Cloud storage

Hosting

Om cloud storage te creëren is er een “host” nodig die genoeg serverruimte heeft om bestanden van andere mensen op te slaan. De “host” heeft dan de mogelijkheid om ruimte op deze servers te verkopen aan bedrijven en/of particulieren. Daar tegenover staat ook dat de hosting bedrijven verantwoordelijk zijn voor de toegankelijkheid en beschikbaarheid van de bestanden die op deze servers staan. De gecreëerde cloud storage is gewoonlijk toegankelijk via het internet.

Vormen

Er zijn verschillende vormen van cloud storage. De meest gebruikte en bekende is de “Public cloud”. “Public cloud” is bedoeld voor algemeen gebruik en is dus niet specifiek gericht op een bepaald doeleinde. De gebruiker heeft geen invloed op de voorwaarden waaronder de dienst geleverd wordt en de infrastructuur waarmee de dienst geleverd wordt.

De tweede vorm van cloud storage is: “Private cloud”. In tegenstelling tot de “Public cloud” is dit wel gericht op een bepaald doeleinde zoals een onderzoek voor een grootschalig project. “Private cloud” is ook altijd gericht op één bedrijf of gebruiker die, in tegenstelling bij “Public cloud”, wel invloed heeft op de infrastructuur en voorwaarden waarop de dienst geleverd wordt.

Hybrid cloud is de derde vorm van cloud storage. Hoe een hybride cloud precies in zijn werken gaat kan per Hybrid cloud verschillen, maar er wordt bij Hybrid cloud altijd gebruik gemaakt van zowel Private cloud en Public cloud. Vaak is Hybrid cloud een model die gebruikt wordt door bedrijven om vooral de voordelen van Private en Public cloud te gebruiken om de nadelen te uitsluiten die voorkomen als je er gebruik wordt gemaakt van één van de andere vormen.