Wie zijn wij

Initiatiefnemers Boerderij "De Essenburg"

Boerderij "De Essenburg" is een particulier initiatief van Jessica van der Velden en Ivonne Schellingerhout. Wij zijn twee

vriendinnen en collega's die met elkaar en de families het "roer hebben omgegooid". Naast onze dagelijkse werkzaamheden als manager en adviseur in een ziekenhuis hebben wij ruimte in hart en huis en gaan wij graag een uitdaging aan. Samen met de andere "Essenburgers" genieten wij veel van de dieren, de ruimte en de rust en van het feit dat kinderen, jongeren en andere gasten het hier erg naar hun zin hebben, zich welkom en veilig voelen.

Wij houden ervan met z'n allen gezellig aan tafel te zitten met een lekkere maaltijd en ondertussen verhalen uit te wisselen of om samen te klussen in en rondom de boerderij. Niet bang om hard te werken hebben wij met de steun van partners en familie, gezamenlijke inspanningen en behulp van heel veel vrijwilligers onze jeugd- en pleeg-zorgboerderij in huidige vorm neergezet.

Onze motivatie

Wij hebben afgelopen jaren zowel via onze professionele netwerken als in eigen vrienden- en kenniskringen vaak ondervonden dat er bij veel mensen behoefte is aan een veilig thuis, een plek om weer even op te laden, een plaats waar rust en ruimte is, zowel bij kinderen en jongeren als bij volwassenen. Het feit dat er in Nederland veel kinderen in leefgroepen of tehuizen wonen, vaak

lang en soms héél lang moeten wachten op een plaats in een gezin of dat kinderen na een dramatische gebeurtenis in hun eigen thuissituatie van elkaar gescheiden moeten worden omdat er geen opvangplek beschikbaar is voor meerdere kinderen tegelijk vinden wij eigenlijk een onacceptabele situatie. We wilden het niet laten bij het hebben van een mening hierover of het doneren van geld aan gerelateerde goede doelen maar er zelf ook praktisch iets aan doen. En wel door onze eigen "rijkdom" (een fijn thuis, een mooie plek, onze tijd, onze liefde, onze kennis, ons vermogen om samen te werken) ter beschikking te stellen en te delen met kinderen en jongeren die daar behoefte aan hebben. En dat lukt. We hebben de eerste zes jaar totaal 47 kinderen, jongeren en (jong)volwassenen kunnen helpen met een tijdelijk of wat langduriger verblijf op onze mooie woonstek ondanks dat we tegelijk aan het bouwen waren. In juni 2011 is het laatste bouwproject binnen afgerond. Er zijn ook een flink aantal volwassenen met heel diverse zorgvragen die op De Essenburg een plekje hebben ingenomen en weer zijn opgeladen, die we eventjes een stukje verder hebben kunnen helpen.

Sinds de aankoop van de boerderij De Essenburg op 30 december 2002 hebben we naast de kinderen / jongeren/ volwassenen met een zorgvraag al veel mensen te gast gehad die ons project hebben bekeken, ervan hebben genoten, een stukje ontspanning hebben gevonden, even hebben "bijgetankt" van de eenvoudige maar zeer waardevolle dingen die de Essenburg biedt: een maaltijd samen gebruiken, een paar uur of dagen werken vanuit je hart met je handen, dieren verzorgen, het gevoel hebben dat je je hebt ingezet voor een goed doel. Soms ook "alleen maar" een luisterend oor wilden treffen. Even logeren, even wat anders. Dat genieten is niet alleen voor onze gasten zo, maar omgekeerd ervaren wij als initiatiefnemers ook iedere keer opnieuw in de contacten met onze gasten en onze zeer gewaardee rde vrijwilligers een grote warmte, betrokkenheid en een gedeelde liefde voor kinderen en jongeren.

De kinderen die wij opgevangen hebben en die hier momenteel verblijven genieten ook. Van de ruimte, in letterlijke en figuurlijke zin. Fulltime of parttime verblijvers, dat maakt eigenlijk niet uit, zij draaien volop mee in ons grote huishouden en bij de activiteiten. Ze ondernemen leuke dingen, met elkaar of alleen. Natuurlijk bouwen wij voor hen ook voldoende rustmomenten in gedurende de week. En ze floreren. Ze groeien en ontwikkelen, ieder op zijn eigen wijze en zijn eigen tempo: ze halen achterstanden in, ze komen tot rust of worden juist actief, ze snuiven hier zoveel mogelijk natuur op, of proberen zoveel mogelijk uren door te brengen in de stallen, of stuiven binnen en meteen weer naar buiten op weg naar hun vrienden in het dorp die ze allemaal vroeg of wat later maken. Ze zwemmen, bouwen hutten, timmeren hele knutselwerken, vangen beestjes, stoeien met de honden, springen op de grote trampoline, sleutelen aan oude brommers en grasmaaiers, plukken bessen en ander fruit, koken zelf jam, scheuren op skelters over het erf, varen door sloten en kanalen, leren paardrijden en stallen mesten, groenten verbouwen, piano spelen, leren wat "chipsavond" betekent, vertellen verhalen, luisteren naar de andere kinderen, leren delen en samenwerken, helpen met eten maken en tal van andere dingen. Voor ieder wat wils, voor ieder vrije keuze om te kiezen wat wel of niet past. Ze mogen hier zijn wie ze zijn. Dat voelen ze, dus dat demonstreren ze. En dat is iedere keer prachtig om te zien.