Informatie

Informatie over katten

nodige dingen voor je kat.
Het dier heeft ruimte, verzorging en aandacht nodig. En daarvoor heb je tijd, geduld en natuurlijk ook geld nodig. In feite is het eten niet duur, maar je moet ook denken aan de dierenarts. Met een kat in huis zijn er ook vervelende taakjes te doen, zoals de kattenbak schoonmaken.

Waar haal je een kat vandaan?

Een kat koop je niet in een dierenwinkel zoals een cavia of een goudvis. Je moet iemand vinden die een nest met jonge katjes heeft en ze kwijt wil. Een katje moet minstens 6 weken bij zijn moeder blijven, maar het best 8 weken voordat hij naar een baasje gaat.
Als je nou niemand kan vinden met een nest kittens dan zou je altijd nog naar een dierenasiel kunnen gaan en dan een liefe kat uit kunnen zoeken.

Iets over de kat zelf.
De kat behoort tot de katachtige familie net zoals de leeuw, de tijger, het jachtluipaard en de panter. Dit zijn allemaal wilde dieren en zelfs de kat heeft nog iets wilds in zich en een huiskat zal ook nooit het gevoel van jagen verliezen.
De snorharen van een kat dienen als voelsprieten om te voelen of ze ergens door heen kan. Evenals bij alle katten is het gehoor van de huiskat zeer scherp. Zelfs het kleinste geritsel van een muis wordt gehoord. Katten kunnen vooral in de schemering goed zien.
Een huiskat heeft een krabpaal nodig om zijn nagels te scherpen. Een wilde kat of een kat die veel buiten is, doet dat op de bomen. Een krabpaal kun je kopen maar ook zelf maken. Als je een krabpaal in huis hebt, voorkomt dat dat je kat de meubels beschadigt.

Eten en drinken van een kat?
Wat ongezond is voor een kat, zijn resten van het menselijk eten, schoteltjes melk en geweekt brood. Dus het is eigenlijk gewoon beter om ze blikvoer en brokjes voor katten te geven.
Als drinken kan je gewoon water geven of echte kattenmelk niet mensenmelk want daar kunnen ze van aan de diarree gaan. Als een katje jong is heeft hij drie keer per dag eten nodig, maar als hij volwassen begint te worden (ongeveer negen maanden oud) dan hoeft hij maar twee keer per dag of zelfs maar een keer per dag eten te hebben. Als een kat oud is en niet meer alle tanden heeft, krijgt hij beter drie of vier porties.

De geboorte van een kat.
Als een kat geboren wordt, is dat met een heleboel andere katjes. Een katje heeft ook altijd een soort vlies om zich heen als hij uit de buik komt en dat moet de moeder er af halen, anders stikt het katje. Ook heeft het katje zijn ogen dicht in het begin en kan dus niks zien. Het jonge katje kan zijn nagels niet intrekken, dat komt later pas. Als je wilt dat je kat geen kittens kan maken of krijgen kan je , je kat castreren of steriliseren (dat licht aan het geslacht)

Wat vind een kat fijn en wat niet?
Veel katten vinden het fijn als ze op worden gepakt maar sommige katten kunnen ook heel erg vervelend vinden maar je moet nooit een kat bij zijn/haar nekvel pakken. Heel weinig katten vinden in bad gaan fijn (als het dus niet nodig is moet je het niet doen alleen bijvoorbeeld als ze helemaal onder de blubber zitten). Alle katten vinden het fijn om geaaid of geknuffeld te worden, maar het ligt er maar aan hoe je het doet. Katten kunnen schrikken van bepaalde geluiden ,als dat geluid heel vaak komt dan zouden ze er aan kunnen wennen. Alle katten vinden het ook fijn om in een kartonnen doos te zitten, omdat ze graag in een klein knus plekje te zitten.

Kattenrassen.
Er zijn heel veel verschillende kattenrassen sommige rassen moet je anders behandelen dan andere. Zoals bijvoorbeeld de europese langhaar krijgt heel snel klitten daarom moet je zo'n kat 1 keer per dag kammen ,maar een europese korthaar hoef je eigenlijk niks anders te doen dan wat hier boven staat (elke kat moet je wel een keer kammen ,of ze het nou leuk vinden of niet).

Prooi
Een kat heeft een speciale vangtechniek. Zijn poten zijn daar helemaal voor gemaakt. Bij het sluipen loopt hij op voetkussentjes. Muisstil kan hij zo zijn prooi verslinden. Een kat kan zijn nagels uitslaan om zijn prooi mee vast te houden. Met behulp van kleine spieren kunnen de nagels worden in- en uitgeklapt. Als de kat bijvoorbeeld een vogel heeft gevangen en bij jou op de kamer neer legt moet je eigenlijk niet boos worden want dat is een bedankje voor wat je voor hem/haar hebt gedaan
.
Aangeleerd gedrag.
Het jaaggedrag van katten is aangeleerd. Jonge katten zien bij hun moeder hoe ze een muis of mus moeten vangen. Pas als ze het gezien hebben, kunnen ze het later zelf ook. Eerst is jagen een spel. Door veel oefenen en fouten maken leert een kat de kunst. Wanneer een kat het jagen niet als kitten heeft geleerd, zal hij later nooit muizen vangen, zelfs niet als hij geen eten krijgt. Katten die voldoende te eten krijgen, gaan soms toch op pad.

Een nest jonge poesjes.
Jonge katjes noem je kittens. Een mannetje is een kater. Een vrouwtje is een poes. Een moederpoes krijgt 3 tot 5 katjes per keer gemiddeld. Dat noemen we een worp. De poes is dan ongeveer 63 dagen zwanger geweest. Dat is maar 2 maanden.

Een prikje voor poes.
Toen jij klein was, kreeg je allerlei prikjes tegen ziektes. Dat zijn inentingen. Katjes ook, tegen de kattenziekte en de niesziekte. Dat zijn allebei besmettelijke ziektes. Ook wordt hij ontwormd. Katten hebben vaak last van wormen in hun buik. Dat komt omdat ze veel rauw vlees eten. En omdat ze altijd hun vuile pootjes schoonlikken. Ze krijgen de eitjes van wormen binnen, die dan in de kattenbuik uitkomen. Daarom moeten katten regelmatig ontwormd worden. De dierenarts geeft dan een voorschrift. Dan haal je dat bij de apotheker.

Een tong van schuurpapier.
De tong van de kat is erg ruw. Hij wast er zijn velletje mee. Dat doen alle katachtigen.
De ruwe tong om water of iets anders mee te drinken.

Leeftijden
Katten wordt gemiddeld 12 tot 16 jaar maar sommige katten kunnen nog veel ouder worden. Mijn kat Poetie was ongeveer 14 jaar en mijn kat Gompie was ongeveer 23 jaar maar toch is mijn kat Poetie al gestorven terwijl mijn kat Gompie nog leeft.

Printerversie