huize Moria bewoners | oud-bewoners | home   

Over Moria

Moria is de naam van een berg die in de bijbel tweemaal wordt vermeld. In Genesis 22:2 is Moria de plaats waar Abraham zijn offer moet gaan brengen. In 2 Kronieken 3 maakt koning Salomo op de berg Moria een begin met de bouw van de tempel te Jeruzalem.

Het woonblok waar huize Moria deel van uitmaakt, inclusief Willem de Zwijger-kerk en kosterhuis, werd begin dertiger jaren van de vorige eeuw gebouwd. In de eerste helft van de 20e eeuw was huize Moria een rusthuis voor oudere dames. Het complex was en is eigendom van de Nederlandse Hervormde Kerk van Amsterdam.

Eind jaren zestig, begin jaren zeventig veranderde de status van Moria, doordat er ook studenten in het huis kwamen wonen. Vandaag de dag is huize Moria een huis met studerende en werkende jongeren.

---------------------------

And now for something completely different...

"The particular branch of the High-Elves concerned, the Noldor or Loremasters, were always on the side of 'science and technology', as we should call it: they wanted to have the knowledge that Sauron genuinely had, and those of Eregion refused the warnings of Gilgalad and Elrond. The particular 'desire' of the Eregion Elves - an 'allegory' if you like of a love of machinery, and technical devices - is also symbolised by their special friendship with the Dwarves of Moria."

[J.R.R. Tolkien in a Letter to Peter Hastings - September 1954]


 

  Moria, frontaal

Linksstuur mail  |  terug naar boven