) gedaan worden. Wij willen dan graag een korte beschrijving van uw vraag ontvangen.

  • de voornaam en de leeftijd van het kind / de jongere
  • een korte omschrijving van de reden waarom er een PGB is afgegeven
  • een telefoonnummer van ouder en / of PGB houder / plaatser.

Wij nemen vervolgens telefonisch contact op of sturen een mailbericht.

Wij werken niet met een wachtlijst, maar bekijken per aanvraag of het kind past in onze situatie (van dat moment of op een bepaald termijn). Wij hebben als uitgangspunt dat het voor alle bewoners van De Essenburg moet passen: zowel de reeds aanwezige kinderen / jongeren én de nieuwkomer moeten zich prettig kunnen voelen en blijven voelen.  Wij maken dus persoonlijke afspraken op maat en houden met de aanvragers eerst een intakegesprek. Dit is een gesprek om van beide kanten kennis te maken, de locatie even te bekijken en een eerste inschatting te maken van een mogelijke match. Voor het gesprek nodigen wij de aanvragende ouders/verzorgers/PGB houder uit én het kind / de jongere. Na de intake maken we een belafspraak en nemen wij en de aanvragers een aantal dagen nadenktijd. De intake wordt gevolgd door een try-out dag of weekend. Pas daarna nemen wij gezamenlijk een besluit of er plaats is en op welk termijn. Eventueel verwijzen wij door naar andere adressen binnen ons netwerk. Voor het bemiddelen van een andere goede plaats brengen wij een klein bedrag ten laste van het PGB in rekening. naar boven


Contra indicaties voor plaatsing op De Essenburg

    Ons bijzondere thuis staat in principe open voor iedereen. Uit ervaring en gewoon uit praktische overwegingen hebben we afgelopen jaren geleerd dat De Essenburg niet voor iedereen een passende plek kan bieden. Onze contra indicaties zijn:

    • Kinderen met een IQ lager dan 90
    • Kinderen in rolstoelen, de boerderij is hiervoor niet toegankelijk.
    • Drugsverslaafde jongeren.
    • Kinderen die allergisch of heel erg bang zijn van dieren zoals honden,
      katten en paarden.

    Twee basisprincipes
    Het gebruik van alle soorten drugs door kinderen, jongeren of volwassenen die op de Essenburg verblijven is reden voor verwijdering binnen 24 uur. Afspraken met contactpersonen van kinderen die verslavende middelen gebruiken worden buiten het terrein van de Essenburg gemaakt. 

    Op de Essenburg voeren wij een anti-rookbeleid. Het is niet toegestaan binnen in de boerderij of in de stallen te roken. naar boven


Wat wij belangrijk vinden: een thuis, geen tehuis.

Onze formule is geen drie maar vijf "R-en"

Rust, Regelmaat en Reinheid. Dé kreet van het welbekende consultatiebureau. Jarenlang is er aan moeders en vaders verteld dat deze drie R-en belangrijk waren voor hun kinderen. Op de Essenburg voegen wij daar nog twee R-en aan toe: Respect en Ruimte. Wij willen alle kinderen en jongeren met respect voor hun eigen mogelijkheden de ruimte geven om zich zoveel mogelijk op hun gemak te voelen en om zich te ontwikkelen. Met ruimte geven bedoelen we dat niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk; het terrein van De Essenburg is anderhalf hectare groot en de boerderij heeft een woonoppervlakte van 750 m2. Dit maakt dat wij niet “op elkaars lip zitten” waardoor iedereen het samenwonen langer vol kan houden.
Kinderen en jongeren die hier langer dan 6 maanden verblijven krijgen een eigen kamer en mogen meebeslissen over de inrichting ervan. Iedereen draait mee in het dagelijkse huishouden en gezinsleven en heeft zijn of haar eigen bijdrage. We eten ’s avonds gezamenlijk in de grote leefkeuken en delen dan wat een ieder heeft beleefd gedurende de dag.
Als wij met kinderen en jongeren in gesprek zijn horen wij vaak dat zij de vijf R-en ook heel belangrijk vinden. Hieronder een aantal uitspraken over onze formule.  

  • “Nou, ik denk dan aan geen geweld en groot” zegt Rick, onze bewoner van 11 jaar. “dat is voor mij respect en ruimte”.
  • “Respect is dat je geduld hebt voor iemand, dat je aardig bent voor oude mensen, eigenlijk voor alle mensen. En ruimte is dat je ook voor jezelf ruimte hebt en voor iedereen. Bijvoorbeeld als je een kamer moet delen met een ander kind dat je die dan ook ruimte geeft” vindt Marijke van 9 jaar.
  • “En dat is dan weer respecteren.” zegt Rick.
  • Marijke: “Deze hele grote boerderij is ruimte! Maar weet je wat eigenlijk heel belangrijk is? Aardig zijn!”.
  • Davi van 18 jaar vult Marijke en Rick aan: “Respect is voor mij elkaar accepteren, dus ook elkaar gelijkwaardig behandelen. En ruimte betekent voor mij tijd hebben om voor mezelf iets te doen, eigen dingen”.
  • Marijke: “van de vijf R-en vind ik respect wel de belangrijkste”.
  • “Ik kies alles, want alle R-en zijn belangrijk” vind Rick.

naar boven

 

Ons logo,de Es.

Naast onze formule hebben wij gekozen voor een Es (boom) in ons logo. De betekenis van deze boom werd door de Germanen ingevuld. De boom stond voor hen voor genezing, voorspoed en reizen. De Es staat ook vanuit andere volkeren en overleveringen voor het verleggen van grenzen en is bekend als “wensboom”. De symboliek van de boom wordt van oudsher omschreven als “bescherming, kracht en moed”. Deze beschrijving vonden wij heel mooi passen bij ons initiatief. Het zijn de dingen die wij voor alle kinderen en jongeren die tijdelijk of wat langer op de Essenburg verblijven wensen. Ons uitgangspunt is altijd een reguliere gezinssituatie. Met alle keuzes die wij maken wegen wij af hoe het in een “gewoon gezin” zou gaan. Waar het mogelijk is richten wij het dagelijkse leven op De Essenburg op die wijze in die bij u thuis ook gebruikelijk is.

naar boven