Feyenoord

Jesper List

Feyenoord

De geschiedenis van Feyenoord

Feyenoord

Feyenoord werd opgericht in 1908, eerst onder de namen Wilhelmina, H.F.C. en Celeritas en pas in 1912 werd gekozen voor die naam, destijds nog met een ‘lange ij’ geschreven. De club speelde haar wedstrijden op het Afrikaanderplein en stootte al snel door tot de N.V.B..

Eerste kampioenschap

Na de verhuizing naar de Kromme Zandweg, wist de club begin jaren twintig de top van het Nederlandse voetbal te bereiken. Een team met spelers als spil Bertus Bul,spits Kees Pijl en verdediger Kees van Dijke, wist in 1924 en ’28 het landskampioenschap en in ’30 de beker te winnen.

Gouden jaren zestig

Dankzij een uitgekiend aankoopbeleid beleefde de club een nieuwe bloeiperiode. Een team met o.a. Coen Moulijn, Frans Bouwmeester, Cor Veldhoen, Cor van der Gijp, Hans Kraaij, en Eddy Pieters Graafland won met technisch verfijnd voetbal drie kampioenschappen en twee bekers.

De Kuip

De Kuip

De Kuip, zoals Stadion Feijenoord in de volksmond wordt genoemd, werd in 1937 geopend als het voetbalstadion voor de thuiswedstrijden van Feyenoord. Bijna tachtig jaar later is dat nog altijd de primaire functie van deze voetbaltempel, maar inmiddels is het stadion veel meer dan dat alleen. De Kuip is een stadion waar vele memorabele Europacupfinales en interlands zijn gespeeld, het is het vaste decor voor de KNVB Bekerfinale én een locatie waar vele concerten plaatsvonden en waar nog steeds grote (dance)feesten plaatsvinden. Daarnaast beschikt De Kuip over een van de grootste congres- en evenementencentra van de regio Rotterdam, waar dankzij de grote diversiteit aan zalen wekelijks vele succesvolle zakelijke en/of particuliere evenementen worden gehouden.

Maar bovenal is De Kuip een stadion met een fantastische uitstraling, die wereldwijd geroemd wordt. Waar ‘m dat precies in zit? Dat is niet onder woorden te brengen. Om dat te echt te kunnen snappen, moet je De Kuip zelf beleven. Tijdens een wedstrijd, een rondleiding, een feest of een ander evenement.