bomenFawzi Abdullah

Interview

Interview verslag

Onze interview's gingen over de opleiding informatica, hiermee hebben we deze opleiding wat dieper dan vorige keer onderzocht, beide interviews vonden plaats op 14 mei ’07 in hogeschool Inholland te Haarlem, voordat we begonnen hadden we enkele oppervlakkige ideeën over deze opleiding, maar nu weten we wat de hoofdzaken van onze studiewens zijn. In dit verslag gaan we de volgende punten bespreken:

  - Motivatie
  - Studie
  - Stage
  - Arbeidsmarkt
  - Toekomst
  - Tot slot, conclusie

Informatica of dieren veenderij?

Onze geïnterviewde(Gerwin Loderus, Student) heeft dieren veenderij gestudeerd voordat hij met informatica begon, hij hadliefde voor computers en programma’s, daarom had hij zijn keus veranderd na het eerste jaar. Nu is hij helemaal tevreden met wat hij gekozen heeft en loopt met gerust hart naar zijn toekomst!!

Varkens cyclus!!!

Het gaat om de huidige situatie van arbeidsmarkt, volgens onze geïnterviewde (meneer middelkoop) kent het gebied van informatica een toenemende vraag, daarna een afnemende, zoals een `varkens- cyclus`, zegt meneer middelkoop, volgens hem zitten we op top van cyclus.>Hoe zit de toekomst van de opleiding eruit?

Het antwoord van deze vraag is, na het afstuderen van de opleiding informatica mag je door studeren naar een master opleiding. Of je kunt gewoon aan de slag met werken in een bedrijf. Na het behalen van de opleiding informatica mag je de titel B (ICT) of ingenieur (ing) uitvoeren. We hebben de geïnterviewde (meneer Middelkoop) gevraagd over het salaris die de informaticus krijgt en hij zei dat de afgestudeerde tussen 3000 en 3500 euro krijgt.

Wat moet je doen om goed voor te bereiden voor deze opleiding?

Het is noodzakelijk dat we de taal op goede niveau machtig zijn, basis wiskunde beheersen en studie vaardig zijn!! Maar de motivatie blijft de baas , omdat als er geen motivatie is ,dan is er geen succes!! Volgens onze geïnterviewden zijn er moeilijke vakken die we alleen met onze geduld en onze goede prestaties kunnen behalen.

Wat moet je doen om de opleiding met succes af te ronden?

Als student van informatica krijgt men elk jaar 4 blokken gedurende de hele opleiding. Er komen wiskunde, programmeren, webdesign en Cisco voor in de opleiding. Wiskunde speelt een belangrijke rol en vooral bij technische informatica en het Engels taal is ook belangrijk in programmeertaal, want de meeste uitvindingen komen uit de verenigende staten, bovendien zijn er veel studieboeken die in het Engels zijn. Elke jaar zijn er 60 ECC, de student moet in het eerst jaar minimaal 60%(=40 ECC) behalen, anders krijgt hij een studie advies, hierdoor moet hij de opleiding verlaten als hij geen bevredigende reden heeft! Afstuderen betekent in informatica dat je de titel `bachelor` krijgt, na bachelor door studeren om Master- diploma te behalen!!

Is de stage een straf?

Volgens onze geïnterviewde (meneer Middelkoop) is stage een gelegenheid om ervaring te doen op het bedrijfsleven, daardoor krijgt de stagier een inzicht op het beroep van informaticus. Het zoeken naar stageplaats is de eigen verantwoordelijkheid van de student, maar als hij geen stageplaats vindt, dan wordt hij geholpen door de school. Maar dat geldt waarschijnlijk niet voor de stage in het buitenland. Wat de bedrijven betreft waarin een stage gelopen kan worden, geeft de opleiding informatica de voorkeur aan ICT- bedrijven, waarin circa 6 ingenieurs werken. Over het algemeen worden de stageopdrachten door het bedrijf zelf gegeven.

Door: Momen, Zana en Fawzi.

Geschreven op 29 mei 2007