afbeelding

Nederland zou ervan uitgaan dat Griekenland onmogelijk aan de schuldenverplichtingen kan voldoen en ervoor pleiten dat het land op een gecontroleerde manier failliet gaat. Dat zou moeten voorkomen dat er paniek uitbreekt in de financiële wereld.

Een woordvoerster van het ministerie van Financiën stelde in een reactie dat alle scenario's voor Griekenland worden voorbereid, ook die van een faillissement. „Maar dat is niet waar wij op aansturen of op hopen.” Minister Jan Kees de Jager (Financiën) zei eerder op de dag al dat alle scenario's, waarschijnlijke en onwaarschijnlijke, worden bekeken, in overleg met De Nederlandsche Bank en andere landen. Hij wilde toen bevestigen noch ontkennen dat ook een Grieks faillissement voorbereid wordt. Ook het Financieele Dagblad (FD) meldde dinsdagavond op basis van Haagse bronnen dat Griekenland „is opgegeven”. Het zou niet langer de vraag zijn of, maar wanneer de Griekse schuld wordt geherstructureerd. Maar de zuidelijke lidstaten, waaronder Frankrijk, zijn nog niet zover dus politiek draagvlak ontbreekt.

Het zou ook de vraag zijn of Griekenland bij een herstructurering binnen of buiten de eurozone blijft. Schuldeisers, zoals banken en institutionele beleggers, zullen circa de helft van hun vordering moeten afboeken. Een reddingspakket zoals de Europese regeringsleiders op 21 juli afspraken voor het noodlijdende Griekenland kan dat niet opvangen, aldus het FD.